Rijtesten: Ford Mondeo – Getest: Ford Mondeo

Sinds jaar en dag is de Mondeo een sterke speler onder de duurdere middenklassers. Met name op het onderdeel ruimte en (rij)dynamiek scoort de Ford hoog. Nu zijn de sedan, hatchback en Wagon herzien. Ford belooft meer comfort en kwaliteit met de behouden pluspunten.

Maar is dat voldoende om de ook niet stilzittende concurrentie de baas te blijven? "Amerikanen vinden Europese auto's doorgaans saai. Zij zijn meer van de tierelantijntjes. Dat is de achterliggende gedachte van het sterk geëvolueerde Kinetic Design dat onlangs werd ingezet met de fonkelnieuwe Focus en ook de reden dat de opgefriste S-Max en Galaxy, en nu ook de vernieuwde Mondeo, meer van dit soort 'optische extraatjes' bevatten." De woorden zijn afkomstig van de kakelverse nieuwe directeur van Ford Nederland Gerard Bolder. Hij doelt daarmee met name op de voorzijde van de Mondeo waar krachtige profiellijnen in de motorkap, een wijdgeopende grille en robuuste mistlampbehuizingen het nieuwe, brutalere gezicht van het gefacelifte model bepalen. De wijzigingen zijn niet extreem, maar wel als nieuw te herkennen. Anders zijn daar wel de LED-dagverlichting, de knippers in de spiegelkappen en de LED-stroken in de hertekende achterlichtunits om dit duidelijk te maken.

Volvo Het interieur oogt vertrouwd en komt nog immer modieus over. Aanvankelijk wordt de indruk gewekt dat Ford niet eens veranderingen heeft aangebracht. Ga je aan de slag met de Mondeo dan vallen weldegelijk een aantal vernieuwde zaken op. Het instrumentarium ziet er grafisch net even wat gelikter uit en bevat voortaan onderliggende submenu's waar debuterende functienamen onder gehangen zijn. Lane Departure Warning, BLIS (Blind Sport Information System) en Driver Alert zijn nieuwe features die overgewaaid zijn vanuit Volvo en via de geüpdate S-Max en Galaxy bij de Mondeo neergestreken om zo ook het leven in Ford's middenklasse eenvoudiger én veiliger te maken. De eerste bijvoorbeeld waarschuwt middels een trillend stuurwiel dat je onbewust - zonder het activeren van de clignoteur - van rijstrook wisselt en de laatste laat als het ware de dode hoek verdwijnen. Dat neemt niet weg dat je blindelings op het radargestuurde snufje moet vertrouwen, maar het draagt zeker bij aan een meer kalme rijstijl. Nog meer rust is er gerealiseerd door onopvallend werk te hebben gemaakt van de toegepaste materialen en de mate van isolatie. Wind- en rijgeluiden zijn er daardoor nog nauwelijks, ook op hogere snelheden en het rijden op grotere wielen en brede banden.

Tot de verbeelding Beter equipage wil echter niet meteen zeggen dat het geheel fraaier oogt. De voorheen zilverkleurige decoratie van de middenconsole heeft moet wijken voor antraciet. Dat zou goed uitgepakt hebben - de oude alu-look was ietwat kitscherig - als de structuur zou matchen met de overige ruwe, maar zachte dashboardpanelen ware het niet dat het gladde oppervlak juist weer iets van de gestegen kwaliteitsindruk wegneemt. We zijn dit 'foutje' al snel vergeten als we één van de nieuwe kleurencombinaties voor de Mondeo in onze testauto's aantreffen. Het donkerblauwe exterieur (Ink Blue) met cognac-kleurig lederen Windsor-bekleding spreekt tot de verbeelding. Even wennen is de eveneens nieuwe interieurindeling "Micastone" waar andere testmodellen mee waren aangekleed. Zacht olijfgroen is niet meteen waar wij voor zouden gaan, maar wel eens wat anders, of beter gezegd, gedurfd!

Immense krachten Ford greep de introductie van de vernieuwde Mondeo aan om tegelijk twee nieuwe krachtbronnen te introduceren. De gereedstaande testvloot was zodoende voorzien van de nagelnieuwe 2.0 liter Ecoboost-motor of de eveneens compleet nieuw ontwikkelde 2.2 TCDi. Beide zullen voortaan respectievelijk het benzine- en dieselgamma aanvoeren en dat vermoedt hoge vermogens. Klopt, de turbobenzinemotor levert een kloeke 240 pk en de diesel doet 200 pk. Qua trekkracht zijn de rollen omgedraaid: 420 Nm voor de diesel tegen 320 Nm voor de turbobenzinemotor. In acceleratiecijfers doen ze niet zo veel voor elkaar onder. De Ecoboost accelereert in 7,5 seconden naar de 100 km/h en heeft een top van 246 km/h, terwijl de TDCi dit in 8,1 seconden piept en bij 230 km/h topt. In de praktijk is het verschil gevoelsmatig nog kleiner, alleen de manier waarop en wanneer de beide motoriseringen hun krachten overbrengen is verschillend. Het onderstel maakt het allemaal niets uit wat voor krachten het te verduren krijgt. In rechte lijn of met de wielen onder bepaalde stuurinslag, nimmer is er een spoor van tractieverlies en nukkig gedrag te bekennen. Pas als je vol op het gaspedaal gaat staan willen er wel eens aandrijfreacties optreden. Wat wil je met een dergelijke hoeveelheid vermogen op de voorwielen. Let wel, Ford heeft het bestaande onderstel met geen vinger aangeraakt en dat moet wat zeggen over de kwaliteiten ervan.

Op koppel De TDCi zet volledig in op Newtonmeters en vraagt bij het wegrijden, juist vanwege het late aangrijpingspunt van het koppelingspedaal, nogal een behendige rechtervoet van de bestuurder. Met een beetje extra gastoevoer worden de mechanieken makkelijk aan elkaar verbonden en zijn motor en bak eenmaal aan elkaar gekoppeld dan gaat de diesel als de spreekwoordelijk brandweer. Onder de 1.500 tpm is de motor wat loom, maar wanneer het hele koppel er vervolgens bij 1.750 tpm in knalt is het gaan. Ondertussen klinkt de motor nog aardig ook; een lekker zware roffel laat het horen. Voor de 3.500 tpm moet er overgeschakeld worden want daarna valt de TDCi redelijk 'dood'. Intussen ben je dan overigens allang op snelheid en kun je weer rustig aan doen om het verbruik in te dammen. Want dat zo'n uitnodigende demonstratie een hogere inspanning vraagt mag duidelijk zijn. Ford zelf geeft een gemiddeld verbruik op van 6,0 l/100 km.

Benzineboosten De tweeliter Ecoboost gaat wat meer beheerst over met zijn prestatiepotentieel. Temmer in deze is de smeuïge zestraps Powershift-automaat welke als standaard transmissie wordt gemonteerd en de krachtsexplosie van de turbomotor geleidelijk dresseert. Dit beheerste gedrag uit zich in meer comfort tijdens het onderweg zijn en dat past beter bij een zakenauto als de Ford Mondeo. Daarom is de benzine van de hier besproken twee ook de meest prettige motorisering in de omgang. De aandrijftrein is van het type 'ik kan wel, maar hoef niet zo nodig' endat laat zich vertalen in een alerte reactie bij beroering van het gaspedaal, een uiterst soepele overbrenging naar de voorwielen en een gestaag, maar het in rap tempo opbouwen van snelheid. De duw in je rug is zo mogelijk nog meer voelbaar dan in de twee-punt-twee diesel. De optionele sportstoelen met hogere wangen en het stroeve alcantara houden je vervolgens op de plek, iets dat bij de normale exemplaren wel anders is door de lagere wangen en het feit dat je meer op dan in de stoel zit.

Conclusie De vernieuwde Ford Mondeo beleeft zijn werelddebuut op de Autosalon van Parijs 2010. Niet ver daar vandaan staat de opgewaardeerde Renault Laguna, Peugeot met hun fonkelnieuwe 508 en Volkswagen met de sterk vernieuwde Passat. Zwaarder kon de huidige generatie Mondeo niet zijn tweede levensfase ingaan. Andersom krijgt de rivaliteit te maken met een sterker uit de strijd gekomen Ford. De Mondeo staat er fris bij, is nog zelfverzekerder in het uitstralen van kwaliteit en beschikt nog altijd over topklasse rij-eigenschappen. Ga er dan maar eens aanstaan als concurrentie.Wat de nieuwe topmotoriseringen betreft? Ford weet ook wel dat het geen enorme aantallen van deze krachtpatsers zal verkopen, maar geeft hiermee wel een teken af waartoe het in staat is en stelt in ieder geval de klant de keuze voor om deze motoren te kunnen rijden. Of je nu de 2.2 TDCi met zijn overweldigende koppel kiest of de meer verfijnde nieuwe 2.2 Ecoboost-benzine met heerlijke automatische Powershift-transmissie: beide zijn zakenauto´s die presteren in de hoogste versnelling.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test occasion: Ford Focus – Occasion videotest Ford Focus

Autotests · Ford

Test occasion: Ford Fiesta – Occasion videotest: Ford Fiesta

Autotests · Ford

Rijtesten: Ford Fiesta ST – Autotest: Ford Fiesta ST

Autotests · Ford
Ontdek meer