Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Rijtesten: Audi A1 Sportback – Getest: Audi A1 Sportback

Met 6 mm meer hoogte en breedte, een 80 mm langer dak en twee extra portieren is de A1 Sportback feitelijk niets meer dan een vijfdeurs A1. Punt. Maar toch betekent het model voor Audi veel meer dan deze simpele opsomming van feiten.

Met de A1 Sportback moet het succes van ‘The Next Big Audi’ namelijk verder worden uitgebouwd. En dat zal gebeuren ook, zo kunnen wij concluderen na een kennismaking met het model. Anderhalf jaar geleden opende Audi de aanval op de jonge consument. En op de grote aartsrivaal uit München die met ongekend succes MINI nieuw leven in wist te blazen. Razend populaire popidolen en stervoetballers werden gecharterd voor onthullingen en promotiecampagnes om een jong, hip en trendy imago rondom de A1 te creëren. Om een soortgelijke doelgroep aan te spreken natuurlijk. Hoe cliché ook, maar de jeugd heeft de toekomst. Eenmaal loyaal aan de Audi-dealer is de kans immers groot dat je binnen het merk door wilt en kunt groeien. En zo'n klant voor het leven is goud waard.

Sportief of trendy? In Ingolstadt schoten ze vrijwel direct vol in de roos. In de anderhalf jaar tijd dat de A1 op de markt is rolden er in de fabriek in Brussel bijna 120.000 exemplaren van de band. Zijn jeugdige uitstraling spreken een dito doelgroep aan, maar Audi bracht er wel zorgvuldig haar eigen DNA in aan. Dat betekent dat het model ook profiteert van een sublieme afwerking, prachtige materialen en opties die normaliter veelal enkel in het hogere segment verkrijgbaar zijn. Maar ook speelse details zijn aanwezig. Zo zijn de dakbogen in een contrasterende kleur uit te voeren, levert Audi stoere stickersets om het exterieur mee op te leuken en kan er voor de bekleding van zowel stoelen als deuren gekozen worden uit opvallende tinten. Sportief ingesteld? Dan kies voor je voor het S Line-pakket en leuk je het interieur op met aluminium en veel zwart. Juist meer trendy? Dan kun je gaan voor lime groen op de stoelen, de deurpanelen, ventilatieroosters en zelfs de sleutel. De mogelijkheden zijn divers.

Zwart dak Bij de A1 Sportback biedt Audi exact diezelfde personlisatiemogelijkheden aan. Men voegt er zelfs nog wat aan toe. Zo kunnen niet alleen de dakbogen in een constrasterende kleur worden gespoten, maar zelfs het gehele dak. Wie kiest voor de exclusief voor de Sportback leverbare Samoa oranje exterieurlak met een zwart dak is verzekerd van een sprekende combinatie waarbij het design van de A1 Sportback prachtig tot zijn recht komt. Bestel ook een eerdergenoemde sportpakket mee met een paar lekkere dikke wielen en de benjamin uit Ingolstadt toont zowaar spierballen. Dat het de instapper van Audi is blijft een voldongen feit, maar een lullig wagentje is het zeker niet.

Rammelaars, Nintendo´s en Liga´s Die rol als kleinste binnen het Audi-gamma wordt uiteraard wel duidelijk als je instapt. Met 3.954 mm lengte en een wielbasis van 2.469 mm is de Sportback exact even lang als de driedeurs A1. De twee extra portieren zijn erin gepast door de B-stijl naar voren te plaatsen, het voorportier 24 centimeter in te korten en bovendien de achterruit meer rechtop te zetten. Volwassenen moeten er dan ook niet op rekenen lange afstanden achterin te zitten. De bestuurder en zijn passagier zullen dan echt in moeten schikken. Nee, de A1 Sportback is meer op jonge gezinnen gericht waarbij op de achterbank enkel de kinderen zullen plaatsnemen. Het liefst niet meer dan twee, want standaard is de A1 uitgerust met een tweezits achterbank. Op de plek waar indien gewenst een derde zitplaats gemonteerd wordt is dan plaats voor twee tuitbekers en een opbergvakje voor de rammelaars, Nintendo's en Liga's. Het compartiment daarachter zal met een kinderwagen en tas met noodzakelijke toetendoekjes en luiers al snel gevuld zijn. Met 270 liter is het immers geen pakezel.

Tweecilinder Audi grijpt de presentatie van de A1 Sportback aan om direct ook een nieuwe motor in het model te lanceren. De 1.4 TFSI-motor is een bekende in het gamma - hij was immers al leverbaar met 122 en 185 pk - maar deze nieuwe 140 pk sterke viercilinder turbobenzinemotor verbergt een primeur: cylinder-on-demand. Op deellast, dus als er niet al teveel van de motor gevraagd wordt, schakelen automatisch de middelste cilinders uit en functioneert de krachtbron feitelijk als tweecilinder. Wat je daar van merkt? In negatieve zin niets, tenzij je een wel heel goed geoefend hoororgaan hebt. Het positieve eraan is dat het verbruik tot wel een liter per honderd kilometer lager ligt met deze techniek aan boord. Audi noteert 4,7 l/100 km voor de nieuwe krachtbron en dat is zelfs zuiniger dan de instapper.

Gretig Zo'n zuinigheidswonder doet meteen vermoeden dat de prestaties er onder te lijden hebben gehad. Nou, echt niet! In tegendeel zelfs. De 1.4 TFSI-motor voelt zeer gretig aan en de turbo lijkt als ouderwets voor een flinke duw te zorgen. Een sprintje naar 100 km/h wordt in 8,1 seconden voltrokken waarbij een beetje torque-steering helaas niet kan worden voorkomen. Zeker op slechter asfalt krijgt het vermogen vat op het stuurwiel en moet je af en toe je best doen om niet aan het slingeren te raken. Pittig dingetje! Jammer blijft het daarbij dat de besturing wat kunstmatig en licht aanvoelt. Direct is het wel, maar er ontbreekt gevoel. En dat terwijl Audi claimt dat de A1 de sportiefste in zijn segment is. Helaas, dan moet hij aan MINI toch echt zijn meerdere erkennen. Desalniettemin is het onderstel uitstekend in balans en konden we op de bochtige wegen in de binnenlanden van de Costa Brava flink plezier beleven met de Sportback.

Belang Samenvattend kunnen we concluderen dat de A1 Sportback een welkome aanvulling is op het verkrijgbare wagenpark. Voor beide partijen. Voor Audi is hij van ongekend strategisch en bovenal economisch belang. Voor de consument is de A1 Sportback precies het antwoord op eisen die de driedeurs niet kan inlossen, maar wel met de blijvende positieve eigenschappen die bij een Audi horen. De fabrikant schat dan ook in dat tweederde van de verkochte A1´s straks een Sportback zal zijn. Kortom, Audi tevreden, wij tevreden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review: Audi E-Tron Sportback

Autotests · Audi

review: Audi RS 6 Avant (2020)

Autotests · Audi

Eerste review Audi RS Q3 Sportback

Autotests · Audi
Ontdek meer