Nieuws: Volkswagen Taigun – Weer een maatje kleiner: Volkswagen Taigun

Full size, midi en mini, het zijn veel gebruikte ´hulptermen´ in de autojournalistiek die het formaat van de auto ruwweg aangeven. Veelal worden ze gebruikt in combinatie met de term MPV. Nog even en ze worden ook gemeengoed bij het indelen van allerhande crossovers.

De Volkswagen Taigun is een typisch mini-crossover. Als de Volkswagen Touareg een full size crossover is zou je de Tiguan kunnen scharen onder de groep midi-crossovers. Met een lengte van 3,86 meter is de Taigun afgerond 57 centimeter korter dan de Tiguan en ook in de breedte (1,73 meter) en hoogte (1,57 meter) levert Volkswagen's zoveelste concept van een crossover wat in. Je kunt dus eigenlijk gerust spreken van een mini-crossover, een etiket dat als eerste op de rug van de Nissan Juke werd geplakt. Toch beschikt de Taigun nog over een bagageruimte van 280 liter en een totaal stouwvolume van 987 liter.

Lichtgewicht 'Mini' is ook het wagengewicht van de Taigun. Slechts 985 kg weegt hij en dat is nauwelijks meer dan een Up! met 1.0 liter driecilinder motor. Ook de Taigun wordt voortgestuwd door een motor met niet meer dan drie zuigers, maar wel eentje voorzien van een turbocharger. Deze 1.0 TSI genereert maximaal 110 pk en een koppel van 175 Nm dat bij 1.500 tpm volledig vrijkomt. Accelereren naar 100 km/h zou in minder dan tien tellen mogelijk zijn en de topsnelheid is vastgesteld op 186 km/h. Heel acceptabel, alsook het brandstofverbruik van 4,5 l/100 km.

Brazilië Niet geheel toevallig staat de Volkswagen Taigun op de Sao Paulo Motor Show, op een steenworp afstand van Nissan Extrem, de mogelijke vervolger van de Juke. Welke plannen Volkswagen met de Taigun precies heeft is niet bekend, maar het blijft in ieder geval niet bij een vingeroefening gezien de Duitse gigant eerder heeft laten doorschemeren te broeden op een tweetal nieuwe crossovers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer