Nieuws: Seat Ibiza – Dit is de nieuwe Seat Ibiza

Dit zijn de eerste foto´s van de compleet nieuwe Seat Ibiza. Het model is langer, ruimer en breder. Bovendien claimt Seat dat de rij-eigenschappen van een hoog sportief niveau zullen zijn.

Het motorengamma van de nieuwe Ibiza bestaat uit moderne benzine- en dieselmotoren en zelfs een DSG-automaat staat op de optielijst. Tijdens de Autosalon van Genève waren de schijnwerpers volop gericht op de Seat-stand. De Spanjaarden presenteerden in Zwitserland namelijk de conceptcar Sportcoupé Bocanegra. Seat liet al weten dat de conceptcar een voorbode was van de nieuwe Ibiza en dan voornamelijk de driedeurs. Met de onthulling van het productiemodel (als vijfdeurs) zien we inderdaad dat er duidelijk verwantschap is met de conceptcar. Opvallend is het front dat scherpe lijnen heeft gekregen en een typerende lijn van koplamp tot voorspoiler toont. Het ontwerp is het werk van Seat´s nieuwe ontwerper Luc Donckerwolke die zijn handtekening de afgelopen jaren bij Lamborghini heeft achtergelaten. Samen met de conceptcar Tribu laat deze nieuwe Ibiza zien hoe de Seat´s van de nabije toekomst eruit komen te zien. De nieuwe designtaal zorgt kort samengevat voor meer sportiviteit, scherpe lijnen en een spannende uitstraling.

Gegroeid

In alle opzichten is de Ibiza gegroeid. De nieuwe Ibiza is 4.052 mm lang (+ 4 cm), 1.693 mm breed en 1.445 mm hoog. De wielbasis meet 2.469 mm - een toename van 7 mm - en de spoorbreedten vóór en achter zijn met 30 en 33 mm gegroeid, tot respectievelijk 1.465 en 1.457 mm. Naast een extra ruim interieur heeft de extra lengte geresulteerd in een kofferbakinhoud die met maar liefst 25 liter is uitgebreid tot in totaal 292 liter.

Motorengamma

Onder de motorkap biedt Seat de keuze uit een drietal benzinemotoren. De 1.2 liter driecilinder met 70 pk, de 1.4 liter viercilinder met 85 pk en de 1.6 liter viercilinder met 102 pk. De verwachting is dat dit motorengamma in de loop van de tijd nog verder zal worden uitgebreid. Bovendien volgen er nog een FR en Cupra-versie die voor het spektakel moeten zorgen. Alle motoren worden gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, maar ook een 7-traps DSG-automaat staat in de lijst. Uiteraard ontbreken ook de dieselkrachtbronnen niet. Aan de basis van de reeks staat de 1.4 TDI. Daarnaast levert Seat voor de Ibiza een 1.9 TDI met 90 en 105 pk.

Moderne opties

De Ibiza is leverbaar met Hill Hold Control, een hulpmiddel dat er voor zorgt dat de auto op hellingen twee seconden blijft staan nadat het rempedaal is losgelaten. Tevens is voor de Ibiza een nieuwe Fog Lamp Cornering functie leverbaar, waarbij de afzonderlijke mistlampen in een bocht automatisch worden ingeschakeld, ter verbetering van het zicht (snelheden lager dan 40 km/h). Andere noviteiten ten opzichte van het vorige model zijn de Bixenon koplampen met AFS, parkeersensoren achter, een in de radio geïntegreerd Bluetooth-systeem en een aansluitmogelijkheid voor een portabel navigatiesysteem in het midden van het dashboard.

Aftrap voor een modellenoffensief

Eind mei zal de nieuwe Ibiza bij de dealers staan. Later dit volgt ook de driedeurs versie en volgend jaar kunnen we de FR verwachten. De Ibiza geeft voor Seat de aftrap voor een forse uitbreiding en vernieuwing van haar modellengamma. Eind dit jaar volgt de D-segment auto die als sedan en als stationwagon leverbaar wordt en daarmee feitelijk een opvolger is voor de vorige generatie Toledo. Bovendien wordt er bij Seat nagedacht over een echte SUV. Seat gaat de komende jaren flink van zich laten horen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer