Nieuws: Toyota Prius – Verbruik en richtprijs nieuwe Toyota Prius bekend

'Hoe zuinig en schoon is de nieuwe Prius nu precies?' Dat was de grote vraag op de IAA Frankfurt waar hij voor het grote publiek debuteerde. Maar Toyota wilde het antwoord niet geven. Tot nu.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de nieuwe Prius is nog een stuk zuiniger en schoner dan Toyota al deed beloven. Niet meer dan 3,0 l/100 km benzine heeft de iconische hybride nodig per 100 kilometer. Een zeer knappe waarde voor een auto van dit formaat en zonder stekkers die je in het stopcontact kunt steken. De gemiddelde CO2-uitstoot daalt met bijna 20 g/km tot 70 g/km. Daarmee is de nieuwe Prius de schoonste hybride op de markt.

Bijna nieuwe aandrijflijn De nieuwe Prius heeft zijn puike rapport onder meer te danken aan een grondig herziende aandrijflijn. De 1.8 liter Atkinson-benzinemotor is behouden gebleven, maar intern een stuk efficiënter. Het zelfstandige vermogen ervan ligt op 98 pk en de elektromotor is goed voor 72 pk. Kleine kanttekening is dat het systeemvermogen licht is afgenomen. Dat bedraagt voortaan 122 pk en was 136 pk. Niet wereldschokkend, ook omdat de verbeterde aandrijflijn lichter (en compacter) is dan voorheen. Tevens is de nieuwe nikkel-metaal accu compacter, evenals de regeleenheid.

Plussen en minnen Dat het lagere vermogen de dynamische prestaties amper drukt, bewijst het sprintcijfer. In 10,6 seconden zit je met de nieuwe Prius op de 100 km/h, een te verwaarlozen twee tiende langzamer dan voorheen. De topsnelheid bedraagt onveranderd 180 km/h. De lagere Cw-waarde van 0,24 heeft op dit vlak dus weinig effect, maar volgens Toyota rijdt de nieuwe Prius wel degelijk beter dan zijn voorganger. Mede door het gloednieuwe platform.Ook moeten we niet vergeten dat het formaat is gegroeid. Die wielbasis van 2,70 meter bleef gelijk, terwijl de bagageruimte toenam naar 502 liter. Bovendien kan de Prius nu een aanhangwagen trekken tot 725 kg.

Richtprijs De marktlancering vindt in februari plaats en definitieve prijzen zijn er nog niet. Enkel een richtprijs, en die luidt 'minder dan 30.000 euro'. Verder kan Toyota alvast laten weten dat de standaarduitrusting Toyota Safety Sense omdat. Dit pakket met actieve veiligheidssystemen bestaat uit een Pre-Collision System, Lane Departure Alert, Automatic High Beam, Road Sign Assist en Adaptive Cruise Control met voetgangersdetectie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer