Nieuws: Seat Leon – Voor dit geld rij je de nieuwe Seat Leon

Het mogen dan gebroederlijk concerngenoten zijn, als het om de verkopen gaat is het ieder voor zich. Kort na die van de Golf VII hebben we daarom ook de prijzen van de nieuwe Seat Leon voor je!

Het gevecht om de koper tussen de Golf en Leon is waarschijnlijk nog nooit zo heftig geweest. Beide modellen worden nagenoeg tegelijk en compleet nieuw gelanceerd, en hoewel Seat wat minder ruim in de portemonnee zit, kan Volkswagen een grote afzet van hun C-segmenter ook wel gebruiken. Bij de Spanjaard ben je vanouds goedkoper uit, al is het verschil kleiner dan ooit. Om precies te zijn een schamele 40 euro. Seat prijst hun Leon namelijk vanaf € 18.750,-.

Uitvoeringen Vergelijk je appels met appels dan bedraagt het instapverschil tussen de nieuwe Leon en z'n neef € 565,-. De Seat wordt namelijk enkel als vijfdeurs geleverd. De Golf is er ook als iets voordeligere driedeurs. Afijn, laten de twee het onderling maar uitvechten, wij gaan verder met de Leon-prijzen. Het basismodel heet simpel maar doeltreffend Entry en is voorzien van onder andere 7 airbags (waaronder een knie-airbag voor de bestuurder), centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrische ramen voor en elektrisch bedienbare spiegels, een 5 inch display in dashboard, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, bandenspanningcontrolesysteem, dagrijverlichting en IsoFix-bevestigingspunten op de achterbank. Meer verwennerij krijg je met de uitvoeringen Reference, Style en FR. Een greep uit de voorzieningen die deze bieden zijn de nieuwe generatie mediasystemen en het Seat Driving Profile Selection-systeem (verkrijgbaar op de FR). Dit systeem biedt de keuze uit vier instelbare rijkarakteristieken waarbij de reacties van het stuurgedrag en gaspedaal worden aangepast evenals als de verlichting in het interieur. Bij de DSG-versies is SDPS ook van invloed op het schakelgedrag, terwijl bij motoren vanaf 180 pk tevens de geluidseffecten van de motor in het interieur kunnen worden versterkt.

Benzineprijzen Instappen in de Leon Reference met 1.2 TSI (85 pk) doe je na € 19.950,- te overhandigen. Wil je de sleutel overhandigt krijgen van de 105 pk sterke versie van deze motor, dan dien je € 20.850,- over te maken. In het geval van de Style in combinatie de 105 pk sterke 1.2 TSI is de Seat-verkoper pas tevreden met € 22.350,-. Er is ook nog een 1.4 TSI met 122 pk. Die is er vanaf € 23.350,-. En deze motor met sportief FR-pakket kost € 24.950,-. De sterkste 1.4 levert 140 pk (vanaf € 26.650,-), maar deze is, zoals dat wel het geval is bij de Golf VII, niet de krachtigste benzinemotor in het Leon-programma. Dat is de 1.8 TSI FR met 180 pk. En die kost minimaal € 28.350,-.

Dieselen Uiteraard kun je met de nieuwe Leon ook dieselen. Roeten doen deze allang niet meer, getuige het feit dat ze allemaal in aanmerking komen voor 20% bijtelling bij zakelijk gebruik. Ook de benzineversies vallen overigens in deze categorie, met uitzondering van de 1.8 TSI (25%). Prijzen beginnen bij € 23.050,- voor de Leon 1.6 TDI Reference met 105 pk. De gelijkgemotoriseerde Style trekt € 24.550,- van je bankrekening. Een stuk hoger op de ladder staat de 2.0 liter TDI met 150 pk. Tegen een compensatie van € 27.300,- parkeert Seat hem op de oprit voor je. Als FR kost dit model € 27.900,- en wil je GTI-tjes gaan pesten dan is de Leon met 184 pk sterke TDI de beste keus. Wat die kost? Voor € 31.050,- ben je de man.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer