Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test occasion: Citroën C6 – Occasion videotest: Citroën C6

De Citroen C6 was bedoeld als opvolger van de XM en werd in conceptvorm voor het eerst in 1999 aan het publiek getoond, met het idee om hem voor het einde van 2001 op de markt te brengen. Het duurde 'iets' langer: de C6 ging in 2005 pas in productie.

Het lijnenspel van de C6 oogde desondanks niet verouderd bij de marktintroductie, met als meest bizar element misschien wel de holle achterruit. Er was voor die tijd ook bijzonder veel moderne techniek aan boord, waaronder een Head Up Display, Lane Departure Warning, meesturende Xenon verlichting en natuurlijk (elektronisch geregelde) hydraulische vering. De C6 werd gezien als concurrent voor auto's als de BMW 5 serie en de Audi A6. De pers smulde van de prachtige C6, maar de kopers wilden er niet aan. Er werden er in totaal niet meer dan 23.348 van gebouwd.

..

Aanbod occasions

Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 45 C6-en te koop.

27% aanbod is benzine, 73% is diesel.

2% is handgeschakeld, oftewel: één handgeschakelde C6 op moment van schrijven.

Luxe zaken als elektrisch verstelbare stoelen, cruise control en climate control met twee zones waren standaard op de C6. Opties die je niet op alle auto's vindt zijn:

Open dak (7%)

Parkeersensoren (69%)

Navigatie (82%).

Prijzen beginnen rond ongeveer 6500 euro voor een exemplaar met veel kilometers. De duurste exemplaren kosten op dit moment zo'n 45.000 euro.

Pluspunten

•Zeldzaam, toekomstige klassieker.

•Comfortabel.

•Rijk uitgerust.

•Geen grijze muis.

Aandachtspunten

•Het is een zeldzame auto met een aantal zeer specifieke systemen, waaronder de hydraulische vering. Voor onderhoud en onderdelen ben je dus veroordeeld tot een merkdealer of specialist en dat gaat gepaard met bijbehorende prijskaartjes. Check ook goed of onderhoud bij zo'n partij is uitgevoerd, het vertelt je veel over hoe de vorige eigenaar met zijn auto omging.

•De voorste fuseekogels van auto's tot modeljaar 2009 zijn gevoelig en slijten harder dan gemiddeld. Dit is verreweg het grootste probleem bij de C6. Vanaf modeljaar 2009 is dit probleem verholpen.

•De veerbollen van de hydraulische vering kunnen (met name bij auto's met hoge kilometerstanden) voor problemen zorgen. Check met name goed of er geen vloeistof lekt rond het reservoir en de onderliggende pomp.

•Wiellagers zijn gevoelig voor slijtage, let op ratelende geluiden in bochten.

•De ABS sensoren gaan nog wel eens stuk. Het is dus niet per definitie het hele systeem dat kapot is als je een brandend waarschuwingslampje in je dashboard ziet.

•De 3.0 HDI is soepeler, krachtiger én zuiniger dan de 2.7 HDI, maar wel zeldzaam. De 2.7 HDI is echter ook een fijne motor (en veel makkelijker te vinden).

•De slotbouten worden na verloop van tijd “zacht” en gaan dan bij het losdraaien stuk. Verwijderen is dan lastig, de bouten moeten uitgeboord worden. Het is het beste om deze preventief te vervangen, ze kosten een paar euro per stuk dus de kosten zijn te overzien.

•De C6 zit vol met fantastische gadgets en elektronica, maar elektrische gremlins zijn een issue bij deze auto. Check dus alle knopjes. En dan nog een keer.

•De meesturende Xenon is gevoelig voor storingen, dus check goed of beide lampen goed werken en meedraaien met het stuur.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test - Over de elektrische Citroën e-C4 kun je heerlijk mopperen

Test - Over de elektrische Citroën e-C4 kun je heerlijk mopperen

Autotests · Citroen
Review Citroën C4: een beetje vreemd, maar best lekker

Review Citroën C4: een beetje vreemd, maar best lekker

Autotests · Citroen
Elektrische Citroën e-C4: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Elektrische Citroën e-C4: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Autotests · Citroen
Ontdek meer