Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test occasion: Jaguar XK – Occasion videotest: Jaguar XK

De Jaguar XK werd in 1996 als opvolger van de XJ-S geïntroduceerd. Het was de eerste Jaguar die gebruik maakte van het destijds nieuwe blok, de AJ-V8. Dit blok diende als basis voor de V8 motoren die we nu nog altijd onder de kap van nieuwe Jaguars vinden.

In de XK die we in dit artikel behandelen waren er twee varianten van dit motorblok verkrijgbaar. De eerste variant is degene zonder Supercharger, bekend als de XK8. De tweede variant is degene mét Supercharger, de XKR. Er waren ook twee carrosserievormen: coupé en cabriolet. Er werden iets meer dan 90.000 exemplaren gebouwd. Leer was standaard, alsmede walnotenhout, elektrische stoelverstelling en airco. In eerste instantie werd XK geleverd met een 4.0 liter versie van de AJ-V8, in 2003 werden deze vervangen door 4.2 liter exemplaren. In 2004 kreeg de auto een kleine facelift. Standaard werden er 17 inch wielen gemonteerd (op de XKR 18 inch), maar optioneel kon je tot 20 inch bestellen bij Jaguar. Motorisch gezien begint het bij een XK8 met 290 pk en loopt het op tot de 395 pk sterke XKR. Er waren een aantal speciale uitvoeringen, waaronder de XKR Silverstone, XKR 100, XKR Portfolio en de XKR-S. Met name de XKR Silverstone is interessant omdat hij een verbeterde versnellingsbak, scherpere besturing en strakker onderstel heeft. Ze zijn echter zeldzaam, dus je zal bereid moeten zijn meer te betalen voor deze snoepjes. Prijzen beginnen (een paar uitschieters buiten beschouwing gelaten) rond de 8000 euro voor een XK8 met veel kilometers en lopen op tot een kleine €30.000 euro voor een late XKR met weinig kilometers.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 76 XK's van de tweede generatie te koop, alle auto's zijn uitgerust met een benzinemotor, standaard gekoppeld aan een automaat.

55% is een coupe, 45% is een cabrio

Optioneel was adaptieve cruise control, dit is op 68% te vinden

Parkeersensoren zijn op 46% van de occasions te vinden

Zwart was populair (36%) maar ook blauw (21%) en groen (16%) zijn goed te vinden.

Pluspunten

•Exclusief

•Lekker klinkende V8 voor weinig

•Luxe

Aandachtspunten

•De eerste AJ-V8's hadden een probleem met de Nikasilcoating van de cilinderwanden. Deze liet los bij gebruik van bepaalde brandstof, met als gevolg een hoop motorschade. Vanaf 2000 zijn de cilinderwanden daarom gewoon van staal. De meeste auto's van voor die tijd hebben onder garantie een nieuw blok gekregen, maar niet allemaal. Het probleem met de coating had te maken met hoge concentraties zwavel in de brandstof, in combinatie met korte ritjes en het niet goed opwarmen van de motor. Het kan best zijn dat een blok niet vervangen is en ook geen schade heeft opgelopen. Vandaag de dag is het probleem met de Nikasilcoating niet meer relevant doordat de zwavelgehaltes in benzine veel lager zijn geworden. Als je zeker wil weten kan je een compressietest laten doen. Als het blok vervangen is, is overigens er een badge op het motorblok te vinden met de tekst “Genuine Jaguar Exchange Product”.

•Vanaf de introductie werden zowel de XK8 als de XKR geleverd met vijftrapsautomaten, de één afkomstig van ZF, de ander van Mercedes. Vanaf de introductie van de 4.2 liter motoren werden beide vervangen door een zestraps bak van ZF. Die bak schakelt fijner, zorgt voor een lager verbruik en is ook betrouwbaarder en onderhoudsvrij. De versnellingsbakken van eerdere types XK8 hebben baat bij het nu en dan vervangen van de vloeistoffen. Heb je een XKR met vijftrapsautomaat: deze gaat soms stuk, een vervangende bak kost ongeveer 800 euro.

•De kettingspanners van de distributieketting zijn bij de 4.0 en vroege versies van de 4.2 van kunststof. Als deze nog niet vervangen zijn, vervangen ze dan door metalen versies die op de latere 4.2's zijn gebruikt, deze gaan minder snel stuk. Als de kettingspanners het begeven draait je blok stuk.

•Als de motor niet mooi rustig en / of stil loopt is er waarschijnlijk een probleem met de sensor van het gaspedaal of een vervuild gashuis. Beide zijn redelijk eenvoudig te fixen.

•Vroege XK8's hebben een waterpomp uit één stuk. Deze heeft een plastic onderdeel dat na verloop van tijd stuk kan gaan en je motor kan slopen. Vervang deze preventief door een waterpomp uit twee delen van een later type om jezelf ellende te besparen.

•De thermostaten begeven het nog wel eens, maar deze zijn relatief goedkoop te fixen.

•Check of de radiator niet is gaan roesten. Dit gebeurt nog wel eens doordat vuil zich ophoopt. Als je de auto eenmaal gekocht heeft is het ook zaak deze af en toe schoon te maken zodat ze niet gaan roesten.

•Ook de remleidingen roesten bovengemiddeld snel.

•Als je voor een XKR gaat, check dan over de lagers van de supercharger geen rare bijgeluiden maken. Doen ze dit wel dan kan je dit ook redelijk goedkoop laten repareren.

•Als de auto zweverig aanvoelt, rammels of kraken in het onderstel vertoont, of last heeft van ongelijke bandenslijtage dan zijn er waarschijnlijk wat ophangingsrubbers, wiellagers en/of draagarmen aan vervanging toe. De achterste schokbrekers slijten ook bovengemiddeld snel (de XK is geen lichte auto).

•De bedrading van auto's uitgerust met Computer Active Technology Suspension (CATS) is gevoelig voor slijtage, een waarschuwingslampje gaat branden als dit stuk is.

•Vroege XK's hebben soms last van een versleten stuurkolom. Als het sturen niet soepel en licht gaat is het mis.

•De achterbumper hangt soms los doordat de schroeven waarmee ze vastzitten corroderen. Even goed voelen dus.

•Panelen vertonen soms kleurverschil, dat komt doordat sommige delen van kunststof zijn en andere van aluminium. Dit hoeft dus niet te duiden op slecht schadeherstel.

•Check goed of de auto geen tekenen van roest vertoont. Bij cabrio's: check extra goed of er geen roest te zien is in de balk recht onder de deurgrepen. Hier is de auto het meest gevoelig voor scheurtjes door bodyflex.

•Als de kap van een cabrio langzaam opent en sluit bij koud weer is de hydraulische vloeistof aan vervanging toe, een eenvoudige en goedkope fix.

•De sleutels van de XK8 moeten allebei werken. Als één van beide niet werkt is de batterij leeg, wat betekent dat er een nieuwe in moet én dat de sleutel opnieuw geprogrammeerd moet worden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test occasion: Jaguar XF – Occasion videotest: Jaguar XF

Autotests · Jaguar

Test occasion: Jaguar X-Type – Occasion videotest: Jaguar X-Type

Autotests · Jaguar

Test occasion: Jaguar XJ – Occasion videotest Jaguar XJ

Autotests · Jaguar
Ontdek meer