Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Rijtesten: Audi RS3 – Getest: Audi RS3

Het begin van het einde van de huidige A3. Tegelijkertijd wil Audi ons doen geloven dat deze A3 onder de A3’s een nazaat is van de Ur-Quattro. Je weet wel, dat glorieuze rallykanon uit de jaren ’80. Het verleden of wat komen gaat, het is maar waarin je gelooft. Wij zijn meer van het hier en nu.

Daar waarin de RS3 leeft. Na de TT RS, de RS5 en in zekere mate de R8 is de RS3 eindelijk weer eens een traditionele RS van Audi. Dat wil zeggen, men nam een (quasi-)stationwagen - primair bedacht om doorsnee, praktisch en betaalbaar te zijn - legde hem op de pijnbank, om deze vervolgens met een hamer en een beitel en aan de hand van een harttransplantatie op te lappen. En voilá, een showbink met de bravoure van een supersportwagen staat op. Met nog altijd die prettige dagelijkse bruikbaarheid, luxe en comfort van een normale personenauto. Geweldig hoe Audi dat toch keer op keer doet.

Potvis Om nog even terug te komen op de inleiding: het is wel degelijk zo dat de Audi RS3 het eindschot is van de huidige A3. In april 2012 staat er een geheel nieuwe generatie op. En de RS3 kent ook daadwerkelijk overeenkomsten met de voorvader der Audi Quattro's. De voornaamste is ook meteen de spil in het levensverhaal van de RS3: de motor. Een 5-cilinder turbobenzine. In dezelfde hoedanigheid ligt die ook in de TT RS. Eveneens 340 pk sterk. Sinds het ademt en leeft is hij al tot tweemaal toe in zijn categorie bekroond met de eervolle titel 'Engine of the Year'. Staan we volkomen achter. Een juweel van een machine. Met de vochtbehoefte van een potvis in wezen een bloeddiamant. Wat geeft het. Irrelevant. Dus gauw vergeten. De 2.5 liter TFSI is een voorrecht. Alleen al het geluid dat dit excentrieke motorblok produceert rechtvaardigt de stevige meerprijs ten opzichte van de al kwieke S3. De unieke rasp is diep en donker. Van een heel ander soort dan een zescilinder, en waar een vierpitter al überhaupt nooit aan kan tippen. Rauwer. Levenslustiger. Als bonus bevindt zich op de middenconsole een klein, maar magisch knopje. Met een kapitale 'S' wordt het aangegeven. Druk het in en een vlinderklep in het uitlaatkanaal gaat open. De mechaniek ervan is goed te horen. Nu de gassen vrij baan hebben klinkt de RS3 nog lager en geniepiger. Vulgair gewoon. Fantastisch!

Synergie Het koppel van Audi's vijfcilinderturbo reikt tot 450 Nm. Slechts één soortgelijke auto (van een ander merk) kunnen we zo gauw bedenken die dit de RS3 nadoet. Nadeed in feite, want de Focus RS500 is niet meer. Die Ford kwam tot 350 pk en 460 Nm. Ook uit een vijfcilinderturbo. Audi bewijst echter maar weer eens dat vermogen niet alleszeggend is. Met een acceleratie van 4,6 seconden op de spurt naar 100 km/h laat de RS3 de RS500 in een stofwolk van schaamte achter. Met een volle seconde. Die ene, maar noemenswaardige tel moet haast wel in de RS3's synergie zitten. Om de Focus RS500 als wijlen, maar ultiem vergelijkingsmateriaal er nog maar weer even bij te betrekken. De RS3 doet het met minder vermogen en weegt tevens zowaar een kilo of honderdtachtig meer dan de Ford. Natuurkundig gezien zou Audi's hot hatch dus trager moeten zijn. Niet dus. Hoe dat kan? Een fabuleuze aandrijflijn én… Launch Control! ESP uit, automaat in 'M' van manueel en beide pedalen vol intrappen. Zodra het toerental zich heeft afgeregeld op 3.000 tpm het rempedaal loslaten en vooruit blijven kijken. Andere adviezen hebben we niet. Nou ja... genieten natuurlijk ook!

Gebarentaal Quattro GmbH, dat voor Audi de S- en RS-en prepareert en bouwt heeft zijn huiswerk uitstekend gedaan. Zelfs het beste uit eigen keuken - de R8 - moet zich vermannen om de RS3 bij te benen. Ze noteren eenzelfde sprinttijd. We spreken hier weliswaar over de versie met achtcilinder, maar dan nog. De RS3 begon zijn leven nota bene als familietransport. Dat is hem overigens nog steeds aan te zien. Bumpers zijn weliswaar gespierder, de wielkasten masculiener en de mogelijke carrosserielakken flamboyant, nog steeds uit de RS3 zich nogal bescheiden. Het beste is dat merkbaar wanneer je met de auto onderweg bent. Omstanders, voornamelijk tegenliggers, hebben pas laat in de smiezen dat het hier om een Audi van een compleet ander kaliber gaat. Eenmaal het besef te pakken neemt men een stille "wow!" in de mond. In de meeste gevallen. Een enkeling schakelt en verruilt de opwinding voor - jawel - een obsceen gebaar. Het is hen niet kwalijk te nemen. Nochtans jezelf excuseren stuit op onbegrip. De Audi RS3 nodigt gewoon uit tot onbeschoft rijgedrag. Fout natuurlijk, maar op een andere manier kunnen we het niet uitleggen. Zie de RS3 anders als een beeldschone partner in een slecht huwelijk: ze haalt het slechtste in je naar boven, maar afstand van haar nemen is echt teveel gevraagd.

Don´t shoot the messenger In minder dan vijf tellen knalt de RS3 dus door de 'honderd'. Tweehonderd kilometer per uur rijden vergt niet bijster veel meer van je geduld. Pakweg tien seconden. Onbeschoft snel. Maar een ongeleid projectiel is de RS3 niet. Dankzij vierwielaandrijving. De brochure vermeldt hierover, we citeren: De pluspunten zijn in de RS3 dezelfde als in andere quattro-uitvoeringen: een uitstekende tractie, vrijwel zonder wielspin accelereren, extra rijdynamiek, een betere rechtuitstabiliteit en veiligere rijeigenschappen. Klopt als een bus. Dus dat het 4x4-systeem in feite van Volkswagen afkomstig is deert ons niet. De RS3 rijdt snaarstrak. Het voornaamste verschil met Audi's quattro-techniek? Het is minder opwindend. Onder normale omstandigheden is de RS3 een voorwielaandrijver. Pas als de omstandigheden daarom vragen, neemt de achteras een deel van de belasting over. Waar een RS4 en RS6 met hun eveneens haast onoverschrijdende hoeveelheid grip soms ineens best verrassend gemeen uit de hoek kunnen komen, zinspeelt de RS3 eigenlijk altijd op veilig. Je hoeft zeker geen begenadigd coureur te zijn om de RS3 op 90% van zijn capaciteiten te kunnen rijden. Aan de ene kant een prettig gegeven, aan de andere kant schuilt hierin het gevaar dat het menselijke enthousiasme al gauw bovennatuurlijke vormen aanneemt en het fabuleus ingrijpende ESP ook niets meer te verwijten valt.

80/20-regel Negenennegentig van de honderd te rijden kilometers is de Audi RS3 een grandioze auto. Een multitalent. Dat neemt niet weg dat er nog altijd tien procent van diens potentieel overblijft en onbesproken is. In onze ogen een essentieel stuk van de taart. Had Audi daarop het Paretoprincipe, beter bekend als de 80/20-regel, toegepast, dan was de RS3 echt een virtuoos in uiteenlopende disciplines geweest. Maar dat deed het niet. Audi durft zich maar niet los te weken van de generale meute. Ook in de RS3 is de besturing niet zoals je het graag zou willen hebben: een verlengstuk van de aandrijfassen. We zijn ervan overtuigd dat een zuivere stuurinrichting ook met een elektrische variant mogelijk moet zijn. Bovendien, de tegenwoordig veel toegepaste op efficiëntie gerichte bekrachtiging bespaart slechts tienden liters per 100 km. Een druppel op een gloeiende plaat, dus waar hebben we het over. Weg met die afstandelijkheid. Idem dito voor de remmen. Vertragen, dat doen ze. Onverbiddelijk. Maar voor het zover is, zit je zowat tegen het schutbord. Het rempedaal kent een lange, loze slag. Het aangrijppunt duurt een eeuwigheid. Doseren is lastig. Nooit wordt het plankhard. Op benauwde momenten kan dat nu juist het verschil betekenen. Tussen leven en dood. Maar vooral in ultiem rijgenot. Toe, Audi, voortaan ook dat laatste beetje graag. Alstublieft!"

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review: Audi E-Tron Sportback

Autotests · Audi

review: Audi RS 6 Avant (2020)

Autotests · Audi

Eerste review Audi RS Q3 Sportback

Autotests · Audi
Ontdek meer