Volkswagen komt met superzuinige versnellingsbak

Bij brandstofbesparing ligt de nadruk sterk op elektrificatie. Maar door traditionele techniek te verbeteren, valt ook nog steeds winst te behalen. Dat laat Volkswagen zien met een nieuwe handgeschakelde zesbak.

Volgens Volkswagen is met de nieuwe MQ281-versnellingsbak een beperking van de CO2-uitstoot mogelijk van 5 gram per kilometer. Wat is nu 5 gram, zou je zeggen? Nou, met de Nederlandse CO2-taks kan dat alleen in de aanschaf al een hoop geld schelen. En ook daarna levert zo'n zuinige bak je bij elke tankbeurt de nodige euro's op.

versnellingsbak-mq281-vw-2019-29-1

Handbak nog steeds nummer 1 in Europa

Wereldwijd kiezen steeds meer consumenten voor een automatische versnellingsbak, maar in Europa is de handbak nog steeds dominant. Door een aantal relatief simpele ingrepen, heeft Volkswagen de MQ281-bak extra zuinig en extra aantrekkelijk gemaakt.

Bij uitstek geschikt voor SUV's

Volgens Helmut Göbbels, hoofd van de afdeling die versnellingsbakken en vierwielaandrijfsystemen ontwikkelt, is de nieuwe zesbak met name geschikt voor SUV's. "Doordat deze auto's vaak grote wielen hebben, worden extra eisen aan de versnellingsbak gesteld. De MQ281 is geschikt voor trekkrachten tussen de 200 en 340 newtonmeter. Dat betekent dat hij de huidige twee handgeschakelde zesversnellingsbakken kan vervangen."

Minder wrijving, meer comfort

Ter verbetering van de efficiency is met name de inwendige wrijving van de bak verminderd. Volgens Göbbels is het smeersysteem zodanig geoptimaliseerd, dat er niet alleen minder olie nodig is, maar ook dunnere olie kan worden gebruikt. In totaal gaat er nu nog maar 1,5 liter olie in de bak. In combinatie met lichter lopende versnellingsbaklagers zorgt dit voor veel minder inwendige weerstand. Door de toepassing van hoogwaardige materialen, is het versnellingbakhuis sterker dan voorheen. Bovendien is het huis stijver en isoleert het geluid beter. Dat laatste heeft weer een positieve invloed op het geluidscomfort.

Nieuwe bak debuteert in Passat

De nieuwe zuinige handbak wordt bij Seat geproduceerd; jaarlijks lopen er maximaal 450.000 stuks van de band. De nieuwe transmissie debuteert in de nieuwe Volkswagen Passat, vervolgens krijgen ook andere modellen van het Volkswagen Groep de MQ281 gemonteerd.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Per 1 januari stijgt in vijf provincies de wegenbelasting

Autonieuws

De vernieuwde Jaguar F-Type kijkt boos

Autonieuws

Bescheiden facelift voor de Opel Insignia is bescheiden

Autonieuws
Ontdek meer