Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Audi A3 – Getest: Audi A3

Tot het laatste schroefje heeft Audi een compleet nieuwe A3 ontwikkeld. En met dat model wil Audi haar voorsprong door techniek maar al te graag onderschrijven. Het liefst wil men zelfs de voortrekkersrol weer op zich nemen die het bij zijn introductie in 1996 creëerde.

En dat schept hele hoge verwachtingen. Er is door velen lang uitgekeken naar de introductie van de nieuwe Audi A3. Het model dat zestien jaar geleden het premium C-segment creëerde is aanbeland bij intussen de derde generatie. Een generatie die nog meer dan zijn beide zeer succesvolle voorgangers eraan zal moeten trekken om de consument te verleiden. Van de eerste twee generaties produceerde Audi tezamen 2,8 miljoen exemplaren, maar toen was de concurrentie nog niet zo op sterkte als ze nu is. BMW is weliswaar aanbeland bij de tweede generatie 1-serie, maar Mercedes moet de A-klasse, die nu ook in dit segment zal opereren, nog op de markt brengen en ook de Lexus CT 200h en Alfa Giulietta waren jaren geleden totaal nog niet in beeld. Alsof dat nog niet genoeg is wordt Audi vanuit het hoge noorden ook nog eens aangevallen door Volvo die met de nieuwe V40 het duel rechtstreeks aan zal gaan. Vanuit alle windstreken krijgt Audi competitie en dus moet de A3 wel van heel goede huize komen.

MQB Over één nacht ijs is men dan ook zeker niet gegaan. Sterker nog, de A3 is met een levensloop van negen jaar bijzonder lang op de markt geweest. Niet zonder reden. Tot op het allerlaatste component is de A3 compleet nieuw, met als absoluut uithangbord de MQB-techniek. Deze modulaire bouwstenen vormen een technisch uitwisselbare basis die door het Volkswagen-concern de komende jaren in maar liefst 40 nieuwe modellen zal worden gebruikt. Belangrijkste voordeel is dat vele onzichtbare componenten gezamenlijk ontwikkeld konden worden en hiermee grote schaalvoordelen werden bereikt. Daarmee ontstond de mogelijkheid om juist meer nadruk te leggen op de elementen die de verschillende VAG-merken onderscheiden van hun stalgenoten. Zeker voor Audi van buitengewoon belang om haar premium positie binnen het concern te blijven uitstralen.

3D-sierstrips Dat onderscheidt van Audi wordt vooral duidelijk als je instapt. Waar wij ons dikwijls verbazen of de lat nog hoger gelegd kan worden weet Audi zichzelf ook nu weer te overtreffen. Het interieurdesign, dat onder leiding van de Nederlander Mattijs van Tuijl is ontworpen, wordt gekenmerkt door een clean en superstrak lijnenspel. De gebogen lijn die onder de voorruit doorloopt gaat bijna naadloos over in de portieren met daaronder 3D-sierstrips die we menen we nog nooit eerder in een productiemodel gezien hebben. De middenconsole is wars van overbodige knoppen en wordt mede daardoor juist gedomineerd door de ronde ventilatieroosters die kunstwerken op zich zijn. Een strak dashboard, maar met ongekend veel mogelijkheden. Wie achter het dashboard zal kijken zou schrikken van de vele techniek die er schuilgaat. Alleen het MMI-systeem al, dat behalve de bekende audio-/navigatiefuncties, ook beschikt over Google Maps, internettoegang en naadloze integratie met smartphones. Uniek zijn de nieuwe bedieningsknoppen waarbij de grootste is voorzien van het touchpad waarmee je letters kunt schrijven om een locatie in te voeren. Net als in bijvoorbeeld de A6 en A7, maar ditmaal veel mooier geïntegreerd. Om de MMI-knop de ruimte te bieden werd de conventionele handrem vervangen door een elektrisch exemplaar en loopt de brede en hoge middenconsole door tot tussen de voorstoelen.

Progressief Audi vat het design van de A3 samen als 'progressief'. Van binnen direct duidelijk, maar het exterieurdesign verdient wat uitleg. Audi koos heel terecht voor een herkenbare styling, want met het belang van de A3 in het achterhoofd zou een rigoureuze verandering een wel heel grote gok zijn. En toch oogt het model wel echt als een nieuwe A3. Zeker in levende lijve. En des te meer als je het model naast zijn voorganger parkeert. Het lijnenspel is veel strakker en scherper. En met ongelofelijk veel aandacht voor detaillering en verfijning. Alleen de koplampunits al zijn sculpturen op zich waarbij Audi met haar LED-verlichting nog altijd een statement maakt.

Afmetingen Wat buitenafmetingen betreft is de A3 nagenoeg identiek gebleven aan zijn voorganger, al lijkt het model toch slanker en tegelijkertijd meer gespierd. Een kwestie van bolle vormen versus scherpe lijnen. Ietwat groei was er wel voor de wielbasis die voortaan 2.601 mm meet en daarmee 23 mm is gegroeid. Van binnen vertaalt zich dat in een fractie meer ruimte voor de achterpassagiers en een met 15 liter gegroeide bagageruimte tot 365 liter. Voorin behoeft geen betoog dat je hier de ruimte hebt, maar ook op de achterbank is die voldoende voor twee, niet al te lange volwassenen. Achterin stappen vergt uiteraard een klim, het blijft een driedeurs. Wie vaak met passagiers op pad zal zijn moet simpelweg op de Sportback wachten die begin volgend jaar bij de dealers staat.

1.6 TDI Als eerste auto gebouwd middels het MQB-principe zijn we erg benieuwd naar zijn rijeigenschappen. Op papier is de A3 zo'n 80 kg lichter dan zijn voorganger en 100 kg lichter dan de directe concurrentie. In combinatie met krachtige motoren die bovendien verder naar achteren zijn geplaatst en een op dynamiek gericht karakter moet dat veel plezier opleveren. Op het Spaanse eiland Mallorca staan verschillende modellen voor ons klaar. Wij reden een afwisselende testroute met zowel de 1.6 TDI alsook de 1.4 TFSI; de beide motoren waarvan Audi in Nederland het meest verwacht. De 1.6 TDI is, ondanks de gelijk gebleven specificaties, grondig vernieuwd. Het vermogen van 105 pk lijkt wat ondermaats, maar voldoet prima voor dagelijks gebruik. Zijn spaarzame karakter (op papier belooft Audi een verbruik van 3,8 l/100 km) heeft geen nadelige gevolgen voor de souplesse van het blok dat zich als uitermate levendig karakteriseert. Stil is hij ook. De tijd dat de TDI-motoren ernstig nagelden is definitief voorbij. Zeker in de zeer goed geïsoleerde A3.

1.4 TFSI Aan de andere kant van het motorengamma staat de 1.4 TFSI, goed voor 122 en 140 pk. Wij reden de laatste die onlangs debuteerde in de A1 Sportback. Het bleek in de A1 al, maar ook in de A3 ontpopt dit blok zich als een pittige machine. Hij hangt lekker aan het gas en is zelfs explosief in sommige situaties, produceert een aangename sound en weet mede dankzij het koppel van 250 Nm onder alle omstandigheden rijplezier te bieden. Maar voor rijplezier is meer nodig dan een sterke motor in de steunen. En dat is aan de nagelnieuwe techniek wel toevertrouwd. De A3 voelt in zijn geheel lekker lichtvoetig aan. In snel genomen bochten blijft hij opmerkelijk lang neutraal en is hij een stuk minder snel onderstuurd dan zijn voorganger. De versnellingsbakken typeren zich door korte slagen en dankzij de lage zit en het prima verstelbare stuurwiel kun je jezelf gemakkelijk een fijne en actieve rijpositie verschaffen. De besturing is des Audi's en dat betekent ietwat afstandelijk, maar zonder meer een verbetering ten opzichte van wat we gewend zijn. Het blijft voor de pure liefhebber wellicht te gevoelloos, die kunnen nog altijd beter bij BMW terecht, maar het gros zal gecharmeerd zijn van het stuurgedrag van de nieuwe Audi. Aan de comfortzijde al evenzo verbeteringen. Waar we van zijn voorganger nogal eens klaagden over de hard afgestemde demping, bij de nieuwe A3 heerst ook comfort. Zelfs op slechte wegen filtert het onderstel de oneffenheden op een prachtige manier weg.

Conclusie Het zal je niet verbazen dat onze conclusie louter positieve noten kent. Met een paar kleine kanttekeningen voor de critici. Het design zal altijd veelbesproken blijven, Audi heeft met haar eenheid in design immers niet iedereen gecharmeerd, maar wie een tweede blik op het model werpt moet ook toegeven dat het een compleet nieuwe auto is. Het interieur daarentegen kan enkel overtuigen, want wat heeft het ontwerpteam hiermee een statement afgegeven. Clean, strak en qua afwerking en materiaalkeuze weer op topniveau. En wat rijkwaliteiten betreft, ook hier een lofzang. Het eerste MQB-model doet de verwachtingen alleen nog maar verder groeien. De A3 voelt lichtvoetig aan, is uitermate goed gebalanceerd en de moderne motoren bieden stuk voor stuk rijplezier. In combinatie met alle moderne (actieve) veiligheidssystemen en de uitrusting die we kennen uit het hogere segment is de A3 de nieuwe vaandeldrager van het Audi-gamma. En ondanks dat de concurrentie vanuit alle hoeken de aanval zal openen hoeft Audi niet te vrezen. Succes verzekerd.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Audi Q4 E-Tron: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Autotests · Audi

Review Audi RS 3 - Een vieze, vuige alleskunner om van te houden

Autotests · Audi

Audi E-Tron GT: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Autotests · Audi
Ontdek meer