Rijtesten: Hyundai i30 Wagon – Gereden: Hyundai i30 Wagon

Vraag elke willekeurige mainstream autofabrikant welk carrosserievariant bovenaan de verkooplijsten staat en je zal consequent een stationwagen als antwoord krijgen. Deze voorliefde is eigenlijk helemaal niet zo gek.

Voor een relatief kleine bijbetaling krijg je ‘meer auto’ maar bent wel verzekerd van de vlotte neus die je ook op de hatchback vindt. Het is dan ook niet verwonderlijk Hyundai maar wat blij is met de nieuwe i30 Wagon. Dit is het model waar ze op hebben zitten broeden en wachten. En nu die er is moesten we er natuurlijk even mee rijden. In Nederland blijft het motorenpalet van de Hyundai i30 Wagon net als dan van de hatchback steken op twee exemplaren, beiden 1.6 liter groot. Zowel de GDI-benzine als de CRDI-diesel kan rekenen op twintig procent bijtelling terwijl het vermogen van de beide viercilinders respectievelijk 135 en 128 pk bedraagt. Er zijn drie uitrustingsvarianten, maar het loont de moeite om te melden ook het instapniveau al over mistlichten, in kleur gespoten spiegelkappen en deurhendels, centrale deurvergrendeling, een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel en een radio/CD-met iPod-aansluiting beschikt. Een keurige basisuitrusting, al is airconditioning à € 1.000,- wellicht een aanrader. En de prijzen? De 1.6 GDI is er vanaf € 19.795,-. De goedkoopste diesel wisselt voor € 22.795,- van eigenaar. Ongekend is nog altijd de omvangrijke garantie bij aankoop van een nieuwe Hyundai. Met een duur van liefst vijf jaar en zonder kilometerbeperking draagt deze onmiddellijk bij aan vertrouwen in het product, zowel aan de kant van Hyundai als aan die van de klant.

Handjes wrijven Nemen we de afmetingen erbij, dan zien we dat de breedte met 1,78 meter eveneens gelijk is aan die van de vijfdeurs maar dat de Wagon met 4,48 meter op een zucht na twintig centimeter meer lengte laat optekenen. Wie de Wagon dus niet alleen kiest omdat het model er wat avontuurlijker uitziet mag zich dus in de handen wrijven. Scoren doet de i30 Wagon dan ook qua koffervolume. Dat bedraagt namelijk 528 liter met de achterbank in gebruik, wat meteen betekent dat de Hyundai alleen de Peugeot 308 SW voor moet laten gaan. Maximaal is er een gigantische 1.642 liter te vervoeren indien de achterbank en de voorste passagiersstoel wordt platgelegd. Grotere voorwerpen versjouwen is een peulenschil en wordt bij de Wagon bovendien makkelijker gemaakt door een prettig lage tildrempel en een zeer bruikbaar vormgegeven laadruim.

Moedertje Tijd Nu we je rationele kant hebben gerustgesteld kunnen we ons ook even buigen over het design. Zoals we in de inleiding al kort aanhaalden is dat bij een stationwagen gebruikelijk sterk geënt op dat van de vijfdeurs, met identieke lijnen tot de B-stijl. Daarna blijft de Wagon - uiteraard - wat langer doorlopen, maar van gemakzuchtig knip- en plakwerk is geen sprake. De ontwerpers bij Hyundai hebben vakkundig geanticipeerd op de extra centimeters die de stationvariant zich meesleurt. De i30 Wagon oogt evenwichtig en modern, mede omdat hij gespekt is met de flinke dosis scherpe vouwlijnen en bolle en holle vlakken. Uitgesproken is de i30 dus ook als Wagon, meer dan z'n evenknie de Cee'd Sportswagon. Het design van de Kia beschikt daarentegen over een langere houdbaarheidsdatum, hoewel Moedertje Tijd dit eigenlijk enkel kan uitwijzen.

Strandstoeltjes Naast een grotere bagageruimte ten opzichte van de vijfdeurs beschikt de Wagon tevens over een ruimere achterbank. Zelfs met uit de kluiten gewassen personen in de twee voorstoelen wordt het er nooit benepen. De hoofdruimte is zelfs enkele centimeters toegenomen. Niet dat je die nodig had, maar het draagt natuurlijk wel bij aan het ruimtegevoel. En nu we het toch over indrukken hebben. De i30 weet waar hij zich van z´n beste kant moet tonen. Overal waar je blik valt, of je de neiging hebt om één van je ledematen te laten rusten, zijn de kunststoffen prettig voor het oog en zacht voor de tastzin. Ook het Koreaanse meubilair bestaat al lang niet meer uit vier of vijf strandstoeltjes. Vrijwel meteen heb je een goede rijhouding te pakken mede dankzij de in hoogte en diepte te verstellen stuurkolom. Het stuurwiel, daar is echter wel wat mis mee. Hyundai plakt het nog altijd vol met knoppen, veel te veel om een meerwaarde te bieden qua gemak. Wat moet bijvoorbeeld de resetknop voor de tripmeter nu op het stuurwiel? We scharen het maar onder een incidentele misser, want voor de rest klopt het ergonomisch aardig.

Wakker liggen Met de vijfdeurs i30 nog vrij vers in het achterhoofd weten we wat we zoal van het rijgedrag van de Wagon kunnen verwachten. En ja hoor, ga je rijden met de station, dan zal je merken dat de auto je comfortabel, goed zittend en in stilte van A naar B brengt. Maar om z´n rijervaring zal hij niet blijvend in ons geheugen zitten. Door Hyundai geciteerde studies wijzen echter uit dat de klant in het C-segment vooral wakker ligt van design, prijs en duurzaamheid. Het merk zal ons dan ook vergeven om de uitspraak dat er alternatieven zijn die je meer raken als je ermee rijdt. Het onderstel en de stuurinrichting van de i30 zijn ook niet meteen op een bestuurdersauto gericht. Er is wel een knop op het stuur waarmee je de stuurweerstand kunt variërend, vlezig en direct wordt het nooit. De ophanging toont nadrukkelijk zijn liefde voor comfort, maar heeft in tegenstelling tot de hatchback meer moeite korte en lange oneffenheden glad te strijken. De achtertrein, die vanuit het oogpunt dat er af en toe zware bagage mee moet harder is afgesteld, is hier deels schuldig aan. Qua karakter past de 1.6 GDI, de combinatie waar wij mee reden, in hetzelfde plaatje. De viercilinder benzinemotor die geen ondersteuning krijgt van een turbo of compressor laat zich gemoedelijk op gang brengen. Langzaam is hij niet maar je moet flink in de toeren gaan zitten voor een vlotte inhaalactie. Het is dan ook waardevol om te weten dat het blok zijn werk in relatieve kalmte doet en als het moet best zuinig kan zijn.

Ja of nee? Sterk vernieuwd voor de dag komen in het oh zo belangrijke middensegment, dat lijkt de truc te zijn die Hyundai uit de hoge hoed heeft getoverd en het mogelijk maakt om tegen de stroom in te zwemmen. In een krimpende markt heeft de Koreaanse fabrikant zijn marktaandeel in Nederland namelijk alleen maar toe zien nemen. Met de nieuwe i30 (en i40) lijkt de toekomst van Hyundai in beton gegoten, zeker nu de i30 versterking heeft gekregen van een stationvariant. Toch houden we enigszins een dubbelgevoel aan de i30 Wagon over. Enerzijds is de Koreaan nog altijd een voordelig alternatief voor de grote groep fabrikanten die in deze poel zitten te vissen. Anderzijds zijn de sprongen voorwaarts van Hyundai zo groot dat het prijsverschil met die (eveneens sterke) concurrentie steeds kleiner wordt. Het zal dus steeds meer op persoonlijke voorkeur aankomen. Met de i30 Wagon verzeker je in ieder geval van een betaalbare stationwagen die niet onder doet voor de huidige koplopers in z'n klasse.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Rijtesten: Hyundai i30 – Getest: Hyundai i30

Autotests · Hyundai

Rijtesten: Hyundai i40 Crosswagon – Gereden: Hyundai i40 Crosswagon

Autotests · Hyundai

Rijtesten: Hyundai ix20 – Gereden: Hyundai ix20

Autotests · Hyundai
Ontdek meer