Nieuws: Renault Captur – En hij heet Renault Captur!

De mysterieuze studie van Renault die afgelopen week over het wereldwijde web circuleerde heet Captur. De 2-deurs crossover is één van de twee concepts die Renault zal laten zien tijdens de Autosalon van Genève.

Met de Captur luidt de tweede fase in van Renault als fabrikant waar de klant annex persoon centraal staat. "People centric" noemt Renault dit waarbij toekomstige modellen van het Franse merk volledig zijn ontwikkeld rondom een bepaald type automobilist. Met de DeZir gaf Renault daar voor het eerst gestalte aan. Daarnaast was de coupéstudie een voorbode van wat we over een aantal jaar kunnen verwachten van Renault qua design. De Captur is dat ook en staat al wat dichterbij de werkelijkheid. "Het betreft een tweedeurs crossover dat zich richt op jonge stellen welke de wereld wil gaan verkennen. Deze bevatten een no-nonsense mentaliteit, voelen zich sexy en hebben tegelijkertijd gevoel voor sensualiteit". Om eerlijk te zijn klinkt dit behoorlijk tegenstrijdig. Maar goed, het is niet de eerste keer dat artistieke zaken nogal merkwaardig worden omschreven. De 'artiest' die verantwoordelijk is voor de Renault Captur is Laurens van den Acker, de Nederlander die al weer enige tijd geleden overkwam van Mazda en ook zijn handtekening zette onder de DeZir.

Mengelmoes De Captur heeft dezelfde voorkant met de nieuwe merkidentiteit die met de DeZir werd geïntroduceerd. Maar ten opzichte van de coupéstudie is de Captur niet alleen een emotionele, maar ook een praktische, multifunctionele auto. Als de 'hardtop´ wordt verwijderd verschijnt er een carbon constructie. Zo kan de Captur omgetoverd worden van coupé naar cabriolet en van een stadsauto naar een all-terrain. Vleugelportieren en 22 inch wielen met zwarte en witte velgen waarvan het motief op de zijkanten ervan doorloopt, benadrukken het sportieve karakter van de auto.

Zweven Het interieur is hoofdzakelijk oranje en heeft fluorescerende accenten "Thema's die me inspireerden zoals het menselijke lichaam, outdoor sporten en ook het stedelijke karakter vormden voor mij de inspiratiebronnen", verklaart Kana Watanabe. Het interieur van de Captur is tegelijkertijd gebruiksvriendelijk en gezellig, claimt hij. Zo zijn bijvoorbeeld de stoelen gekoppeld aan de middenconsole, waardoor ze lijken te zweven. Het interieur is überhaupt strak. Nutteloze apparatuur is zoveel mogelijk weggelaten en door gebruik te maken van innovatieve materialen kon met licht en perspectief worden gespeeld. Middenconsole, de portierpanelen en het dashboard zijn vervaardigd uit doorzichtig materiaal en ogen daarmee als een 'tweede huid'. "Het interieur is ontworpen rondom dit netwerk van elastische vezels die doen denken aan de zeilwereld of de bergsport. Ze geven een bepaald ritme aan het interieur door grafische en lichtgevende effecten en versterken daarmee de dynamiek aan de auto. Daarnaast maken ze het interieur luchtiger", verduidelijkt Magali Gouraud-Borgers, de persoon achter het interieur van de Captur.

Visio Dat de Captur niet alleen een showauto is en wel degelijk kan rijden hebben we met eigen ogen gezien. De voortstuwing wordt verzorgd door een nog in ontwikkeling zijne twin-turbo 1.6 dCi welke 160 pk en 380 Nm aan koppel heeft. Renault heeft de dieselmotor gekoppeld aan een EDC-versnellingsbak met dubbele koppeling. Mede hierdoor bedraagt de CO2-uitstoot beperkt tot 99 gram per kilometer. Nieuw is het zogenoemde Visio-systeem, een innovatie bestaande uit een camera die bovenin de voorruit is ingebouwd en via een beeldscherm de omgeving uitvergroot weergeeft wat een rustiger, veiliger en comfortabeler manier van rijden zou opleveren volgens de fabrikant.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer