„Andere fabrikanten bouwen een auto en voorzien die vervolgens van opgevoerde motoren,“ beweert Marc Lee. „Wij daarentegen,“ aldus de nieuwe Maserati-directeur, „hebben een vierdeurs sportwagen gebouwd.“ We hebben het hier over de Maserati Quattroporte; na de productiestop van de Coupé en GranSport Spyder momenteel de enige Maserati op de markt.
Aangezien het hier om een echte sportwagen moet gaan, was de Quattroporte tot op heden uitsluitend uitgerust met de sequentiële DuoSelect-transmissie. Deze transmissie beschikte weliswaar over een automatische modus, maar de werking van het systeem was ronduit twijfelachtig: men kon kiezen uit ellenlange schakelpauzes of supersnelle, maar keiharde gangwisselingen. Velen wensten een klassieke automaat.
Nieuwe automaat
Dat de gefortuneerde clientèle tot op heden heeft moeten wachten, is niet alleen aan Maserati toe te schrijven, maar vooral aan de leverancier ZF. Daar werd speciaal voor de Quattroporte een automatische zestrapstransmissie ontwikkeld en dat duurde gewoon een tijd. Tenslotte moest deze transmissie overweg kunnen met toerentallen van boven de 7000.
Aangezien de middenconsole voor de Quattroporte Automatic vanwege de schakelhendel moest worden omgevormd, grijpt de marketingafdeling het moment aan om te spreken van een ‘nieuwe Maserati Quattroporte’. Toegegeven: de automatische limousine onderging ook nog een aantal kleine veranderingen aan de motor, bijvoorbeeld de overstap van een droge naar een natte carter en een elektronische parkeerrem.
Tijdloos mooi
Onveranderd is de beeldschone carrosserie. Kracht uitstralend, zelfbewust en extreem aantrekkelijk staat de Maserati Quattroporte Automatic in het ochtendzonnetje te wachten op een eerste rit.
Een draai aan de contactsleutel– tegen de startknoptrend in – wekt de 4,2 liter grote 400 pk-V8 tot leven. Nog een beetje slaperig bromt de achter de vooras gepositioneerde motor voor zich uit. Wij schakelen naar de D en geven een tikje gas.
Vlotte overgang
De Quattroporte komt gemoedelijk in beweging, de puntige neus verkent de omgeving. Bij de eerste poging om bij het oranje stoplicht nog over te steken, toont de drietand zijn Italiaanse temperament. De automaat schakelt snel terug en de motor klinkt luidruchtiger – en des te mooier.
Het diepe brommen wordt een krachtig trompetten - de optionele sportmodus maakt niet alleen de volledige afstemming stugger, maar versterkt ook de sound met enige decibellen. Bovendien wordt het schakelmoment verplaatst naar boven de 4000 toeren per minuut.
Zeer trekkrachtig
Op bochtige provinciale wegen speelt de automaat zijn vaardigheden volledig uit. De korte schakeltijden zijn een genoegen, trefzeker schakelt hij naar de juiste versnelling. Dat er bij een koppel van 460 Newtonmeter voldoende trekkracht aanwezig is, moge duidelijk zijn.
Ten opzichte van de DuoSelect werd de gewichtsverdeling van 48 - 53 naar 49 - 51 verder verbeterd, wat enkel voor positieve effecten op de rijeigenschappen zorgde. De Quattroporte trekt als een trein door de bochten, maar bij snelle richtingsveranderingen heeft hij wel zijn handen vol aan het hoge gewicht.
De automatische transmissie moet bovendien het verbruik van de drinkgrage Italiaan met negen procent verlagen. Volgens het gegevensblad neemt de Quattroporte genoegen met minder dan 15 liter per 100 kilometer. In werkelijkheid en met een vlotte rijstijl, berekende de boordcomputer rond de 23 liter. Natuurlijk kan de auto het ook met minder af – maar dan ook met minder plezier.
Conclusie
Wie geen zin heeft om zelf te schakelen, werd tot op heden niet echt blij bij Maserati. De automaatfunctie van de DuoSelect was slechts een noodoplossing. De nieuwe automaat overtuigt daarentegen over de hele linie en past net zo goed bij het sportieve karakter van de Quattroporte. En mocht je ooit toch nog zin hebben om met de hand te gaan schakelen, dan biedt de nieuwe automaat hier ook de mogelijkheid toe.