Rijtesten: BMW 650i Cabrio – Vreugdegevoel

Zelfs in stilstand weet de nieuwe BMW 6-serie cabrio je vrolijk te maken. Wat is deze auto geslaagd! Rijdend met de V8 twinturbo in de 650i wordt het nog beter.

We zijn in Zuid-Afrika om de nieuwe 6-serie te testen. Om deze reden is het stuur ook aan de rechterkant geplaatst. Een lekker briesje voelen we door ons haar gaan terwijl we over de welvingen van de Chapmans Peak Drive rijden.

Bloedmooi

Het zijn luxe omstandigheden, maar als excuus hiervoor hebben we dat deze plek ideaal is om de auto te leren kennen. Het duurt niet lang om door te hebben dat we weinig kritiek zullen hebben op deze nieuwe 6-serie. De auto met deze motorisering kost minimaal € 130.000. In ruil voor dit prijskaartje krijg je wel een bloedmooie cabrio met maar liefst 408 pk!

Het karakter van deze 650i wordt gevormd door een dubbel turbogeblazen 4.0 V8 met directe inspuiting. De achttrapsautomaat die fluweel zacht schakelt geeft 408 pk en wel 600 Nm koppel door naar de achterwielen. Onze testauto is voorzien van het optionele afstelbare chassis. Of het om een goede investering gaat weten wij niet, omdat we die (helaas) niet konden testen.

Design

BMW geeft aan dat het merendeel van de kopers de koop doen vanwege het design. Wij zijn het hier eigenlijk wel mee eens. De schitterende lijnen komen in het echt nog beter uit dan op de foto.

Het dashboard is opnieuw volledig naar de bestuurder gericht. Voor een BMW-kenner is het bekend terrein. Een goede zit achter het dikke stuurwiel is al snel gevonden. Dat is maar goed ook, want er gaat gereden worden.

Voor de rit in de stad wordt de automaat in de welbekende D(rive) stand gezet. Rustig rijden we weg. Wanneer we de stad achter ons laten gaan het chassis en de versnellingsbak in de Sport+ stand. De verzetten gaan sneller, het onderstel verstrakt en de V8 reageert sneller op het gas. Tijdens het schakelen maakt de motor een hijgend geluid. Onderbrekingen tijdens de versnelling die we maken komen niet voor, dat is de 650i volkomen vreemd.

Comfort

Wat tijdens de rit opvalt, is dat er voldoende comfort aanwezig is. De auto is sportief en scherp, maar je rug blijft gespaard. Dit is wel zo fijn als er een rit over de Zuid-Europese kustwegen staat gepland. Dit is eigenlijk het grootste compliment dat een cabrio kan krijgen. De nieuwe 6 is als snelle cruiser zeer geslaagd.

We gaan helemaal op in het rijden. Hierdoor geeft de boordcomputer een gemiddeld verbruik aan van, schrik niet, 20 l/100 km. Fabriekscijfers komen neer op een gemiddelde van 10,9/100 km, maar wat doet het er toe. Het is in ieder geval geen slechte prestatie voor een auto die zo snel is.

Concurrentie

Concurrenten zijn er genoeg. De Mercedes-Benz SL-klasse, de Jaguar XK en de Maserati GranCabrio zijn de grootste. De prijs van de nieuwe 6-serie cabrio begint bij de € 102.500. Hiervoor ligt een 6 in lijn met 320 pk in het vooronder. Niet goedkoop, maar BMW heeft hier dan ook geen half werk geleverd.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review BMW 3-Serie Touring (2019)

Autotests · BMW

BMW 8-serie Coupé beloont liefhebbers

Autotests · BMW

Test occasion: BMW M3 – Occasion videotest: BMW M3

Autotests · BMW
Ontdek meer