Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Chevrolet Camaro – Getest: Chevrolet Camaro

Drieënhalf keer over de kop. Dat gaat de vraagprijs bij ons. Zijn ze in The States grofweg 32.000 dollar verschuldigd, wij moeten minstens € 83.995,- aftikken. Toch besloot Chevrolet de nieuwe Camaro in Nederland te voeren. Voor de liefhebbers. Wij.

Muscle cars. Cynisch schreien we hier wel eens 'strepentrekkers, maar fatsoenlijk een bocht nemen, ho maar!' Vaak is er afgunst in het spel. Want eigenlijk zijn we maar wat jaloers op de Amerikanen. Wat iconische muscle cars van Europese makelij betreft houdt het namelijk al gauw op. Mocht de gelijkenis al te maken zijn, dan zou de Porsche 911 als zodanig bestempeld kunnen worden. Dan de Amerikaanse automobielhistorie. Die kent er zowaar een stuk of tien. Chevrolet heeft daar een behoorlijk aandeel in. De Chevelle SS en Impala SS bijvoorbeeld. Vergane glorie weliswaar, maar levende legendes zijn er evenzeer. De Corvette natuurlijk. Al weer enige tijd geleden omgedoopt tot een zelfstandig automerk, dus des te trotser is het op de Camaro. Een onvervalste 'Chevy'. De Amerikanen zijn er helemaal weg van. Ook van de nieuwste. Inmiddels is die nu zo'n drie jaar aan de andere kant van de oceaan te koop. Nu eindelijk ook bij de dichtstbijzijnde Chevrolet-dealer. Wij reden hem in Zwitserland, het geboorteland van oprichter Louis Chevrolet en tevens zo'n beetje het reinste volk ter wereld, maar waar tegelijkertijd de sportwagendichtheid nergens zo groot is. Gekscherend geven de Zwitsers namelijk maar weinig om de schadelijke gassen van auto's. In dat geval zaten we daar met de nieuwe Chevrolet Camaro dus goed.

Honderdtallen 103, 405, 556, 304. Enkele getallen behorend bij de nieuwe Camaro. En niet zomaar een greep uit de tabel met specificaties. Ze behoorlijk namelijk bij het belangrijkste bezit van de auto. Alle vier zijn ze van toepassing op de motor voorin. Geheel in de geest van het origineel ligt daar een kapitale achtcilinder. Een inhoud van liefst 6.129 cc heeft de V8. En het eerste zojuist genoemde getal betreft de boring van het blok (in mm). De andere drie zeggen alles over achtereenvolgend het vermogen, het koppel en - schrik niet - de gemiddelde CO2-uitstoot. Bij de Chevrolet Camaro spreek je louter van honderdtallen.

Slurptax Het voorgenoemde is ook meteen de reden waarom de Camaro in Nederland zo onvoorstelbaar duur is in vergelijking met wat men in Amerika voor dezelfde auto betaalt. Maar ook dichterbij huis is het prijsverschil schrikbarend. Neem onze zuiderburen. Daar bedraagt de vanafprijs voor de Camaro Coupé € 38.500,-. De Convertible, die kost in België nauwelijks meer dan een zakelijke middenklasser bij ons. En wij, bij ons stemt de Chevrolet-verkoper pas in met een proefrit indien is aangetoond over respectievelijk € 83.995,- en € 89.995,- te beschikken. Met dank aan de slurptax. Absurd! De getallen zouden overigens nog groter zijn in het geval van de handgeschakelde versie. Die zou nog eens vele duizenden euro's duurder zijn - denk daarbij gerust in de tienduizend. Chevrolet Nederland neemt deze versie daarom niet op in het leveringsprogramma. Vanwege schaamte wellicht.

Verschillen De manuele Camaro beschikt in de basis over hetzelfde big block als de versie met automaat, maar spuugt meer vuur, namelijk 432 pk. Ook het koppel is met 569 Nm rijkelijker. Beide modellen geven hun vermogen bij 5.900 tpm vrij. Wat trekkracht betreft bereikt de automaat zijn maximum weer eerder: 4.300 tegen 4.600 tpm. Baat hierbij heeft deze echter niet; vanuit stilstand naar 100 km/h duurt in de handgeschakelde Camaro 5,2 seconden tegen 5,4 seconden voor de versie met zestraps automaat. Bij de Convertible dient daarbij nogmaals tweetiende opgeteld te worden.

Grijze import Maar voor Nederland dus louter een automaat. Met flippers achter het stuur. Een goedmakertje slechts, want bijster snel verloopt het schakelen niet. Wel soepel trouwens. Niet om aan te sporen, maar als wij de keus hadden, dan lieten we de officiële dealer links liggen. Handelen via het alternatieve (grijze) kanaal zouden we. Zelfbediening is namelijk verreweg het meest opwindend in de nieuwe Camaro. De zware slag van het koppelingspedaal, het continu willen roeren door de ietwat hakerige, maar betrokken transmissie, dat moet je missen bij de automaat. En dat wil je niet bij een sentimentele sportauto als deze. Betrokken voelen bij wat er gebeurt. Dat wil je! Kalm aandoen is voor 65+'ers. Hoewel, de open Camaro is een ontspannen cruiser bij uitstek. Niet het beste argument dus.

Inferieur We zitten nog altijd in de Camaro met handbak, en we zijn maar wat blij dat er drie en niet twee schakelmanoeuvres nodig zijn om de '100' te doorkruisen. Normaal gesproken zouden we voor de seconden kiezen, maar in het geval van deze New American Dream is tijd inferieur aan sensatie. Daarbij, de Camaro mag dan best snel zijn, zijn fysiek verraadt bij voorbaat al dat dit geen gooi-en-smijt-auto is. Leeg bedraagt het wagengewicht een kleine achttienhonderd kilo en inclusief bestuurder en vloeistoffen schiet de naald zonder pardon door de twee ton. In korte, langzame bochten moet de Camaro zich dan ook even zetten. De carrosserie bibbert dan wat. Toch voelt het chassis stijf genoeg aan. Er is zelfs een scherp randje te ontdekken. Wennen moesten we even aan de ietwat wollige en vervolgens acuut aangrijpende remmen, maar de verrassend directe besturing compenseert dit. Het denigrerende credo van vroeger, dat is definitief old school.

Krenten Naarmate de weg meer een rechte lijn vormt worden de acht zuigers losser. Zodra de brede neus het rijzende teken geeft weet je dat een eruptie van geweld zich in het vooronder ophoopt. En dan volgt de uitbarsting. Wat een razernij! Bij iedere klap van de korte handbak stijgen de emoties. De wereld lijkt sneller en sneller voorbij te trekken. Ondertussen trekt er een vernietigend gedonder door de cabine. Geweldig wat emmergrote cilinders kunnen doen. Het gebulder komt van alle kanten. Feitelijk is de machtige achtcilinder slechts de bron. De versterking komt van een speciaal getuned uitlaatsysteem dat toebehoort tot het optionele sportpakket. Eigenlijk zou geen enkele Camaro de fabriek moeten verlaten zonder. Wij zouden voldoende hebben aan deze ene accessoire. Maar dan komt de teleurstelling. Want - jawel - naast de handbak gaat ook dit spektakel aan onze neus voorbij. Het sportpakket waar deze amplifier onderdeel van uitmaakt is niet verkrijgbaar op Europese Camaro's. Een waaromvraag doemt nu toch echt op. Als importeur verkies je wel enkel de V8 te voeren - de Camaro is er ook met V6 - waarmee het signaal alles of niets wordt afgegeven, maar laat je de vetste krenten achterwege. Merkwaardig, maar bovenal enorm spijtig.

Leeg De handbak en de automaat maken van de nieuwe Chevrolet Camaro twee verschillende auto's. Eigenlijk zijn ze alleen identiek aan elkaar zodra het op uiterlijk vertoon aankomt. De Coupé zien we meer als ordinaire krachtpatser met een bad attitude.Net als toen. De Convertible wil vooral een stijlicoon zijn. In beide is het gezien (willen) worden. Daarnaast zijn er momenten dat we ons verbaasd afvragen dat Chevrolet deze auto kan bouwen voor luttele tienduizenden dollars. Los van het ontwerp dat zowel van buiten als van binnen een hogere kostprijs uitstraalt, laat de bouwkwaliteit op sommige plekken na gewoonweg een degelijke indruk achter. Er zijn vrijwel geen kraakjes, het onderstel is buitengewoon stil en de mogelijke uitrusting stelt tevreden. Op het niet kunnen verkrijgen van een navigatiesysteem na dan. We schakelen nog een keer terug, vloeren het linkerpedaal en geen bestemming is ons te ver. Ons hoofd is leeg. 'Wie had het over tachtig mille?'

Klaar voor de volgende stap?