Nieuws: Skoda Fabia Combi – Skoda Fabia (Combi) heeft ook al vanafprijs

Skoda verblijdt met niet één, maar twee gloednieuwe Fabia’s. Tegelijk met de Fabia Hatchback beleeft de nieuwe Fabia Combi zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Parijs. Opmerkelijk is dat de nieuwe station groeit aan standaard bagageruimte, maar (behoorlijk) inlevert qua maximaal pakvolume.

Update 2 oktober 2014: Momenteel staan de nieuw gepresenteerde Skoda Fabia en Fabia Combi in de schijnwerpers in Parijs. Hoewel ze pas in januari in de showroom zullen schitteren, hebben we al wel de vanafprijzen voor je. Zo gaat de Fabia Hatchback minimaal € 12.990,- kosten, en voor dat geld rijd je de 1.0 Greentech met 60 pk. De Combi heeft met de 1.0 liter Greentech-motor, goed voor 75 pk, een vanafprijs van € 14.590,-. Overigens is het zo dat bij gelijke uitvoeringen en motorisering de meerprijs van de Combi ten opzichte van de Hatchback altijd € 900,- bedraagt. Tegelijk heeft Skoda een hele lading nieuwe foto's van de nieuwe Fabia Hatchback vrijgegeven.

Puntjes op de i Al vrij snel nadat Skoda de nieuwe Fabia als hatchback presenteerde kon het model op veel aandacht rekenen. Het merk had niet anders verwacht en gezien de brede waaier aan opgediende eigenschappen is dat geen arrogantie. Allereerst overtuigt de nieuwe Fabia dankzij een veel strakker en moderner lijnenspel. De eerste indruk is immers goud waard en daar kampten de voorgaande generaties nogal mee. Eenmaal ingestapt heeft Skoda de bewezen voordelen van het model juist behouden of daar waar mogelijk verbeterd. De rustige uitstraling van het interieur, die tegelijk functioneel is, is gebleven en de binnenruimte ging erop vooruit. Idem dito voor de onthulde Fabia Combi.

25 centimeter langer De geboden extra binnenruimte is ook meteen het voornaamste nieuws aan de nieuwe Fabia Combi. Vanaf het groot uitgevallen merkembleem voorop de neus tot bijna aan de C-stijl is de Combi immers krek eender aan de vijfdeurs Hatchback. Om vervolgens maar meteen met de deur in huis te vallen waaraan de 25 centimeter langere carrosserie (ten opzichte van de Hatchback) is besteed: om te resulteren in een standaard bagagevolume van 530 liter, wat 25 liter meer is dan voorheen. Wanneer de rugleuningen van de achterbank worden neergeklapt, dan bedraagt de pakruimte 1.395 liter, wat een zeer opmerkelijke en forse 90 liter minder is dan voorheen. Doorgaans neemt de maximale bagageruimte toe bij grotere buitenmaten. Mogelijk dat Skoda ditmaal heeft gekozen voor groei aan zitruimte (achterin), maar duidelijkheid daarover is er momenteel niet.

Handigheidjes Afijn, om het de actieve klant makkelijk te maken is het bagagecompartiment naar wens met een instelbare dubbele bagagevloer te verkrijgen. Daarmee is de bagageruimte horizontaal in te delen, waardoor spullen op twee niveaus zijn te vervoeren. De tweede vloer is ook schuin te plaatsen, om in- en uitladen te vergemakkelijken. Als de dubbele vloer niet nodig is, is deze over de hoofdvloer te schuiven en neemt 'ie vrijwel geen plek in. Fijn is ook de breder geworden toegang tot de kofferruimte. Spullen laden en lossen is daardoor makkelijker. Bovendien scharniert de achterklep volgens Skoda verder omhoog dan voorheen, zodat ook langere personen (tot 1,90 meter) meer bewegingsvrijheid hebben. Langere voorwerpen kan de Combi ook in z'n geheel 'inslikken'. Zolang deze niet langer zijn dan 1,55 meter.

Terug in de 14%-klasse Voor de hand ligt dat de Combi tevens over dezelfde functionaliteiten en tal van Simply Clever-handigheidjes beschikt als de Hatchback, die we eerder uitvoering uit de doeken hebben gedaan. Ook het voorgeschotelde motorenpalet komt overeen, maar lichten we graag nogmaals eventjes uit. En we starten maar meteen met de meest interessante aandrijflijn. Met de Greenline-uitvoering voorzien van een nieuwe 1.4 TDI zal de Fabia (Combi) terugkeren naar de 14% bijtellingsklasse, wat ‘m eerder de beste verkochte auto van Nederland maakte. Het blok wordt ook in de Polo BlueMotion geleverd en is wederom 75 pk sterk, maar na de eerste ervaring met die Volkswagen blijkt de driecilinder-diesel een stuk pittiger en fijner om te rijden. Verderop in 2015 is de Greenline-uitvoering met een gemiddeld verbruik van 3,1 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 82 g/km te koop.

Overige motoren Hoef je niet zo nodig de laagst mogelijk bijtelling of ben je een particuliere koper, weet dan dat het ook kiezen is tussen een turboloze éénliter, de (gloednieuwe) 1.0 en 1.2 TSI-benzine, twee sterkere 1.4 TDI’s en in een later stadium wellicht een pittige RS-versie. Over die laatste zwijgt Skoda overigens nog in alle talen. Afhankelijk van de gekozen motorisering verloopt het schakelen via eenhandgeschakelde versnellingsbakken of, als optie, een DSG-automaat met dubbele koppeling. Tot slot wil Skoda graag nog kwijt dat de Fabia Combi afhankelijk van de configuratie tot 55 kg lichter dan de zijn voorganger. De lichtste versie is de 3-cilinder 1.0 MPI. Die weegt een bescheiden 1.004 kilogram.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws

Overweeg je een elektrische auto? Denk ook hieraan!

Autonieuws
Ontdek meer