Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Fiat Panda (aardgas) – Getest: Fiat Panda (aardgas)

‘Groen gas moet zo normaal worden als groene stroom. Of, nog beter, net zo vertrouwd als groen gras.’ Dat zei Joop Atsma halverwege vorig jaar toen hij nog staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu was. Ondertussen is het 2013 en heeft Fiat de Panda Natural Power op de markt gebracht.

Maar die krijgt nog altijd niet de fiscale waardering die hij verdient. Er bestaan diverse gassoorten als brandstof voor auto's. Meest bekend is LPG (Liquefied Petroleum Gas), in de volksmond ook wel autogas genoemd. LPG wordt gewonnen uit de fossiele brandstoffen propaan en butaan, maar moet je niet verwarren met aardgas (leidinggas) en biogas (groengas). De overeenkomst tussen deze gasproducten is dat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan benzine en dieselolie. Een in wezen significant voordeel van aardgas en biogas - beide in bruikbare vorm aangeduid als Compressed Natural Gas (CNG) - ten opzichte van de conventionele brandstofsoorten en LPG is dat ze na verbranding nauwelijks schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Sterker nog, volgens de eerlijkere wheel-to-wheel benadering (waarin ook de CO2-uitstoot bij winning, fabricage en transport zijn meegenomen) zouden auto's die kunnen rijden op CNG schoner zijn dan elektrische auto's. Tot wel 50% schoner. In vergelijk met benzine- en dieselauto's kan dit zelfs oplopen tot het zesvoudige! Toch krijgen CNG-modellen niet dezelfde fiscale voordelen toebedeeld als EV's en de schoonste hybrides, simpelweg omdat het Nederlandse belastingregime de gemiddelde CO2-uitstoot van een auto, en daarmee de bijtellingklasse, bepaalt op basis van de tank-to-wheel. En hierbij wordt enkel het gebruik van de auto als uitgangspunt genomen.

14% krijgen, 7% terecht Met een tank-to-wheel gemiddelde CO2-uitstoot van 86 g/km valt de Panda Natural Power alsnog in de aantrekkelijke en zeer gewilde bijtellingcategorie van 14%. Daar is Fiat Nederland blij mee, maar als er naar well-tot-wheel wordt gekeken bedraagt de emissiewaarde een ongekende 29 g/km. Eigenlijk is de Panda Natural Power dus schoner dan de Opel Ampera waarvoor geen fiscale afdracht verschuldigd is bij zakelijk gebruik (op termijn 7% bijtelling). “Oneerlijk!”, rept GroengasMobiel, een vereniging van energiebedrijven, brandstofleveranciers en automerken die onder andere in Den Haag pleit voor de rechten (lees: aantrekkelijke aanschafvoordelen) die aard- en biogasauto's naar eigen zeggen verdienen.

Laag omslagpunt Afwachten of GroengasMobiel erin slaagt Rutte II te overtuigen is niet per se nodig om financieel voordeliger uit te zijn. Naast de al toegekende lagere bijtelling of vrijstelling van wegenbelasting bij particuliere aankoop, scheelt een auto op CNG al aanzienlijk in de brandstofkosten. Volgens Fiat legt de Panda Natural Power voor € 3,80 aan groengas 100 kilometer af. Rijdend op benzine kost dat al gauw het dubbele (€ 7,70). In de meeste gunstige situatie - zoals Fiat ons die graag voorschotelt - ligt het omslagpunt bij een looptijd van 5 jaar en een totaalkilometrage van 100.000 km al bij een geringe 3.800 kilometer per jaar. Echter dit geldt alleen voor particulieren woonachtig in Limburg en de regio Tilburg en Haaglanden. Zij komen namelijk in aanmerking voor een lokale aanschafsubsidie van € 3.000,-. Het Rijk komt over de brug met nog eens € 1.250,- en die kan iedere koper alvast in de zak steken. Zonder deze compensaties ligt het omslagpunt overigens bij 13.800 kilometer. Nog steeds geen bijzonder hoog jaarkilometrage. De terugverdienperiode is korter dan je denkt.

Rijden De Panda Natural Power rijdt niet anders dan de gewone Panda. Ook omwille van de totale actieradius, een struikelblok voor elektrische auto's, hoeft je het model niet te laten staan. De Fiat beschikt namelijk over twee brandstoftanks: een 35 liter grote benzinetank en een groengastank van 12 kg (wat overeenkomt met 72 liter onder een druk van 200 bar). Beide opslagtanks zijn onder de achterbank gemonteerd zodat er geen bagageruimte verloren is gegaan. Starten doet de groengas-Panda op benzine om daarna over te gaan op groengas. Met een verbruik van 4 kg/100 km kom je daarop zo'n 300 kilometer ver. Een simpele druk op de knop en de 80 pk sterke, helaas niet stillere 2-cilinder TwinAir tapt benzine in plaats van CNG. Na het horen van een korte pieptoon en het oplichten van een symbool dat gelijk is aan die van 'let op: beperkte actieradius' (niet schrikken) weet je dat de motor zover is. Vervolgens kun je nog ongeveer 700 kilometer op benzine rijden wat de totale actieradius een verre 1.000 kilometer maakt. Ruim voldoende om één van de 105 Nederlandse tankstations met groengas te bereiken. Toegegeven, het kan zijn dat je even moet omrijden, maar dat zou tegen 2015 echt verleden tijd moeten zijn wanneer onze infrastructuur zo'n 250 tanklocaties moet behelzen.

Waarom niet?! Gezien de vele (financiële) voordelen en de niet onoverbrugbare hindernisbanen vragen wij ons af waarom er nauwelijks auto's op CNG worden verkocht. Kennelijk is die hogere vraagprijs toch een te hoge drempel ook al ligt die er niet voor iedereen en is deze op termijn terug te verdienen. Een andere oorzaak kan het geringe aanbod zijn. Momenteel zijn er zo´n 20 verschillende modellen die ook kunnen rijden op CNG. Maar dat aantal zal naar verwachting snel en sterk groeien. Fiat heeft daarin alvast het voortouw genomen met reeds vier CNG-modellen waaronder de Panda Natural Power. Wij zouden het wel weten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review: Fiat 500E

Review: Fiat 500E

Autotests · Fiat
Review: elektrische Fiat 500e doet eigenlijk alles goed

Review: elektrische Fiat 500e doet eigenlijk alles goed

Autotests · Fiat
Review: Fiat 500 Hybrid (2020)

Review: Fiat 500 Hybrid (2020)

Autotests · Fiat
Ontdek meer