Nieuws: Renault Koleos – Nu alle details over Renault Koleos

Met één foto (van de voorzijde) werd er al een preview gegegeven en nu heeft Renault het doek volledig van de nieuwe Koleos getrokken. Aan van alles is te merken dat dit de grote broer is van de Kadjar.

Voor wie de Kadjar nog niet groot en ruim genoeg is, is er nu de Koleos. Die doet zijn naam eer aan, want het is echt een joekel van een SUV en Renault's eerste in het D-segment ooit. In lengte meet de nieuweling leifst 4,67 meter, terwijl de breedte 1,84 meter bedraagt. Hiermee wordt de concurrentie van de Koleos meteen duidelijk, want dit zijn buitenmaten die vergelijkbaar zijn met de Hyundai Santa Fe en Kia Sorento.De wielbasis van de Fransman bedraagt 2,71 meter en dat is volgens Renault voldoende om het ruimste interieur in zijn klasse te garanderen. Achterin zou de beenruimte maar liefst 28,9 centimeter bedragen, en geloof ons, dat is riant. Afhankelijk van de uitvoering zijn de voorstoelen zesvoudig elektrisch verstelbaar (inclusief lendensteun) en voorzien van verwarming en ventilatie. Naar wens is ook de achterbank verwarmbaar. De bagageruimte heeft een inhoud van 624 liter. Met neergeklapte achterbank is een vlakke laadvloer van bijna 2.000 liter voorhanden.

Mix van Kadjar en Talisman Optisch is de Koleos overduidelijk de grotere broer van de Kadjar. Maar her en der zijn er ook visuele kenmerken van de Talisman zichtbaar, stilletjes nog altijd het vlaggenschip van Renault. Best logisch als je weet dat de Koleos en de Talisman tegelijk zijn ontwikkeld en onder leiding van dezelfde persoon (te weten Alexis Martot, voor de fanatici). De lichtunits komen nog het meest overeen en onderhuids staan beide auto's op hetzelfde CMF-C/D-platform waarvan ook industriepartner Nissan gebruikmaakt.

All Mode 4x4-i Over dat Japanse merk gesproken. Het zogenoemde All Mode 4x4-i op de Koleos is sterk verwant aan het vierwielaandrijvingsysteem van de Nissan X-trial en biedt keuze uit diverse rijstanden. In de 2WD-modus worden alleen de voorwielen aangedreven, terwijl in 4WD Auto de aandrijfkrachten automatisch worden verdeeld over alle wielen. Daarnaast is er nog een stand waarvoor de bestuurder kan kiezen in slechte omstandigheden met weinig grip, genaamd 4WD Lock.

Motoren De Renault Koleos, beschikt in Europa over twee dieselmotoren met 130 of 175 pk. Die laatste is standaard gekoppeld aan een X-Tronic automaat. Benzinemotoren zijn er ook en mocht je daarin interesse hebben, dan kun je een beroep doen op de grijze import. Officieel zullen deze namelijk niet worden geleverd op ons continent.

Geduld De nieuwe Renault Koleos beleeft zijn wereldpremière op de autoshow van Beijing die gehouden wordt van 25 april tot en met 4 mei. En daarmee is 'ie er heel vroeg bij, want de productie vangt pas begin 2017 aan en de eerste bulk voor Nederland staat zelfs pas in het tweede kwartaal van dat jaar op de rol.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer