Nieuws: Renault Scénic ZEV H2 – Renault Scénic ZEV H2 op waterstof

Met de Renault Scénic ZEV H2 presenteert Renault-Nissan de eerste auto op waterstof. Voorlopig betreft deze omgebouwde Scénic nog een prototype maar Renault is voornemens om over enkele jaren ook daadwerkelijk auto´s op waterstof te gaan bouwen.

De mogelijkheden zijn er, zo blijkt wel uit dit prototype. Eind 2007 sprak Renault CEO Carlos Ghosn over de ´zero-emission ambition´ van Renault-Nissan. Zijn ambitie is namelijk om op grote schaal auto´s te gaan produceren die geen schadelijke stoffen uitstoten. Om daar op korte termijn aan te kunnen voldoen wordt in samenwerking met ´Project Better Place´ gewerkt aan bestaande auto´s voorzien van elektromotoren. Het grootste nadeel daarvan is echter dat deze zeer regelmatig moeten worden opgeladen en daardoor een beperkte actieradius hebben. Voor de toekomst wordt dan ook gewerkt aan auto´s op waterstof. Feitelijk zijn dat ook auto´s aangedreven door een elektromotor, maar dan wel met een ´elektriciteitscentrale´ aan boord.

Ontwikkelingstraject In 2006 zijn Renault en Nissan gezamenlijk begonnen aan het bouwen van deze eerste conceptcar op waterstof. Hiermee willen beide fabrikanten laten zien hoever ze zich inmiddels in het ontwikkelingstraject bevinden en daarmee niet onder doen voor bijvoorbeeld Mercedes, BMW en GM. In zijn totaliteit heeft het project 15 maanden in beslag genomen waarbij zowel in Frankrijk als in Japan is gewerkt aan deze prototypes.

Omgebouwde Grand Scénic De prototypes zijn gebaseerd op de Renault Grand Scénic en voorzien van de benodigde techniek. Zo leverde Nissan de waterstoftanks, de brandstofcel en de lithium-ion accu´s. Bij Renault is al deze techniek verwerkt in de Grand Scénic. Om daarbij te zorgen voor het behoud van de rij-eigenschappen en binnenruimte werd de vloer van de auto opnieuw ingedeeld, werd de auto 60 mm hoger boven het asfalt gezet en moesten er de nodige ruimtebesparende oplossingen worden bedacht. Bovendien werd het instrumentarium opnieuw ingedeeld. Daarbij werd bijvoorbeeld de brandstofmeter vervangen door een waterstofmeter, is de motortemperatuur voortaan de brandstofcel´s temperatuur en laat de toerenteller de omwentelingen van de elektromotor zien.

Opfrisser over waterstof Om nog even op te frissen; een auto op waterstof is niet meer of minder dan een auto aangedreven door een elektromotor. Het grootste verschil is dat er geen stroom hoeft te worden getankt zoals bij een elektro-auto, maar waterstof. Deze waterstof komt in de brandstofcel in contact met zuurstof en produceert zodoende water en elektriciteit. Het water wordt via de uitlaat afgevoerd en de elektriciteit wordt doorgegeven aan de elektromotor om zodoende de aandrijving te verzorgen. Dat hiermee ook nog redelijke prestaties te behalen zijn bewijst Renault met deze Scénic. De 1.850 kg wegende Scénic ZEV H2 accelereert namelijk in ruim 14 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 160 km/h. Dankzij de waterstoftank van 350 bar is een actieradius van 350 km te behalen. Renault werkt echter aan de toepassing van een 700 bar tank waardoor een actieradius van 500 km valt te behalen. Doorontwikkeling Net als vele andere autofabrikanten zal ook Renault de komende jaren hard doorwerken aan de ontwikkeling van de brandstofcelauto. Het grote probleem is echter dat de infrastructuur er nog niet klaar voor is. Er zijn wereldwijd nog maar 300 tankstations waar waterstof valt te krijgen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer