Rijtesten: Mazda3 – Getest: Mazda3

In ons land zijn de verkoopaantallen van de Mazda3 niet iets waar de concurrentie van wakker ligt. Op een enkeling na scoren al zijn rivalen hogere aantallen en bovendien kent het uiterst competitieve C-segment een paar supersterke spelers die al jarenlang de dienst uitmaken.

De Mazda3 heeft dus aan die positie nooit echt schade aan kunnen toebrengen. Toch gaat Mazda opnieuw de aanval openen, en wel met de vernieuwde 3. Zijn grootste troef? Een model met 20% bijtelling. Eindelijk. We schreven het al bij de vernieuwde Peugeot 308: wie geen model met 20% bijtelling levert in het C-segment kan succes (in ons land) wel op zijn buik schrijven. De Nederlandse consument is bezeten van die 5% fiscale korting en staart zich er bijna blind op. Bij Mazda Nederland is men dan ook maar wat verheugd dat de Japanners gelijktijdig met de facelift ook een aantal motoren verfijnden. In theorie praat je over enkel 1-2% winst wat betreft verbruik en emissie, maar voor de Mazda3 1.6 CiTD exact toereikend om van 117 naar 115 g/km te gaan. En daarmee passeren ze die magische grens om in aanmerking te komen voor die felbegeerde 20%-klasse met als ontegenzeglijk gevolg het belanden op de shortlist van vele leaserijders.

Peter Birtwhistle Voordat we met die motorisering op pad gaan nemen we de belangrijkste uiterlijke wijzigingen van de Mazda3 in ons op. We moeten toegeven, ook wij moeten twee keer kijken om het verschil te zien. En dat heeft alles te maken met het feit dat met een afzet van net geen 1.000 exemplaren per jaar de Mazda3 geen regelmatige verschijning is op 's heren wegen. Ter vergelijk: Volkswagen verkocht in 2010 ruim 13.000 Golfjes. Maar goed, aan de designstudio in het Duitse Oberursel heeft het in ieder geval niet gelegen, want het front is behoorlijk fijngeslepen. Mazda's Europese hoofddesigner Peter Birtwhistle noemt het design volwassener, wij vinden het vooral sportiever en dynamischer. Behalve de voorzijde ontwierp men ook een nieuwe achterbumper, werden er nieuwe 16 en 17 inch lichtmetalen wielen vormgegeven en is het gamma uitgebreid met de aansprekende en modieuze kleur Autumn Bronze Mica zoals te zien is op de foto's.

TomTom De cosmetische ingrepen zetten zich ook in het interieur voort, maar optisch is het verschil met de voorgaande generatie minimaal. Enkel iets ander gekleurde knoppen en materialen, witte verlichting van de tellers en boordcomputer en gewijzigde bekleding bepalen het beeld. Een beeld dat aansluit bij de sportieve uitstraling van het exterieur. Sportief of niet, een premium gevoel zoals de Duitsers dat geven moet de Mazda3 ontberen. Veel van de gebruikte kunststoffen zijn hard, de knoppen voelen minder verfijnd aan en de gehele look-and-feel haalt het simpelweg niet bij de maatstaven in dit segment. Wel een goede stap voorwaarts is de komst van een nieuw navigatiesysteem. Die verhuisde van het kleine schermpje bovenop het dashboard naar een centrale positie. Het veel grotere scherm maakt onderhuids bovendien gebruikt de beproefde techniek van TomTom. Vertrouwd, relatief goedkoop en een garantie voor een goede werking. Slimme stap.

1.6 CiTD Het belangrijkste nieuws - we noemden het al even - heeft geen betrekking op een paar andere bumpers, nieuwe materialen en een navigatiesysteem: voor ons is het belangrijkste nieuws de verbeterde emissie van de 1.6 liter dieselmotor. Het blok ontwikkelt nog altijd een vermogen van 115 pk en een koppel van 270 Nm. Daarmee stelt de viercilinder de Mazda3 in staat om in 11,0 seconden naar 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 188 km/h te noteren. Keurige cijfers die ook in de praktijk meer dan voldoende blijken. In combinatie met de handgeschakelde zesbak weet de viercilinder dieselmotor niet alleen een verbruik van rond de 1 op 19 te realiseren, maar blijk je ook weinig tekort te komen. Vooral op de snelweg overtuigt het koppel dat de 3 lekker vlot tot versnellen weet te brengen. Een inhaalactie verloopt soepel en snel terwijl de motor enkel bij versnellen van zich laat horen. Op kruissnelheid is deze aangenaam stil. Kortom, een prettige reisgenoot die je als zakelijke rijder met plezier heel wat kilometers op het asfalt laat slijten.

Sportief Overtuigen doet de Mazda3 pas echt als we zijn sportieve karakter aanspreken. Net als tijdens de introductie van deze generatie 3 - een paar jaar geleden - zijn we aangenaam verrast over de sportieve inborst van de Japanner. En die is zelfs nog wat fijngeslepen. Mazda noemt de filosofie 'Toitsukan' wat er zonder omhaal van woorden op neerkomt dat men een rijdersauto heeft willen neerzetten. De 3 werd qua besturing, onderstel en dempers aangepast om dat rijderskarakter nog verder te benadrukken. En met succes. De 3 stuurt lekker direct, het onderstel biedt een prima balans tussen comfort en sportiviteit en rijplezier is gegarandeerd. Hij weet daarmee verrassend sportief uit de hoek te komen!

Business Mazda legt dankzij de 20%-notering de focus nu meer dan ooit op de zakelijke rijder. De fiscaal aantrekkelijke Mazda3 wordt dan ook behalve in de reguliere uitvoeringen geleverd als voordelige Business. Dat model is er vanaf € 25.290,- en beschikt dan naast zaken als elektrische ramen en spiegels, diverse veiligheidssystemen en de bekende serie airbags ook over climate control, een radio/CD-speler met MP3-functie, licht- en regensensor, het nieuwe navigatiesysteem en een uitgebreide boordcomputer. Bestel er nog metallic lak bij voor € 595,- en je hebt een rijk uitgeruste, maar ook concurrerend geprijsde Mazda3 voor de deur staan. Hij is in sommige gevallen goedkoper dan veel van zijn concurrenten met vergelijkbare motoriseringen en uitrusting. Bovendien stuurt de 3 scherper, biedt hij gemiddelde interieurruimte voor dit segment en straalt het model naar onze mening een mix van sportiviteit en klasse uit. Een keiharde aanval op zijn concurrenten opent de Mazda3 hiermee nog altijd niet, want de fiscale korting geldt enkel wanneer de auto voor 1 juli 2012 is besteld. Daarna worden de bijtellingsgrenzen weer aangescherpt en valt de Mazda3 helaas weer buiten de boot. Tot die tijd doet de 3 in ieder geval weer mee in de race!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test occasion: Mazda 3 – Occasion videotest: Mazda 3

Rijtesten: Mazda3 & 3 Sedan – Getest: Mazda3 & 3 Sedan

Rijtesten: Mazda6 Sedan & Sportbreak – Getest: Mazda6 Sedan & Sportbreak

Ontdek meer