Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test occasion: Audi A5 – Occasion videotest: Audi A5

Met een strakke styling, mooie materialen en dikke motoren kwam de A5 op menig verlanglijstje met stip in de hoogste regionen binnen.

De A5 is al weer zeven jaar op de markt en het occasion aanbod is ruim, maar er zijn helaas ook genoeg aandachtspunten. Van de drie carrosserievarianten zijn de coupe en cabriolet hele logische, de Sportback is een vreemd eend in de bijt. De vierdeurs coupe schurkt wel heel erg tegen de A4 (Avant) aan, maar kopers wisten de Sportback meer dan goed te waarderen. De A5 Sportback werd namelijk de meest verkochte carrosserie.

Aanbod occasions.

Op AutoScout24 zijn ruim 500 exemplaren van de Audi A5 te vinden.

23% is een cabriolet, 36% is een coupe en de rest zijn Sportbacks.

Ruim 26% heeft een dieselmotor.

Bijna 60% heeft een automatische versnellingsbak.

Meer dan 65% heeft lederen bekleding.

Veel A5's hebben parkeersensoren, een navigatiesysteem en/of stoelverwarming.

Prijzen beginnen bij 15.000 euro.

Pluspunten

Styling

Prestaties

Uitrusting

Rijeigenschappen, vooral van de Quattro's.

Aandachtspunten

Multitronic heet in de volksmond ook wel Multitrauma: het is niet de beste bak die Audi ooit gebruikte. Problemen kunnen zijn: schokkend schakelen, een erg abrupte acceleratie vanuit stilstand en moeizaam achteruit manoeuvreren bij koude temperaturen.

Bij de handgeschakelde versies: controleer of de koppeling schokvrij aangrijpt.

Controleer bij de S-tronic automaten met dubbele koppeling of ze soepel en schokvrij schakelen.

Olieverbruik 2.0 TFSI motoren: een aanpassing aan de carterventilatie kan dat verminderen, maar alleen nieuwe zuigerveren zou probleem helemaal verhelpen. Dat is zo duur dat het goedkoper is om er af en toe olie bij te gooien.

Kettingspanners distributieketting 1.8 en 2.0 TFSI kunnen defect raken en dat kan tot serieuze motorschade leiden. Er zijn coulance regelingen. De kettingspanner kan ook al vervangen zijn, dus controleer dat.

De afvoer van de wateropvangbak onder de voorruit kan verstopt raken. Daaronder zitten de computers en die houden niet van water.

Elektronica: infotainmentsystemen willen wel eens vastlopen, parkeersensoren geven soms de geest, dus controleer de werking.

De elektrische parkeerrem weigert soms los te komen, waardoor je niet kan wegrijden.

De wervelkleppen van de 2.7 en 3.0 TDI slijten en geven dan een foutmelding. Een specialist verwijdert ze, de dealer kan soms met coulance de reparatie uitvoeren.

Vanaf bouwjaar 2012 zijn er diverse klachten over de elektrische stuurbekrachtiging: zwaar of te licht sturen, niet centreren na uitsturen, een vaag stuurgevoel en een soort "knik" in het stuur.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review Audi RS Q3 Sportback

Autotests · Audi

Is de Audi A4 (2019) nu eindelijk opwindend?

Autotests · Audi

Eerste review Audi A4 (2019)

Autotests · Audi
Ontdek meer