Rijtesten: Kia Cee'd – De beste Kia ooit

Het is de afgelopen jaren in een razend tempo gegaan bij Kia. Met de introductie van de Sorento op de Europese markt wist de Zuid-Koreaanse autofabrikant voet aan wal te krijgen. De modellen die daarna werden gepresenteerd werden steeds Europeescher en daarmee ook beter.

De kers op de taart is de onlangs gepresenteerde Kia Cee'd (spreek uit: 'sied'). De naam is daarbij afgeleid van Community of Europe (CE) en European Design (ED). Daarmee wil Kia extra sterk benadrukken dat de Cee'd is ontwikkeld en gebouwd in Europa en daarmee een specifiek model voor de Europese markt is. Kwaliteitsgevoel

Kia heeft duidelijk veel werk gemaakt van het design van de Cee'd. Uiteraard is er goed gekeken naar de concurrentie. De Cee'd is een frisse, strakke en heel nette hatchback zonder echt verrassend te zijn. Van afstand kan de Cee'd dan ook zomaar verward worden met andere modellen in het C-segment. Kia kiest hiermee voor de veilige weg, maar spreekt daarmee wel een grote doelgroep aan. Datzelfde geldt voor het interieur. Het dashboard wordt gedomineerd door een hoog geplaatst middendeel waarop alle instrumenten binnen handbereik zitten. Met diverse aluminiumlook accenten en een oranjekleurige verlichting doet het geheel eigentijds aan. Bovendien heeft Kia gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen die er niet alleen goed uit zien, maar ook goed aanvoelen. Het minder mooi ogende harde plastic is door de Koreanen nog niet volledig verbannen, maar alleen op plaatsen gebruikt waar we dat ook aantreffen bij de concurrentie. Denk hierbij aan de portiervakken, de onderzijde van het dashboard en de middentunnel. De verder zo kwalitatief hoogwaardige indruk die de Cee'd bij ons achterlaat doet dat echter snel vergeten.

Opvallend ruim interieur

Wie instapt en plaats neemt zal positief verrast worden door de interieurruimte. Zowel voor- als achterin hebben alle inzittenden voldoende ruimte. Ook de vele opbergvakjes waaronder ruime portiervakken en een grote middenarmsteun versterken het ruimtelijke karakter van de Cee'd. De kofferruimte is met een inhoud van 340 liter vergelijkbaar met die van de concurrentie. Wie de achterbank in twee ongelijke delen neerklapt beschikt over 1.300 liter.

Moderne uitrusting

De uitrusting van de Cee'd is eveneens van een Europees niveau. Het audiosysteem klinkt prima en ondersteunt het afspelen van MP3'tjes. De USB-poort onder het dashboard maakt het mogelijk een iPod of MP3-speler aan te sluiten. En daarmee is Kia nog redelijk vooruitstrevend ook. Verder zien we standaard danwel optioneel een regensensor, climate control, navigatiesysteem, audiobediening op het stuurwiel en lederen bekleding. Deze zaken waren jaren geleden enkel voorbehouden aan de duurdere auto's in deze klasse.

Prima rij-eigenschappen

De grootste verrassing heeft Kia tot het laatste bewaard. Want wie overtuigd raakt door het exterieur en het interieur zal op de rij-eigenschappen zeker niet afknappen. De Cee'd rijdt verrassend Europees (lees: comfortabel sportief). Kia heeft bij de Cee'd gekozen voor een veilig sportieve afstelling van het onderstel. Dat stelt de bestuurder in staat om een sportieve rijstijl te hanteren zonder daarbij voor verrassingen te komen staan. Wij waren positief verrast door het minimale overhellen in de bochten en het laat optredende en bovendien goed te corrigeren onderstuur. Waar Kia voorheen bekend stond om het (te) snel optredende onderstuur heeft de Cee'd daar voorgoed mee afgerekend. Minder positief zijn we over de besturing. Die voelt te bekrachtigd, al is de besturing wel voldoende direct. Vooral het zelfcentrerende effect van het stuurwiel is in de Cee'd opvallend sterk. Een kleine minpunt bij het overwegend fantastische rijgedrag.

Fijne dieselmotor

Onder de motorkap van ons testmodel ligt een 1.6 liter dieselmotor. De 1.6 CRDi ontwikkelt een vermogen van 115 pk en een koppel van 255 Nm. De 1.267 kg wegende Cee'd weet daarmee in 11,5 seconden naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 188 km/h te behalen. Tot de topsprinters behoort de motor daarmee zeker niet, maar je komt prima mee in het overige verkeer en de gemiddelde andere dieselrijder in deze klasse hoef je niet voor te laten gaan. Bovendien weet Kia de soepele motor te combineren met een testverbruik van 6,2 liter per 100 km. Dat is heel netjes en zorgt tezamen met de scherpe prijsstelling voor een voordelige combinatie. Standaard is de motor gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak die soepel door de verzetten kan worden geloodst.

Conclusie

Kia is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een fabrikant die zich sterk heeft ontwikkeld. De Cee'd is daarvan het ultieme voorbeeld. De auto is ontwikkeld in Europa en specifiek voor de Europese consument. Dat zien we terug in het design, in de gebruikte materialen in het interieur en aan de rij-eigenschappen. Bovendien heeft Kia deze positieve zaken weten te combineren met een scherpe prijs. Voor het eerst is de Cee'd echter een Kia die niet alleen om zijn 'value for money' karakter wordt aangeschaft. De Cee'd mag het qua design en rij-eigenschappen dan net niet halen bij de concurrentie, de auto biedt wel heel veel uitstekende eigenschappen. Gecombineerd met maar liefst 7 jaar garantie (!) en een prijs (vanaf € 16.695,-) die toch enkele duizenden euro's onder die van de concurrentie ligt is de Cee'd voor de gevestigde orde absoluut een auto om bang van te worden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Rijtesten: Kia Rio – Gereden: Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo

Rijtesten: Kia Picanto – Getest: Kia Picanto

Rijtesten: Kia Optima (Hybrid) – Korte rij-impressie Optima

Ontdek meer