Study: BMW M1 Hommage – Extreme makeover

Rond de millenniumwissel verbaasde BMW de autowereld met de Z8, een adembenemende interpretatie van de legendarische 507. Deze retro-roadster was een perfecte link tussen heden en verleden. Een andere mijlpaal van BMW is de M1, een sportwagen die misschien aan een comeback toe is.

Met veel glitter en glamour heeft BMW op het Concorso d'Eleganza de studie van M1 Hommage voorgesteld. Het is onmiddellijk duidelijk, wie deze hommage wil imiteren. Er is allereerst de speciale vormgeving, die onmiskenbaar doet terugdenken aan de oer-M1. Andere overeenkomsten zijn bijvoorbeeld de opvallende vorm van de zijramen, de roodoranje lak en de windgeleiders over de achterruit. Ook de positie van het merklogo op de achterzijde en de vormen in de grille vooraan doen denken aan het origineel. Bijzonder opvallend zijn ook de velgen van de M1 Hommage, die hun gleuven eveneens zeer drastisch aan hun afkomst herinneren.

Geef schoonheid een kans

De ontwerpers van de Hommage hebben duidelijk gedacht aan de historische vormen, maar toch is de herboren M1 een moderne BMW. Vooral het spel met holle en bolle vlakken en scherp afgelijnde koplampen is terug te vinden in de huidige modellen van het merk. Ondanks het moderne spel van vormen: de M1 Hommage is in geen geval een aanzet tot een toekomstig model. BMW heeft alleen de schoonheid hier een kans gegeven.

Over de binnenafwerking van de Hommage rept BMW met geen woord. Toch geeft het persbericht aan dat hij door zijn grotere wielbasis meer plaats biedt binnenin dan de oer-M1. Ook over een mogelijke motorisering wordt er door BMW geen verdere informatie verschaft. Het thema ‘vermogen’ ligt in deze tijden van klimaatverandering zondermeer moeilijk. In ieder geval heeft BMW een aantal krachtige motoren ter beschikking, die voor de aandrijving zouden kunnen zorgen. Vooral de 507 pk sterke V10 uit de M5/M6 is een kanshebber. En indien deze zou geplaatst worden in deze supersportwagen zal het vermogen waarschijnlijk nog worden opgedreven.

Komt er een supersportwagen?

Het onderwerp aandrijving brengt ons ook bij de volgende vraag: Wanneer brengt BMW nu eindelijk een rasechte supersportwagen op de markt? De belangrijkste concurrenten, Mercedes (SLR) en Audi (R8), hebben reeds een extreme bolide in hun catalogus. München moet hier dringend wat aan doen. Een supersportwagen zou in deze dynamische automarkt niet slecht staan. Maar iets concreets kwam er tot op vandaag niet te voorschijn uit de BMW keuken. Indien er een project zou zijn, dat binnenkort gerealiseerd zou worden, heeft BMW dat zeer goed geheim kunnen houden. Maar het is waarschijnlijker dat het nog een aantal jaren zou kunnen duren, vooraleer BMW een emotionele sportwagen de straat op zal laten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review BMW 3-Serie Touring (2019)

Autotests · BMW

BMW 8-serie Coupé beloont liefhebbers

Autotests · BMW

Test occasion: BMW M3 – Occasion videotest: BMW M3

Autotests · BMW
Ontdek meer