Nieuws: Saab 9-4X – Officieel: Saab 9-4X

Dit is ‘m dan, de Saab 9-4X zoals deze vanaf augustus volgend jaar in de showroom staat. Het Zweedse crossover model is weliswaar ietwat verlaat maar zeker niet te laat, ofschoon het weinig kans van slagen heeft in Europa daar het alleen te verkrijgen is met (krachtige) benzinemotoren.

Het aanbieden van dieselmodellen zijn bij dit soort modellen is cruciaal om te kunnen slagen in Europa. Infiniti kan daarals geen ander over meepraten. De Saab 9-4X zal vanaf april 2011 in Mexico van de band rollen met louter benzinemotoren die ook nog eens erg krachtig zijn en waar zodoende ongetwijfeld een minder aantrekkelijk prijskaartje aan gehangen wordt. De verkoop start een maand nadat de eerste exemplaren de fabriek verlaten. Amerika is als eerste aan de beurt, Europa en overige markten volgen op zijn vroegst in augustus van 2011.

Motoren De motoren waar we het zojuist over hadden zijn twee zescilinders. De een is een 3.0 liter V6 met directe injectie en 265 pk en kan in 9,0 seconden van 0-100 km/h accelereren. De andere is een 2.8 V6-turbo goed voor 300 pk en een tijd van 8,3 seconden op het bekende sprinttraject. De topsnelheden liggen op respectievelijk 210 en 230 km/h. Beide modellen zijn standaard voorzien van AWD-aandrijving en gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak die zijn schakelkarakteristiek aanpast aan de rijomstandigheden. De krachtigste motorisering is trouwens alleen in sportieve Aero-uitvoering te verkrijgen.

Amerikaans Dat de Saab 9-4X niet geleverd gaat worden met een dieselmotor wil niet zeggen dat de auto niets te melden heeft in het felbevochten crossover-segment. De 9-4X is op z'n minst een alternatieve verschijning tussen de huidige crossovers van dit formaat en gewicht (2.000 kg). Het uiterlijk is typisch Saab maar heeft ook wel wat weg van een Amerikaan. Een gedachte is niet geheel onterecht is daar de Saab op dezelfde productielijn als de Cadillac SRX wordt geproduceerd. Toch belooft Saab rij-eigenschappen die overeenstemmen met de Europese smaak. Dit met het eerdergenoemde vierwielaandrijvingsysteem (inclusief eLSD-slipdifferentieel) en met een ideale gewichtsverhouding van 57/43 (voor/achter) als basistroef en het zogeheten Saab DriveSense, een adaptief onderstel, als smaakmaker. Het systeem kent meerdere settings: Intelligent Mode, Comfort, Sport en Eco.

Interieur en ruimte Nadat één van de vier deuren wordt geopend worden de maximaal vijf inzittenden verwelkomd in een interieur dat heel erg Saab en Scandinavisch is. De gedachte aan een cockpit van een vliegtuig is meteen aan de orde. De tunnel, de middenconsole en het instrumentenpaneel vormen één geheel en zijn rondom de bestuurder gebouwd. De 9-4X is afgewerkt met hout en de Aero-versie heeft een afwerking van koolstofvezel. Andere subtiele details die verwijzen naar het luchtvaartverleden van Saab zijn de naalden van meters en de wijzerplaten in het Saab-groen en de 'joystickbediening' van de ventilatieroosters. Volgens de traditie zit de start-/stopknop tussen de voorstoelen op de middenconsole. Deze is in de plaats gekomen van de traditionele contactsleutel. De stoel van de bestuurder is elektrisch verstelbaar in acht standen. Als optie zijn elektrisch verstelbare pedalen leverbaar. Voor de achterpassagiers belooft Saab een ruime zit, ondanks de vele opbergvakken. Klap je de achterste rugleuningen neer (60/40) dan ontstaat er een volledig vlakke laadvloer. De normale bagageruimte meet 485 liter.

Luxe en comfort Luxe en comfort worden onder andere geboden met een infotainmentsysteem dat in twee versies is te verkrijgen: een audiosysteem met zeven luidsprekers of het audiosysteem van Bose met 10 luidsprekers en 5.1 surround sound. Het optionele navigatiesysteem met een 8-inch aanraakscherm kan 10 GB aan muziekbestanden opslaan. Verder is de airconditioning gescheiden te regelen. Tegen meerprijs is het trizone aircosysteem leverbaar waarbij de achterpassagiers zelf hun temperatuur kunnen instellen. Ook kunnen zij hun eigen entertainment (audio/visueel) kiezen via een unit in de middenconsole, voorzien van een video AUX-poort en twee schermen van 8-inch in de hoofdsteunen van de voorstoelen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer