Nieuws: Renault-Nissan CMF-techniek – Betere samenwerking Renault en Nissan

De nieuwe stap in de samenwerking tussen Renault en Nissan heet Common Module Family. Het betreft een modulair platform die zowel de Fransen als de Japanners in hun toekomstige modellen gaan gebruiken.

Renault en Nissan hebben hun samenwerking in een hogere versnelling gezet met de presentatie van het Common Module Family-platform (CMF). Alhoewel, is het wel een platform? Renault zegt van niet. CMF gaat gebruikt worden voor diverse segmenten en is dus meerdere platformen in één. Per segment gaat dan niet alleen gekeken worden naar bijvoorbeeld de motorplaatsing en de bodemplaat aan zowel de voor- als de achterkant, ook alle elektronische hulpmiddelen zouden zo overgenomen kunnen worden. Het is een concept dat vergelijkbaar is met Volkswagen´s veelbesproken MQB.

Wereldwijd De CMF-techniek zal tussen 2013 en 2020 wereldwijd in gebruik genomen gaan worden door zowel Renault als Nissan. De Japanners krijgen als eerste de eer om CMF te gaan gebruiken, in bijvoorbeeld de nieuwe Qashqai en X-trail. De introductie van beide modellen zou nog wel eens aan het einde van dit jaar plaats kunnen vinden. Nissan laat in ieder geval weten eind 2013 met de techniek aan de slag te gaan, in tegenstelling tot Renault. De Fransen geven aan dat aan het eind van 2014 de eerste modellen met deze bouwfilosofie uitgerust zullen worden. Het gaat in dat geval om de nieuwe Espace, Laguna en Scénic.

Kostenreductie Eén van de belangrijkste redenen voor het gebruik van de nieuwe techniek is uiteraard het besparen van ontwikkelings- en productiekosten. De beide fabrikanten denken tot wel 40 procent minder ontwikkelingskosten te hoeven maken als CMF zijn intrede doet. Daarnaast kunnen producten voor de bouw van nieuwe modellen grootschalig ingekocht worden, wat een voordeel op moet leveren van 20 tot 30 procent. Het zal de winstgevendheid van beide bedrijven zonder meer ten goede komen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer