Nieuws: Roken in de auto – Duizend euro boete bij roken in de auto

Allerlei rijassistentiesystemen, elektrisch rijden sus en handfree bellen zo, autonoom rijden op termijn, appen op de fiets… waar houdt de betutteling omtrent de verkeersdeelnemers op? Niet! Tenminste als de Vlaamse ministeries ligt.

Want na de waarschijnlijke verplichting van digitale radio, zijn onze zuiderburen er opnieuw als de kippen bij om bij wet te eisen dat roken in de auto verboden is wanneer er jonge passagiers aanwezig zijn. Laten we één ding vooropstellen. Roken is voor niemand niet goed en dus zijn we sowieso beter af zonder dat gepaf. Anderzijds, blijft er dan helemaal geen eigen keuze meer over voor de mens, in dit specifieke geval de automobilist? Wil de overheid zich dan werkelijk overal mee bemoeien en ingrijpen wanneer het zelf denkt dat dat nodig is? Het heeft er alle schijn van. Met de Vlaamse regering als een van de voorlopers, zo lijkt het.

Extreem schadelijk Daags na het pleidooi voor digitale radio-ontvangst als definitieve vervanger van de Ether, geldt er vanaf 9 februari een nieuwe Vlaamse wet die roken in de auto verbiedt in het bijzin van inzittenden jonger dan 16 jaar.

Het betreft een maatregel van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, want onder meer haar partij CD&V heeft laten onderzoeken hoe schadelijk roken in de auto wel niet is. De uitkomst: roken in een auto levert een concentratie kankerverwekkende stoffen op die 25 keer hoger is dan bij roken in huis. Ronduit schadelijk voor de algemene volksgezondheid dus, en daar moet de jeugd tegen beschermd worden, meent Schauvliege. Bij wet. Zo gezegd, zo gedaan. In huis tabak verbranden in het bijzijn van minderjarigen is nog altijd wel toegestaan. Vooralsnog…

E-sigaret ook de sigaar Niet alleen conventionele tabakswaren vallen onder het verbod, ook de zogeheten elektronische sigaret is verboden. In Wallonië wordt het rookverbod ook ingevoerd, maar het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest kijkt de kat nog even uit de boom. Oftewel, vooralsnog is het nieuwe rookverbod niet in gans België aan de orde.

Betrapt? Overigens heeft België niet de primeur op dit gebied. In Frankrijk, Ierland, Engeland en Australië wordt het je al langer niet in dank afgenomen wanneer je rookt in de auto in het bijzijn van jongeren. Maar of je daar zomaar eventjes met 1.000 euro beboet kan worden wanneer je als paffende autombilist wordt betrapt, is onbekend. Duizend euro! En wij maar denken dat de Nederlandse verkeersboetes niet mals zijn…

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer