Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Fiat Panda Panda – Prijzige Spaarbeer

Fiat breidt zijn palet aan LPG-voertuigen verder uit. Na Punto, Multipla en Doblo volgt nu de zogenaamde Panda Panda. Met CO2-emissies van slechts 114 g/km is het beertje – anders dan zijn naamgenoot – met weinig tevreden. De aanschafkosten zijn echter enorm

Waarom de Panda Panda heet is op zich al een raadsel. Er zijn twee beersoorten die deze naam dragen, de grote en de kleine Panda. De kleine Panda, ook wel katbeer genoemd, is een wendbaar en agressief roofdier, de grote een dikke, gemoedelijke veelvraat. De gelijkenis met deze Fiat gaat in beide gevallen mank.

Waarom de LPG-variant nu dan ‘Panda Panda’ is gedoopt, is iets wat zelfs Fiat niet kan uitleggen. Misschien omdat twee keer min weer plus wordt en Panda Panda zo gezien het tegendeel van een veelvraat betekent?

Hoe dan ook: de LPG-Panda kan een echte spaarmobiel zijn. Hij stoot slechts 114 gram CO2 per gereden kilometer uit, zolang zijn 1,2-liter-ottomotor met aardgas wordt aangedreven. In de benzinemodus verbruikt hij gemiddeld 6,2 liter super per 100 kilometer, wat dan weer een minder flatterende 146 g CO2/km oplevert.

Liever bi…

Zoals vermeld, heeft de Panda Panda een bivalente aardgasinstallatie. Links van het stuur zit een met de hand te bedienen wipschakelaar, waarmee op elk gewenst moment kan worden omgeschakeld tussen LPG- en benzinetoevoer. 30 Liter benzine zijn voldoende voor zo’n 480 kilometer, de 13 kilogram aardgas voor nog eens 300 kilometer.

De gastanks zijn ondervloers aangebracht in de lege cardantunnel van het Panda 4x4-onderstel. De kofferruimte blijft nagenoeg onaangetast, het normale laadvolume bedraagt 190 liter (i.p.v. 200 liter). Aan de flexibiliteit en de voor een kleine auto goede ruimteverhoudingen verandert verder niets.

Stadsauto

Duidelijk mindere eigenschappen hebben betrekking op de rijprestaties. Reden hiervoor is het hoge leeggewicht van de gas-Panda, die bijna 1,2 ton weegt. Daarmee sleept hij meer dan 200 kilo meer met zich mee dan de standaard 1200. Vooral buiten de stad voel je elke gram; inhalen wordt bijvoorbeeld een langdurig en uiteindelijk zenuwslopend waagstukje.

In plaats van in 14 seconden naar 100 km/h te versnellen, neemt de dubbele Panda hier 17 seconden de tijd voor – op benzine. Op gas, als de motor in plaats van 60 nog maar 52 pk levert, duurt de spurt maar liefst 19 seconden. Ook wat betreft de maximumsnelheid moet de gasrijder genoegen nemen met een paar kilometer minder.

Conclusie

De Panda Panda is een typische LPG-auto met alle voor- en nadelen. Pluspunten haalt hij voor de lage emissies (minder CO2, bijna geen koolmonoxide, zwaveldioxide of fijnstof). De ruimteproblematiek is goed opgelost: de extra tanks zijn onder de bodem verdwenen.

Daar staat het meergewicht tegenover (hoger benzineverbruik, minder rijprestaties) en de pittige meerprijs.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review: Fiat 500E

Review: Fiat 500E

Autotests · Fiat
Review: elektrische Fiat 500e doet eigenlijk alles goed

Review: elektrische Fiat 500e doet eigenlijk alles goed

Autotests · Fiat
Review: Fiat 500 Hybrid (2020)

Review: Fiat 500 Hybrid (2020)

Autotests · Fiat
Ontdek meer