Ga naar hoofdinhoud

Test occasion: Lexus CT 200h – Occasion videotest: Lexus CT 200h

We doen de CT200h tekort als we de kleine Lexus simpelweg een Prius met een andere koets noemen, hoewel beide hybrides onderhuids wel veel techniek delen. In de basis is de aandrijflijn hetzelfde, er is dus een Atkinson 1.8 benzinemotor, een CVT automaat en natuurlijk de elektromotor.

Lexus wilde de CT200h een wat sportiever karakter meegeven, wat maar ten dele is gelukt. Vergeleken met de Prius is een CT200h een atleet, maar de concurrentie heeft veel fijner sturende auto's in de aanbieding. Eind 2013 kreeg de CT200h een facelift.

..

Aanbod occasions

Op AutoScout24 zijn 200 exemplaren van de Lexus CT200h te vinden.

Een vijfde van het aanbod is wit, maar het merendeel is grijs of zwart.

Rood scoort een indrukwekkende 5%, bruin zelfs 17%.

Een kwart heeft lederen bekleding.

Ruim 60% heeft een navigatiesysteem

Slechs 5% heeft een open dak.

70% heeft parkeersensoren, handig op een auto met slecht uitzicht naar achteren.

Prijzen beginnen bij 12.000 euro

Pluspunten

Heel betrouwbaar

Zuinig, of heel zuinig als je op je rechtervoet let.

Standaard automaat

Rijke uitrustingen

Lage onderhoudskosten

Praktijkverbruik

Hele zuinige rijders halen 1 op 25 of meer, maar dan moet je een sport ervan maken om zo zuinig mogelijk te rijden. Het gemiddeld verbruik bij mensen met een tankpas van de zaak is 1 op 17 en op op Spritmonitor is het gemiddelde verbruik 1 op 19. Dit zijn mensen die zelf hun brandstofverbruik bij houden en er daarom vermoedelijk beter op letten.

De Prius scoort een minder goed verbruik op lange afstanden met hogere snelheid. Dan is een moderne diesel nog altijd in het voordeel.

Aandachtspunten

Het helemaal leeg rijden van de tank is bij een CT200h geen goed idee: soms moet de computer dan gereset worden en in extreme gevallen moet de accu extern worden bijgeladen. De tank is ook aan de kleine kant voor kilometervreters.

Als er motormanagement lampjes branden of waarschuwingen rond de hybride techniek op het dashboard staan: zoek een andere CT200h. Het is complexe technologie en er is genoeg aanbod.

De batterijen gaan heel lang mee, 300-400.000 kilometer is geen uitzondering. Zodra de accu op leeftijd raakt (meer dan 10 jaar) dan kan deze ook door ouderdom defect raken. Vervangen kost in Nederland ongeveer 1800 euro.

Wat wel een aandachtpunt is van iedere hybride auto is het feit dat lang stilstaan mogelijk tot problemen leidt. Iedere accu verliest zijn spanning over tijd. Als je op wereldreis gaat is het verstandig om iemand eens in de twee maanden een CT200h even te starten en 5-10 minuten te laten lopen/ er mee te rijden.

Sommige USB sticks met muziek worden niet goed herkend, handmatig scannen kan helpen.

Corrosie op lichtmetalen velgen.

Klaar voor de volgende stap?