Nieuws: Subaru Exiga – Subaru Exiga: 7-zits crossover

Subaru onthult het productiemodel van de Exiga, een zevenzits crossover met veel ruimte en een overzichtelijk interieur. Vanaf heden is de auto in Japan te koop. Of ´ie naar Europa komt is niet bekend.

Hoewel de Exiga verdacht veel op een ruime stationwagon lijkt, noemt Subaru het een echte crossover. De marketingafdeling van Subaru heeft er zelfs een speciale naam voor bedacht: 'a Seven-Seater for Panorama Touring'. De buitenmaten brengen ons enigzins aan het twijfelen, want met een lengte van 4,74 meter, een breedte van 1,778 meter en een hoogte van 1,66 meter is het feitelijk gewoon een ruim bemeten stationwagon. De wielbasis bedraagt 2,75 meter.

Interieur De binnenzijde kenmerkt zich door een horizontale golvende lijn welke samenkomt in de middenconsole. De lichtere interieurkleuren accentueren het ruimtelijke gevoel van de Exiga. Een Exiga met een donker interieur kenmerkt de sportievere varianten. Afwerkingen van hout en kunststof met metaalachtige look geven de binnenzijde een luxe tintje mee. Blauwe LED-verlichting siert het instrumentarium en de voetenruimte. De witte tellers zijn op deze manier goed afleesbaar. Het instrumentarium van de duurdere uitvoeringen zijn nog eens omrand met chromen ringen.

Theatrale zevenzitter Met dit nieuwe model wil Subaru een nieuwe standaard zetten op het gebied van comfortabele mobiliteit. De Exiga biedt plaats aan zeven personen. Volgens Subaru hebben deze allen voldoende bewegingsvrijheid. Een groot panaromadak - die loopt van de vooruit tot en met achter de tweede zitzij - versterkt het ruimtegevoel binnenin. Het glazen dak is als optie leverbaar op alle versies, behalve de instapper. Door de zitrijen te laten variëren van hoogte, heeft Subaru een optimale gezichtsveld voor de passagiers gecreëerd. Zo is zijn de voorste twee stoelen iets lager gepositioneerd als de twee zitrij, die op zijn beurt weer iets lager is geplaatst als de derde. Dit vinden we vaak ook terug in theaterzalen en bioscopen.

Praktisch De voorstoelen in de Exiga zijn - door de hoofdsteunen te verwijderen - geheel vlak te leggen. Ideaal om er een paar slaperige uurtjes door te brengen. De linker- en rechterstoel van de tweede zitrij kan 18 cm naar voren of naar achter worden verschoven. De geheel vlakke kofferruimte bevat diverse bevestigingshaken, zodat de bagage niet verschuift tijdens het rijden. En een 12 Volt-aansluiting kan een eventuele koelbox z'n werk laten doen.

Motorengamma De Exiga is leverbaar in vier verschillende varianten, allen voorzien van permanente vierwielaandrijving. De eerste drie varianten hebben een 2.0 liter DOHC-boxermotor in het vooronder. Deze levert in alle gevallen 148 pk aan vermogen en 191 Nm koppel. De Exige GT heeft een 2.0 liter turbomotor onder de motorkap liggen. Deze levert een respectabele 225 pk en 326 Nm. Een 4-traps Sportshift automaat is standaard op alle atmosferische 2.0 liter motorblokken. De turbomotor uit de 2.0GT is gekoppeld aan een 5-bak met Sportshift-techniek. De GT is tevens voorzien van Subaru's Intelligent Drive, waarmee je twee rij-instellingen (Sport en Sport Sharp) kunt inschakelen. De variabele koppelomvormer in de GT resulteert in een optimale verdeling van de krachten naar de wielen.

Ook voor Europa? De Subaru Exiga is per direct te bestellen in Japan. Of hij ook naar Europa komt heeft Subaru nog niet bekendgemaakt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer