Nieuws: Saab Aero X – Saab-historie in modern jasje: Aero X

De Saab Aero X is een conceptcar die de historie van Saab naar de toekomst haalt. De spannende conceptcar deelt veel designkenmerken met de luchtvaartindustrie waar Saab zijn oorsprong kent. De Aero X is voor Saab een vingeroefening voor toekomstige modellen.

Het Zweedse merk Saab werd in 1937 opgericht als fabrikant van vliegtuigen. In eerste instantie ging het om materiaal voor de luchtmacht, maar later ging Saab ook privé-jets bouwen. Tien jaar later presenteerde Saab hun eerste auto en de geschiedenis daarna is bij velen bekend. Saab kwam in zwaar weer terecht en werd overgenomen door truckfabrikant Scania. Maar ook Scania wist geen raad met het merk en verkocht de autofabrikant aan GM. Maar ook daar gaat het niet allemaal over rozen. Hoe dan ook, Saab heeft inmiddels een rijke en bewogen historie en nog steeds nauwe banden met de luchtvaartindustrie. En dat haalt men graag naar voren.

Luchtvaartindustrie

De Aero X conceptcar deelt dan ook veel designkenmerken met producten uit de luchtvaartindustrie. Kijk naar de enorme kap die zowel het dak, de portieren als de voorruit doen samensmelten. Het doet direct denken aan de cockpit van een straaljager. Maar ook de aërodynamische lijnen en de bijzondere vormgeving doen enigszins denken aan de vormen van een vliegtuig. Hoogtepunt in het design zijn volgens de ontwerpers de bijzondere lichtmetalen wielen.

Bio-ethanol V6

Voor de aandrijving staat een bijzonder krachtbron garant. Saab het een 2,8 liter V6 motor voorzien van een dubbele turbo en geschikt gemaakt om op bio-ethanol te rijden. De schone aandrijving heeft op het gebied van prestaties totaal geen concessies hoeven doen. De 400 pk sterke zescilinder maakt het mogelijk om met de Aero X in slechts 4,9 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt begrensd op 250 km/h.

Toekomstvisie

'Dit studiemodel laat zien hoe traditioneel sterke merkwaarden van Saab kunnen leiden tot en stoer, innovatief design', aldus Bryan Nesbitt, Executive Director van GM Design Europe. 'In de toekomst zullen we deze merkwaarden zorgvuldig bewaken, waarbij we voor nieuwe producten van Saab altijd uitgaan van typisch Scandinavische designaccenten.'

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer