Nieuws: Volkswagen XL Sport – Oerendhard met Volkswagen XL Sport voorzien van Ducati-Twin

De Autosalon van Parijs is losgebarsten! Nou ja, de Volkswagen Group Night dan, een traditioneel voorprogramma dat geheel in het teken staat van het Duiste autoconcern. Maar waar sinds kort ook motorenfietsen onder vallen, en wel die van Ducati.

De super-efficiënte XL Sport maakt er zelfs dankbaar gebruik van. Waar de Volkswagen XL1 indruk weet te maken met z’n bizar lage brandstofverbruik, doet de XL Sport dat met zijn verbluffende snelheid. Als XL Sport benadert de zeer gestroomlijnde, hyperefficiënte plug-in hybride het concept van een motorfiets nog meer dan het al deed. Letterlijk, want de 0.8 liter tweecilinder TDI-diesel is vervangen door de V-Twin van de Panigale. Panigale, wie?! Voor de niet motorrijders dan wel -fanaten onder ons: de Ducati Panigale. Om precies te zijn de sterkste uitvoering van die Italiaanse sportfiets, de 1199 Superleggera. Zeg maar gerust de Bugatti onder de motorfietsen met een prijskaartje van 75 mille de stuk.

Dermodromische dreun Dat de Ducati 1199 Panigale Superleggera pas voor die extreme prijs van eigenaar wisselt, zeg iets over zijn exclusiviteit, maar bovenal prestatiepotentieel. Een vermogen van 200 pk schoon aan de krukas levert deze hardcore ‘buikschuiver’, waarmee het in een oogwenk naar 100 km/h acceleren is. En Volkswagen heeft deze zeer krachtige V2 zowaar één op één overgeheveld naar de XL1. Dat de XL Sport enkele honderd kilo’s zwaarder weegt dan de Ducati Panigale is cruciaal, maar wanneer zoveel vermogen bij een wagengewicht van 890 kilogram op de wielen wordt afgevuurd, dan weet je dat het snel kan. En jawel, oerend hard kan de XL Sport. Liefst 270 km/h weet de auto op de teller te zetten, en geloof ons, dat voelt nog sneller in een zeer lage koets als die van de XL waarin je bijna met je zitvlak over het asfalt scheert. Van 0 naar 100 km/h acceleren is in 5,7 seconden achter de rug. Puike cijfers, maar het mooie moet nog komen. De XL Sport is bedeeld met dezelfde wereldwijd bekende, karakteristieke desmodromisch dreun als elke ‘Duc’. Alleen dat is al goud waard.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer