Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: BMW M550d – Gereden: BMW M550d

Apetrots zou Rudolf Diesel zijn geweest als hij nog had geleefd; zijn uitvinding, de dieselmotor uiteraard, is niet meer weg te denken uit de (Europese) auto-industrie.

Maar voor de in 1913 op mysterieuze wijze verdwenen Diesel is er natuurlijk één ding nog veel roemrijker; de komst van supersnelle en sportieve dieselauto’s als deze BMW M550d. Daarin ligt een zelfontbrander die pas echt uit de schaduw stapt van de jarenlang als superieur beschouwde benzinemotoren. Aan de totstandkoming van de vermeende 'superdiesel' gaat een hele geschiedenis vooraf. Een historisch verhaal waarbij de dieselmotor ontstaan is als industriële machine en dat imago ook jarenlang heeft vastgehouden. Voor sommigen tot op de dag van vandaag zelfs. Het woord 'stinkdiesels' of 'tractoren' duikt nog steeds weleens op. Onterecht, zo bewijst de BMW M550d, maar anderzijds niet zo vreemd als je bedenkt dat een dieselmotor zeer efficiënt is en dat dit bij zijn ontwikkeling nota bene als uitgangspunt heeft gegolden. Nu gaat het te ver om de gehele geschiedenis van de dieselmotor uit de doeken te doen, maar nemen we je toch graag in vogelvlucht even mee naar het einde van de 19e eeuw. Een periode waarin Rudolf Christian Karl Diesel in zijn jacht naar een efficiëntere krachtbron de toentertijd gebruikelijke stoommachine erin slaagde een compleet nieuwe motor te ontwikkelen. Als hoogleraar wiskunde nam zijn oom hem mee naar de Universiteit van Augsburg, onder de rook van München. Diesel ontwikkelde daar al snel een grote interesse in de lessen thermodynamica van professor Linde van wie hij leerde dat stoommachines maar 10% rendement behaalden en het merendeel van de energie dus verloren ging. Diesel werd gedreven door deze theorie om een efficiëntere krachtbron te ontwikkelen. En die kwam er.

Hommage De motor die voorin onze compleet in M-kledij uitgedoste 5-serie ligt staat natuurlijk ver af van de oorspronkelijke motor die Diesel ontwikkelde. Zijn eerste krachtbron bestond namelijk uit slechts één cilinder terwijl onze BMW er zes telt. En het extreem lage toerental en de onrustige loop van zijn uitvinding heeft ook weinig te maken met het verfijnde stukje techniek dat onder de prachtig gewelfde motorkap van de BMW huist. En wat te denken van hulpmiddelen als turbo's? Honderd jaar geleden kende men die helemaal nog niet, maar BMW monteert er op deze diesel maar liefst drie! Nee, in de loop van de jaren heeft de tijd niet stilgestaan. Robert Bosch vond twintig jaar na de dood van Rudolf Diesel de brandstofinjectie uit, common-rail deed zijn intrede en dankzij tal van balansassen en andere trillingdempende maatregelen is de 2.993 cc metende zes-in-lijn motor voorin de M550d allesbehalve een herrieschopper. Dat neemt niet weg dat BMW lange tijd niets van diesels moest weten. Terwijl de dieselmotor in de jaren '60 op grote schaal zijn intrede deed in de auto-industrie duurde het nog tot 1983 voordat BMW een dieselauto op de markt bracht. En wel in de destijds gloednieuwe 5-serie (E28), als 524Td. Daarmee lijkt deze M550d welhaast een hommage aan de eerste diesel-BMW ooit.

Ontheiligde huisjes Laat of niet, BMW heeft de figuurlijke schade wat betreft dieselmotoren in rap tempo ingehaald. Het grootste bewijs daarvan stond enkele dagen voor onze neus: de nieuwe M550d. Met 381 pk en een allesvernietigende 740 Nm staat het blok in schril contrast tot de eerste motor die Rudolf Diesel ontwikkelde. En dat is maar goed ook. De 1-cilinder die de geestelijk vader ontwikkelde was maar een handjevol pk's sterk en ook de allereerste personenautodiesel - de Mercedes-Benz 200D in 1936 - kwam niet verder dan 84 pk. Daar zou BMW M nooit genoegen mee genomen hebben. Maar de M550d roept als kind van dit bedrijf ook de nodige controverse op. Want BMW M en diesels… Nog niet zo lang geleden lieten de heren van BMW's performanceafdeling weten niets te voelen voor zowel vierwielaandrijving als dieselkracht. En nu hebben ze nota bene beide in één model verenigd. Aan de ene kant gelukkig maar, want de uiterst soepele, maar ook ongekend krachtige 3.0 liter zescilinder weet zodoende z'n gigantische krachten op een fatsoenlijke manier over te brengen naar de ondergrond. Het is werkelijk ongekend hoeveel grip de auto op alle ondergronden heeft dankzij BMW xDrive.

Voorbarig Op papier is de motor in deze 5-serie een eersteklas geweldenaar. Niet alleen de M550d's droge specificaties spreken boekdelen, ook meer emotionele cijfers als een nul-naar-honderd-sprint in 4,7 seconden en een topsnelheid van 250 km/h zou je eerder bij een M5 plaatsen dan bij een 5-diesel. Veel voor elkaar onder doen ze dan ook niet in rechte lijn: de M5 is namelijk maar 0,3 seconden sneller op de honderd, en wij durven ons geld er wel op in te zetten dat je op de snelweg een M5 het zand in de ogen rijdt. BMW schept daarmee hoge verwachtingen. Zeker als je die magische letter M ook nog eens op de achterklep plakt is in de volksmond al snel een 'M5 diesel' geboren. Niet zo handig, zo blijkt als we eenmaal onderweg zijn met de auto. De eerste keer dat je het gaspedaal beroert wordt je gevangen door een explosieve kracht en de verbazing dat een dieselmotor die kan veroorzaken. Maar de keren erop begint de verveling al snel toe te slaan. Het blok klinkt best aardig, maar doet toch vooral zijn werk in stilte. Geen brullende en hoogtoerige V8 met een knallend uitlaatsysteem, maar een dieselmotor die vooral efficiënt en met weinig drama zijn werk doet. Een dieselmotor heeft immers geen hoge toerentallen nodig om zijn kracht te leveren, daar heeft Rudolf zich destijds niet voor niets op geconcentreerd. En dat typeert de M550d. Hij is ongelooflijk snel, maar als bestuurder krijg je daar maar weinig van mee. Het zijn slechts de snelheidsmeter, de uitslaande bewegingen van de toerenteller en het ogenschijnlijk steeds nauwer wordende wegdek voor je dat aantoont dat je serieuze stappen aan het maken bent. Maar dit zijn slechts waarnemingen, sensatie blijft achterwege.

Verkeerd begrepen Bij het induiken van een bocht volgt de volgende tegenvaller. De besturing lijkt zo van een gewone 5-serie af te komen en voelt daarmee wat afstandelijk aan. BMW, die aan haar stand verplicht is direct sturende auto's te maken, is ook overstag gegaan en heeft elektrische stuurbekrachtiging toegepast dat bij deze M550d wel erg goed merkbaar is. Hij stuurt niet minder dan een gewone 5-serie, laten we dat voorop stellen, maar je verwachtingspatroon is simpelweg anders. En daar zit 'm de crux. Want dit is helemaal geen M5 diesel of iets dat daarop lijkt. Deze M550d is een model dat onder het jonge M Performance-label valt, een nieuw geesteskind van BMW M GmbH die zoals de fabrikant het zelf zegt 'het gat vult tussen de topmodellen van het gewone BMW-gamma en de hardcore M-modellen'. Van een volwaardige BMW M valt dan ook helemaal niet te spreken. Je moet de M Performance-versies als de M550d, en die nog komen gaan, een beetje vergelijken met de S-modellen van Audi. Ook die versies zijn niet veel meer dan iets sportievere varianten van de gewone Audi's. De RS-en van Quattro GmbH daarentegen, net als de M's van BMW, moeten het hebben van absolute sportiviteit. Kijk, dat maakt wel even een verschil.

Koning te rijk Toch zal de M550d zijn synoniem 'M5 diesel' ongetwijfeld blijven behouden. Daar heeft BMW ons, hetzij onbewust, teveel voor in die hoek gedrukt. Als je voor komt rijden dan doen het typische M-stylingpakket, de karakteristieke 20 inch M-wielen en zeker de kenmerkende blauw/rode M-badge achterop de klep immers geen enkele twijfel bestaan over wie zich met dit model hebben bemoeid. Maar daardoor knaagt er ook iets aan ons. Om dit te verklaren wenden we ons graag naar de prijspositie van de M550d. Koop een 535d xDrive High Executive (313 pk/630 Nm), laat deze voorzien van een M-sportpakket en de som bedraagt zo'n 86 mille. En de vraagprijs van de M550d? Die begint bij € 103.500,- en staat dan qua uitrusting op een gelijk niveau. Dat is een prijsverschil van liefst 17.000 euro. Alleen voor die extra paardenkrachten en badge op de achterklep. De M550d is eigenlijk niets meer en minder dan een bijzonder snelle 5-serie. Daar is niets mis mee, verre van zelfs, maar om daar nu zoveel geld extra voor neer te tellen? Het is aan jou, en als je het voor het oprapen hebt moet je het gewoon doen, want één ding staat als een paal boven water: met de BMW M550d voel je je de koning van het uitgestrekte asfalt en lach je werkelijk het merendeel van de medeweggebruikers uit. Met 381 pk, 740 Nm, drie turbo's en een specifiek vermogen van 127 pk per liter is dit immers wel de snelste productiedieselauto ter wereld. 'Rudolf, bedankt!'

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: 5 redenen waarom je 9000 euro méér wilt betalen voor de BMW

Autotests · Vergelijk autotests

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: welke plug-in hybride lease-auto is het zuinigst?

Autotests · Vergelijk autotests

Test - Is de BMW i4 de meest begeerlijke EV van dit moment?

Autotests · BMW
Ontdek meer