Nieuws: Skoda Fabia GreenLine – Zuiniger en schoner

Het label GreenLine staat bij Skoda voor een aantal zuinige en schone modellen. De Skoda Fabia en Fabia Combi GreenLine bijten het spits af. Net als bij de BlueMotion-modellen van Volkswagen is de Fabia GreenLine zuiniger en schoner dan de gewone Fabia.

Wat het BlueMotion-label is voor Volkswagen, EcoNetic voor Ford en de e-modellen voor Audi dat is GreenLine voor Skoda. De Fabia GreenLine bijt het spits af gevolgd door een Octavia en een Superb GreenLine. De Fabia GreenLine is gebaseerd op de Fabia Ambiente 1.4 TDI 80 pk. Naast het feit dat de auto is voorzien van een roetfilter heeft Skoda tal van andere maatregelen doorgevoerd om het verbruik en daarmee de uitstoot te beperken. Het aangepaste motormanagement, de langere overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak en het monteren van banden met een lagere rolweerstand zijn slechts een greep uit de maategelen. Bovendien zijn het reservewiel en bijbehorende gereedschap (10 kg) weggelaten in ruil voor een kleine compressor en een spuitbus met vulmiddel.

Gestroomlijnder Ook op aërodynamisch vlak is de Fabia GreenLine verder geoptimaliseerd. Zo is hij voorzien van een grotere spoilerlip onder de voorbumper. Verder is de bodem van de GreenLine bekleed, waardoor de lucht onder de auto minder weerstand ondervindt. Om het effect hiervan verder te optimaliseren, staat de auto 15 mm dichter op het wegdek en zijn de schokdempers hier specifiek op afgestemd.

Zeer zuinig Waar de bestaande 80 pk TDI-motor in de Skoda Fabia al gunstig voor de dag komt met een verbruik van 4,8 liter/100 km, komt de Fabia GreenLine uit op 4,1 liter/100 km. Dat betekent een winst van bijna 15 procent. Een soortgelijke verbetering is te vinden bij de CO2-uitstoot, die van de toch al lage waarde van 127 g/km is teruggebracht tot slechts 109 g/km. Deze verbruikscijfers gelden zowel voor de Combi als de Hatchback.

Eén uitvoering De nieuwe Skoda Fabia GreenLine heeft als basis de Ambiente-uitvoering en is standaard voorzien van zaken als 14 inch lichtmetalen velgen, mistlampen met ´corner´ functie en halogeen projector koplampen. Binnenin geniet men standaard van onder meer in hoogte verstelbare voorstoelen, 8 speakers, een opbergpakket en een opbergbox onder de bijrijdersstoel. Het is niet mogelijk om opties op de auto te bestellen. Vooralsnog is de Fabia GreenLine alleen leverbaar in de kleuren Amazonion Green Metallic, Black Magic, Briljant Silver Metallic en Candy White. De auto is herkenbaar aan de GreenLine-badges op de carrosserie.

Beperkte meerprijs De meerprijs van de Greenline uitvoering, ten opzichte van de Ambiente is slechts € 240,-, hiermee is de instapprijs van de Hatchback GreenLine € 19.550,-. De instapprijs van de Combi GreenLine is € 20.345,-. Milieubewuste kopers krijgen hiermee voor een beperkte meerprijs de kans om milieubewuster voor de dag te komen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer