Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Hyundai i40 Crosswagon – Gereden: Hyundai i40 Crosswagon

Hyundai is er heel duidelijk over: met de i40 Crosswagon wil men de zakelijke rijder gaan verleiden. In de particuliere markt heeft de fabrikant in Europa al meer dan 5 procent marktaandeel weten op te eisen, maar zakelijk gezien is er nog een onontgonnen terrein te veroveren.

De i40 Crosswagon moet daar verandering in gaan brengen. Een ambitieuze doelstelling in een segment waar hoge eisen worden gesteld. Is de i40 daartoe in staat? Stiekem had Hyundai met de Sonata al gehoopt een alternatief te kunnen bieden in het D-segment. Met een scherpe prijsstelling en veel waar voor je geld moest de Europeaan massaal zijn Passat, Mondeo en 407 verlaten en de stap naar de Hyundai-dealer maken. Maar men had het niet goed begrepen in Seoul. De Koreanen ontwikkelden een auto die op de thuismarkt weliswaar zeer populair was, maar totaal niet geschikt voor de kritische Europeaan. Het lage prijsniveau was zelfs niet overtuigend genoeg. Nee, het D-segment is veeleisend. In de tijd dat Hyundai die auto door de handen van de ontwerpers en ingenieurs liet rollen was de focus op Europa, maar vooral ook de kennis van onze markt, nog niet zo groot als nu. Daar is definitief verandering in gekomen.

Krachtig design Sinds enkele jaren heeft Hyundai in Rüsselsheim, vlak om de hoek bij Opel, een Europees R&D Centre geopend. En daar zag deze i40 het levenslicht. Ontwikkeld in Europa, voor Europa en met invloed van Europese medewerkers. Het resultaat mag er zeker zijn en de Sonato zijn we bij de eerste aanblik van de i40 al vergeten. De Fluidic Sculpture designtaal van Hyundai combineert vloeiende vormen en krachtige lijnen die volgens Hyundai een elegant en sportief voorkomen hebben gerealiseerd. Details als de pittig ogende koplampunits met LED-techniek, de aflopende daklijn en het gebrek aan overbodige franje zetten een krachtig en sportief design neer. En dat is iets dat we bij Hyundai eigenlijk nog nooit eerder hebben gezegd. Complimenten!

Mooie materialen De positieve stemming waarin we zijn geraakt wordt na het instappen uitsluitend nog maar versterkt. Het grijze harde plastic dat bij menig Aziaat de boventoon voert is in de i40 ver te zoeken. Mooie zachte materialen, een goede bouwkwaliteit en oog voor detail sieren het interieur. Het ziet er zelfs allemaal zo goed uit dat we simpelweg op de kleinste details gaan letten en een beetje gaan muggenziften. Zo zijn de hendels aan het stuurwiel en de knopjes van de raambediening nog wat Aziatisch. We moeten kritisch blijven, dat wel, maar Hyundai heeft het eigenlijk gewoon dik voor elkaar. Als we gaan op dit soort details gaan letten doen we dat omdat we er eigenlijk niets op aan te merken is. Ook hier complimenten dus!

Ruim bemeten Vloeiende vormen hebben doorgaans een negatieve invloed op de ruimte, maar net als vele andere stationwagons in het D-segment is ook de i40 Crosswagon een behoorlijke pakezel. Zijn lengte van 4.77 m, breedte van 1.82 m en hoogte van 1.47 m is over het algemeen net iets kleiner dan de concurrentie, maar met zijn wielbasis van 2.77 m zijn enkel de Mondeo en 508 groter. Inzittenden voor- en achterin profiteren van vele centimeters hoofd- en beenruimte waarbij vooral op de achterbank de beenruimte gigantisch is. Met 553 liter is de bagageruimte al net zo zeer ruim bemeten. Met de kinderen en de bagage op naar Zuid-Frankrijk? Geen probleem! En wie dat wenst kan achter de 136 pk sterke dieselmotor maar liefst 1.800 kg trekken. De caravan kan dus ook gerust mee.

20% bijtelling Hyundai lijkt hard op weg de zakelijke rijder in te palmen, al is daar nog wel één zeer essentieel onderdeel voor nodig: de fiscale bijtelling. Hyundai levert van de vier motoren dan ook twee motoren die in aanmerking komen voor 20% bijtelling. Zowel de 135 pk sterke 1.6 GDI benzinemotor alsook de 116 pk sterke 1.7 CRDi-dieselmotor vallen in die gunstige klasse. Helaas waren beide motoren voor testritten niet beschikbaar in Noorwegen en dus reden we met de krachtigere 177 pk 2.0 GDI en de 136 pk sterke 1.7 CRDi die beiden gewoon met 25% bijtelling worden belast. De tweeliter benzinemotor stelde ons helaas wat teleur. Op papier is 177 pk voldoende en met een 0-100 km/h tijd in 10,8 seconden lijkt het alsof je niets te klagen hebt. Toch komt de motor wat loom over. Het koppel van 213 Nm is daar deels debet aan, maar vooral het ontbreken van een turbo belemmerd kracht onderin. We zijn dan ook erg benieuwd naar de 135 pk sterke 1.6 GDI en hopen dat die niet echt tekort komt.

Comfort Hoe anders is dat bij de 136 pk en 330 Nm sterke dieselmotor. Die weet onder alle omstandigheden alert te reageren, is stil en accelereert in 10,6 seconden naar 100 km/h. Vooral op cruisesnelheid valt op dat de i40 fluisterstil is en enkel het bandengeruis nog doordringt tot het interieur. Schakelen doet de zesbak prettig en direct, maar nog veel enthousiaster zijn we over de combinatie van de dieselmotor met de automaat. De - eveneens zes - versnellingen worden soepel en bijna onmerkbaar doorlopen terwijl terugschakelen vrijwel altijd op de juiste momenten plaatsvindt. De besturing is wat te onnauwkeurig om er een echte rijdersauto van te maken, maar dankzij het comfortabele en tevens dynamisch afgestelde onderstel gooit de i40 alsnog hoge ogen wat betreft de rijbeleving.

Business Edition De i40 Crosswagon staat als een huis. Dat moge duidelijk zijn. En als kers op de taart is ook de prijsstelling uiterst competitief. De i40 is er vanaf € 24.995,- voor de 1.6 GDi. Iets representatiever om aan te halen is de 1.7 CRDi (116 pk) welke vermoedelijk de meest verkochte versie gaat worden. Die kost minimaal € 27.995,-. De concurrentie is over de gehele linie tot enkele duizenden euro's duurder. Zelfs de Super Combi kan hier niet aan tippen. Uiteraard vertaalt zich dat ook in de leaseprijs die gemiddeld 50 tot 70 euro per maand lager uitvalt dan zijn grootste rivalen. Dat Hyundai ook een aantrekkelijke Business Edition levert onderstreept nogmaals de ambitie. Voor € 3.000,- extra ten opzichte van het basismodel wordt de i40 Crosswagon dan voorzien van zaken als climate control, 16 inch lichtmetaal, regensensor, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, Premium audio/navigatiesysteem met achteruitrijcamera, een startknop en Bluetooth-carkit.

Conclusie Ooit gedacht dat we zo enthousiast konden zijn van een Hyundai in het D-segment? Nee, wij niet. Maar we zijn het echt. Het design is goed, het interieur steekt prachtig in elkaar en ook het rijgedrag staat op een hoog niveau. Hyundai gaat absoluut hoge ogen gooien. De prijsstelling is scherp, de leasetarieven al net zo en bovendien is de aantrekkelijke Business Edition zeer compleet. Tel daarbij op dat er zowel een benzine- als dieselmotor in aanmerking komen voor 20% bijtelling en de i40 staat niets in de weg tot een zakelijk succes te worden. Het is ze gegund!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

TEST - Hyundai Santa Fe daagt premium plug-in hybrides uit: BMW X3 - Land Rover Discovery Sport - Volvo XC60

Hyundai Santa Fe daagt premium plug-in hybrides uit: BMW X3 - Land Rover Discovery Sport - Volvo XC60

Autotests · Vergelijk autotests
Test Hyundai Kona Electric - Moet je doorsparen voor een Hyundai Ioniq 5?

Test Hyundai Kona Electric - Moet je doorsparen voor een Hyundai Ioniq 5?

Autotests · Hyundai
TEST Hyundai Bayon, Mazda CX-3 en Peugeot 2008

Hyundai Bayon, Mazda CX-3 en Peugeot 2008 - waarom de comfortabelste kleine suv niet uit Frankrijk komt

Autotests · Vergelijk autotests
Ontdek meer