Nieuws: Tesla Motors Tilburg – Tesla opent assemblagefabriek in Tilburg

Met de komst van een assemblagefabriek in Tilburg richt Tesla haar pijlers meer en meer op Europa. Hoewel we hier nog niet van een echte autofabriek kunnen spreken is het toch fijn dat het Amerikaanse merk juist Nederland uitkoos als uitvalsbasis.

Toegegeven, in Tilburg zullen geen kant-en-klare Tesla's worden gebouwd, maar wij als autoliefhebbers doen natuurlijk net alsof we dat niet weten. Feitelijk is de Brabantse vestiging van Tesla Motors een assemblagefabriek en fungeert het ook als distributiecentrum voor de levering van onderdelen door heel Europa. Ook iets om trots op te zijn, toch?! Wij wel!

Tilburg of all places? Met een oppervlakte van 18.900 m2 is de moderne assemblagefabriek geschikt voor de opslag en distributie van de Model S-en die vanuit de Verenigde Staten worden verscheept. Na de oversteek per schip komen de auto´s aan in Tilburg waar de eindassemblage plaatsvindt voordat ze worden getransporteerd naar de eindbestemmingen in Europa. Tesla heeft voor Tilburg gekozen omdat deze plaats niet ver van de Rotterdamse haven ligt - waar de containers met Tesla's aanmeren - en daarnaast tevens over een goede infrastructuur over land beschikt. 'Een modern netwerk van spoor, wegen en binnenvaart zorgt voor uitstekende verbindingen tussen Tilburg en de rest van Europa', aldus Tesla. Volgens de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's is zo'n plek bij uitstek geschikt om werkzaamheden snel, efficiënt en economisch rendabel uit te voeren. Onderdelen kunnen overal in Europa binnen 12 uur aangeleverd worden.

Model S Voorlopig wordt enkel de Tesla Model S in Tilburg geassembleerd. Oorspronkelijk wordt de elektrische sedan al in Fremont, Californië, gebouwd en gecontroleerd op fouten, om de auto's die bestemd zijn voor Europa vervolgens weer deels te demonteren (zie bijgesloten foto´s). De accu's worden weer van de auto gescheiden en ook de aandrijflijn krijgt een eigen container voor de oversteek naar Rotterdam. Eenmaal in Tilburg 'hertrouwen' de carrosserie en de aandrijflijn plus diens voeding en rollen ze na pakweg een half uur weer heelhuids naar buiten, op weg naar een Europese klant. Vanwaar dit omslachtige proces? Simpel: dit scheelt Tesla aanzienlijk in de importkosten. Oftewel, de Europese fiscus wordt hier op een slimme, maar legale manier geflest.

10.000 stuks De eerste Europese Model S werd eerder deze maand in Noorwegen afgeleverd. De komende periode zijn een aantal Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse klanten aan de beurt om in de nieuwe vestiging in Tilburg hun aanwinst in ontvangst te nemen. In het eerste volle jaar (2014) verwacht Tesla zo'n 30.000 exemplaren van de Model S te verkopen, waarvan 10.000 in Europa. En mocht er iets mis zijn met de afgeleverde Europese modellen, dan is Tilburg opnieuw het aanspreekpunt want de vestiging doet ook nog dienst als servicecentrum voor heel Europa.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer