Nieuws: Renault Kadjar – Officieel: Renault Kadjar

De Qashqai kwam, zag en overwon. Nota bene een product van Renault's industriële partner Nissan. De Fransen anticipeerden weliswaar redelijk vlot op de stroming die de Qasqhai teweeg had gebracht, maar verslikten zich in de gedachte dat snel scoren zelden loont of geen lang leven is beschoren.

De Koleos flopte. Schijnbaar was Renault daarvan zo ondersteboven dat het de opvolger jaren heeft uitgesteld. Tot nu. Want de Kadjar is hier. Gelukkig was de Koleos niet ontzettend duur voor Renault (en op een enkele markt wel in trek). De nog geen twee jaar in Nederland verkrijgbare Koleos was immers niets of nauwelijks meer dan een gerebadge Samsung QM5 gebouwd door het Zuid-Koreaanse Renault Samsung Motors, een andere zustermaatschappij. Een schrale troost waarvan het Franse merk desalniettemin haar lesje heeft geleerd. Alhoewel, ook de Kadjar is niet helemaal vanaf een leeg vel papier onttrokken, maar een afgeleide. Toch is Renault evenmin een ezel die zich voor de tweede maal aan dezelfde steen stoot. Door nu wel de Nissan Qashqai (de tweede generatie uiteraard) als basis te nemen doet de Renault Kadjar de Koleos eindelijk definitief vergeten. De Japanse donor heeft zich immers wederom bewezen als een van de beste keuzes in het moderne crossover-segment. Naast het onderstel deelt de 4,45 meter lange en 1,84 meter brede Kadjar ook de motoren met de Qashqai. Logisch, want daar zijn de Fransen per slot van rekening zelf verantwoordelijk voor. Details volgen nog, maar reken gerust op twee turbobenzines, een 1.2 en een 1.6 liter, en evenveel diesels, een 1.5 en 1.6 liter.

Speelser design De kenner heeft vast uit de buitenmaten al opgemaakt dat de Kadjar een tikkeltje groter is dan de Qashqai. Het betreft centimeterwerk, maar toch. En ook qua design lijken de twee bloedbroeders niet eens zo veel op elkaar. Natuurlijk zijn er globale overeenkomsten, maar Renault heeft veel meer naar de Captur gekeken en dan met name de conceptversie daarvan. Het resultaat: waar de Qashqai iets chiques heeft, is de Kadjar vooral stoer. Iets dat Renault wil benadrukken met een behoorlijke bodemvrijheid van 19 centimeter en een afrijhoek van 18 graden vooraan en 25 graden achteraan. Oftewel, de Kadjar wekt de indruk dat je ermee verder in het terrein komt dan de meeste crossovers. Een vermoeden waaraan ook slimme elektronica zal bijdragen bij de voorwielaangedreven Kadjar. Permanente vierwielaandrijving zal optioneel zijn.

Functioneel interieur Of de nieuwe Renault daadwerkelijk zijn mannetje staat in het terrein gaan we later uitproberen. Van binnenin wil de Kadjar gewoon een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken. Dat betekent geen rare fratsen maar een keurig en vrij zakelijk dashboard en diverse zaken die onder het kopje 'praktisch gemak' ondergebracht kunnen worden. Zo zijn er tal van (grote) opbergvakken en meet de bagageruimte standaard 472 liter, wanneer er geen beroep wordt gedaan op de verstelbare bodem met daaronder 'geheime' opbergvakjes voor belangrijke spullen.De nieuwe Renault Kadjar beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Genève 2015 en zal komende zomer in de verkoop gaan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws

Overweeg je een elektrische auto? Denk ook hieraan!

Autonieuws
Ontdek meer