Nieuws: Smart e-scooter – Smart Electric min twee wielen

Een jaar nu is Smart praktijkervaring aan het opdoen met de ForTwo Electric Drive. Expansie op het gebied van elektrisch stadsvervoer zit eraan te komen in de vorm van een elektrische tweewieler.

De fabrikanten van kleine auto's hebben de voordelen van de tweewieler gevonden. In navolging van MINI zal ook Smart in Parijs een elektrische scooter onthullen. De bedoeling van beide e-scooters is hetzelfde: een oplossing bieden voor de stijgende behoefte naar 'intelligente stedelijke en emissieloze mobiliteit' zoals Smart het zelf zo mooi omschrijft.

Rol voor smartphone Het lijkt wel dat MINI en Smart nauw hebben samengewerkt in de ontwikkeling van de ideale elektrische scooter. Ook het Vespa-gehalte bij de Smart's tweewieler is hoog en net als bij de MINI Scooter E Concept speelt de smartphone een prominente rol. De telefoon dient als instrumentarium, controlepaneel (zoals snelheids- en actieradiusmeter) en als communicatiemiddel met andere e-scooters. De 4 kW sterke elektromotor is ondergebracht in het achterwiel. De topsnelheid bedraagt 45 km/h en qua actieradius is 100 kilometer het maximaal haalbare. Is de batterij (80 Ah) leeg dan is het een kwestie van stekker in het reguliere stopcontact steken en binnen vijf uur is het weer volledig opgeladen.

Veiligheid Waar de Smart e-scooter van MINI's versie verschilt is de benadering van het bieden van veiligheid. Smart gaat daarin nog een stap verder en maakt daarvoor dankbaar gebruik van de technieken van Mercedes. Met Blind Spot Assist - een driehoekige lampje knippert dan in de achteruitkijkspiegel - moet de gevaarlijke dode hoek tot het verleden behoren en als de situatie zich dan toch een keer voordoet dat er stevig geremd dient te worden is er ABS aan boord. In het ergste geval vangt een airbag je op. In eerste instantie zorgen oplichtende voetsteunen en andere indicatoren voor de actieve veiligheid. De koplamp- en achterlichtunit zijn voorzien van LED-techniek. Ook het remlicht is opgebouwd uit dergelijke diodes.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer