Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Getest: Citroën C4 Picasso – Getest: Citroën C4 Picasso

Je vindt hem afgrijselijk of je bent er helemaal weg van. Het is een statement die – eigenlijk sinds mensenheugenis – voor veel Citroëns opgaat, in het bijzonder de C4 Picasso.

Ook de compleet nieuwe is er weer eentje die je wenkbrauwen doet fronsen of onmiddellijk een glimlach op je gezicht tovert. Net als bij kunst. Laat het ons maar meteen over de olifant op de bank hebben. Het is niet de fijne grille met geïntegreerde 'dubbele chevron' en ook niet de duo-achterlichten of de wulps vormgegeven flanken. Nee, het zijn de spleetogen die Citroën heeft ingetekend daar waar normaliter de koplampen zich bevinden. Die priemende LED-strips fungeren als dagrij- en parkeerverlichting, maar zijn te smal om dienst te doen als conventionele schijnwerpers. Dus die zitten ietsje lager. Geen drama allemaal, maar het is logisch dat de meningen erover uiteenlopen. Of je het mooi of lelijk vindt mag je helemaal zelf uitmaken. Dit is een Citroën, dus wij houden het dit keer bij het gedachtegoed dat die aan z'n geschiedenis toch wel verplicht is om op z'n minst een beetje apart uit de hoek te komen. Deden ze dat niet, dan zouden we pas teleurgesteld zijn. Het silhouet oogt dan weer erg vertrouwd, ondanks de veel kortere overhang vóór en achter. Het valt nauwelijks op dat de nieuwe C4 Picasso ietsje korter en minder hoog is dan z'n voorganger. Dankzij een nieuw modulair platform (waarop ook al de Peugeot 308 staat en die in de toekomst dienst zal doen voor nagenoeg elk nieuw product van de PSA Groep in dit segment) heeft de wielbasis daarentegen met enkele centimeters kunnen groeien. Voortaan bedraagt die zomaar eventjes een uitgestrekte 2,79 meter. Alleen al daardoor werd de overhang aan de voorzijde een stuk korter. De daklijn ligt ook een tikkeltje lager, maar omdat ook de bodem van de auto aan paar centimeter dichter bij het asfalt begint, zal je daar binnenin niets van merken.

Business class Daarover gesproken, de nieuwe C4 Picasso is juist des te ruimer, geriefelijker en comfortabeler. Voorin kan je je verheerlijken met een goed zittende bestuurdersstoel en een stuurwiel dat in hoogte en diepte verstelbaar is maar nog steeds een tikkeltje te horizontaal is opgesteld. Met het optionele Lounge Pack word je als voorste inzittenden pas echt verwend. Zetels met massagefunctie en zelfs een uitschuifbare voetensteun voor de bijrijder lijken rechtstreeks uit de business-class van een vliegtuig te komen. Alleen als het nu allemaal wat degelijker had geoogd en aangevoeld. In plaats van een achterbank tref je op de tweede rij drie individuele stoelen die afzonderlijk over 15 centimeter op rails te verschuiven zijn en waarvan de rugleuning instelbaar is. Een derde zitrij met twee kleine stoeltjes, zoals die wel gecreëerd kan worden bij de Grand Picasso, is er niet. Maar er staat wel een behoorlijke ruimte van 537 liter geduldig te wachten om gevuld te worden met allerhande bagage en boodschappen. Met de tweede zitrij maximaal naar voren geschoven is er zelfs 630 liter op te slokken. Daarnaast zijn er uiteraard nog tal van andere, kleinere opbergvakken en kastjes. De meeste volstaan hun taak opperbest, maar sommige zijn net te smal of te ondiep om voldoende houvast voor hun specifieke doel te bieden. De bekerhouders voorin de middentunnel bijvoorbeeld.

Ruimteschip Van de DS-lijn heeft Citroën zichtbaar geleerd dat het best wat frivolere materialen en structuren mag gebruiken en dat dat erg gewaardeerd wordt door de klandizie. En dat is het kunststof voor het dashboard en meubilair en onder andere ook de sierlijsten zeker aan te zien. De C4 Picasso maakt een kwaliteitsindruk waarvan de Duitsers het best een beetje warm mogen krijgen, al werd het ook wel eens tijd dat we de Fransen hierop mogen betrappen. En dan is er het immense glasoppervlak, waarvan de panoramische voorruit alleen al twee vierkante meter groot is, waardoor het ruimtegevoel nog eens versterkt wordt. We horen vaak dat kinderen er dol op zijn, maar ook de bestuurder heeft er baat bij omdat er - mede dankzij de dunne spijlen - meer te zien valt van de omgeving. Toch is het met name voor de persoon die de pedalen bedient niet altijd even prettig als er zoveel licht de cockpit binnendringt. In het geval van een nieuwe C4 Picasso uit de luxueuzere categorie heeft die namelijk twee informatierijke aanraakschermen in de gaten te houden die niet altijd evengoed afleesbaar zijn bij fel zonlicht. Nagenoeg alle functies die de Citroën kan uitoefenen zijn via de twee displays van 7 en 12 inch te bedienen, en hoewel dat normaliter prima verloopt, staar je je aardig blind als je niet ziet waarop je tikt. Wat niet echt een meerwaarde heeft maar wel leuk is gedaan zijn de drie instrumentariumthema's die gekozen kunnen worden; van modern klassiek tot overdreven futuristisch zoals in een ruimteschip en enigszins inherent daaraan ook weinig overzichtelijk. Het enige dat permanent wordt weergegeven is de gereden snelheid, de rest is geheel naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Met compatibele apps is dat nog uit te breiden, en terwijl die net iets beter werken dan bij sommige andere recent geteste producten, blijft het een onnodige marteling als je toch je smartphone op zak hebt.

Dromerig Ruimer en gemiddeld nog 140 kilogram lichter ook. Iets meer dan de helft van deze gewichtsbesparing komt op het conto van het nieuwe onderstel. Een bescheiden 1.271 kilogram weegt onze C4 Picasso met 1.6 THP. Een vermogen van 155 pk en 240 Nm vanaf een lage 1.400 tpm ontwikkelt de smeuïge viercilinder-turbobenzinemotor zodat de acceleratie naar 100 km/h al binnen tien seconden erop zit. Het voelt echter zeker drie tellen langer vanwege de lange versnellingsbakverhoudingen (die het verbruik en de uitstoot moeten te drukken) en de weinig gretige reactie op gascommando's. Dit 'kan wel, maar wil liever niet'-karakter typeert de C4 Picasso tot op z'n botten. Hoewel sturen hem een pak beter af gaat dan zijn voorganger, is het nog steeds knap lastig enthousiast te worden achter het stuur van deze Franse knaap. Als een stereotype Citroën rijdt de nieuwe C4 Picasso een beetje dromerig voor zich uit. De auto hangt soepel in de veren en de besturing is aan de lichte kant. Hoewel we dit afstandelijke gedrag op binnenwegen soms jammer vinden vanwege het erg snel optredende onderstuur, laten we ons op de snelweg hierin graag meeslepen. Lange meters maken is overduidelijk z'n ding. Comfort heerst terwijl het als extraatje prettig stil is aan boord. Kleine maar ook grote oneffenheden worden deskundig gedempt, zolang ze maar niet in een bocht opduiken. De C4 Picasso wil dan nog wel eens een wippertje maken wat ietwat afbreuk doet aan de rust.

Conclusie De eerste Citroën C4 Picasso was een erg betaalbare, zeer ruime en prettig rijdende MPV. Inmiddels zijn we drie miljoen stuks en twee generaties verder en zal het model opnieuw als zodanig de boeken ingaan, maar als eentje die, ondanks de sterker geworden concurrentie, veel meer punten scoort op belangrijk bevonden onderdelen als afwerking, moderniteiten en gebruikskosten. Ruimte en comfort zijn, niet verwonderlijk, z´n grootste talent en rijden doet de C4 Picasso stukken beter dan voorheen, ook al voelt hij vrijwel nog evenzo afstandelijk aan als de voorgaande generaties. En dan is er nog zijn kunstzinnige uitstraling. Ook dat zal niet iedereen kunnen bekoren. Maar dat is niet uitzonderlijk bij het zien van een Picasso, wat meteen wil zeggen dat je ´em niet qua waarde moet onderschatten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test - Over de elektrische Citroën e-C4 kun je heerlijk mopperen

Test - Over de elektrische Citroën e-C4 kun je heerlijk mopperen

Autotests · Citroen
Review Citroën C4: een beetje vreemd, maar best lekker

Review Citroën C4: een beetje vreemd, maar best lekker

Autotests · Citroen
Elektrische Citroën e-C4: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Elektrische Citroën e-C4: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Autotests · Citroen
Ontdek meer