Test occasion: Audi RS6 – Occasion videotest: Audi RS6

Een supercar in stationverpakking. Dat is in het kort waarom je een Audi RS6 koopt.

Ook van de derde generatie A6 (interne fabriekscode Typ 4F, in de volksmond C6) verscheen in 2008 de RS6. Onder de motorkap een V10 die was afgeleid van de V10 uit de Lamborghini Gallardo, mooier wordt het bijna niet. In de RS6 werd het blok iets verkleint naar 5 liter rond, maar er kwamen ook twee turbo's bij. Het resultaat: 580 pk en prestaties waar je je niet voor hoeft te schamen. De sprint naar de 100 (4,6 seconden) is nog niet eens het meest indrukwekkend, het is vooral hoe de RS6 daarna blijft gaan en gaan, wat de RS6 onderscheidt van de rest van het wagenpark.

Na de facelift van de A6, verscheen er ook een RS6 sedan. De RS6 Avant bleef en blijft het meest populair, dus ook gebruikt zijn de sedans in de minderheid.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 zijn zo'n veertig Audi RS6-en te vinden, waarvan 15 van deze generatie.

De Avant is veruit het populairst, op dit moment staat er slechts één sedan te koop.

Naast grijs en zwart, zijn er ook redelijk wat blauwe RS6-en te vinden.

Prijzen beginnen bij 35.000 euro.

Pluspunten

Ruimte

De RS6 is een echte alleskunner.

De Alpen lagen nog nooit zo dichtbij.

Imago

Aandachtspunten

“With great power comes great financial responsibility.”

Brandstofverbonderhoudskosten

De automaat staat bekend als redelijk probleemloos, maar ververs olie en filters het liefst om de 30.000 km om dit zo te houden.

De V10 is goed te tunen, maar let wel op wie dat heeft gedaan. Het standaard vermogen is 580 pk en pakweg 700 pk is te halen door alleen te chiptunen. Door montage sportkatalysatoren, andere uitlaat en sportluchtfilters kan 760 pk haalbaar zijn. Met grotere turbo's komt 850 pk in beeld, maar er zijn altijd partijen die nog meer pk's uit het blok claimen te halen. De V10 kan het redelijk goed hebben.

Olielekkage aan de achterkant van het blok, bij de pakking tussen het blok en versnellingsbak. Is te controleren door onder de auto te kijken en de plaat onder de motor los te halen. De V10 moet eruit om de pakking te vervangen en de kosten lopen daardoor fors op.

Lekkage of verstopt raken van slang naar ruitensproeier achter (Avant). Kan op de MMI navigatieunit/audio versterker lekken en tot serieuze problemen leiden.

Naald brandstofmeter blijft onderin na tanken.

Elektrische parkeerrem die niet wil lossen.

Navigatie kan storing geven "controleer navigatie DVD A.U.B." wat kan duiden op een versleten laseroog van de DVD speler.

De optionele luchtvering kan lek raken. De auto zal dan scheef gaan hangen na een tijdje geparkeerd te hebben gestaan.

Keramische remmen: in theorie gaan ze een autoleven (300.000 km) mee, in de praktijk niet altijd. Ze zijn behoorlijk duur om te vervangen, dus controleer de staat goed als je een RS6 bekijkt waar ze opzitten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test Audi e-tron: elektrische goedzak

Autotests · Audi

Audi S4

Autotests · Audi

Test occasion: Audi S3 – Occasion videotest: Audi S3

Autotests · Audi
Ontdek meer