Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test occasion: Mercedes-Benz G Klasse – Occasion videotest: Mercedes-Benz G Klasse

Mercedes Benz G-Klasse 1979 – hede

Wie op zoek is naar een badass 4x4 kan niet om de Mercedes G-Klasse heen. De G-Klasse kwam na een flinke ontwikkelingscyclus in 1979 op de markt. In eerste instantie als voertuig bedoeld voor offroadgebruik en het leger, maar al na een paar jaar besloot Mercedes de G-Klasse (toen nog G-Wagen) ook van luxe te voorzien die normaal alleen op straatauto's voorkwam. Hiermee zou je kunnen zeggen dat Mercedes één van de eerste SUV's in handen had.

De G-Klasse is inmiddels al ruim 35 jaar op de markt, waarbij de basisvorm eigenlijk altijd behouden is gebleven. Hij is populair bij specifieke doelgroepen (tientallen landen hebben de auto voor hun legers aangeschaft bijvoorbeeld) maar ook bij consumenten. De G-Klasse heeft een ware cultstatus bereikt. Er zijn een aantal variaties geweest, waaronder versies met korte en lange wielbasis, open en gesloten kofferbak, één of meerdere zitrijen, cabriolets, etc. Verder zijn er diesels en benzineversies, met als meest begerenswaardige versies de snoepjes van huistuner AMG.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 170 G-Klasses te koop

7% is cabrio

62% aanbod is diesel, 38% is benzine

54% is automaat, 46% is handgeschakeld

Cruise-control: 28%

Lederen bekleding: 39%

Prijzen beginnen rond de 4500 euro voor de opknappers. Vanaf 7500 euro heb je een goed rijdbaar exemplaar. De prijzen lopen vervolgens gestaag op tot ongeveer €100.000 euro voor een jong gebruikt exemplaar. Er zijn echter nog wat gekke uitschieters tot €400.000 euro voor een jong gebruikte G65 AMG of zelfs €560.000 euro voor een G63 6x6 AMG.

Pluspunten

•Cultstatus

•Offroadkoning

•Je kan zeggen dat je dezelfde auto hebt als Sacha van Autoblog.nl.

Aandachtspunten

•Check goed wat je koopt, er zijn veel eigenaren die hun G-Klasse hebben bijgewerkt om moderner te lijken. Soms gaat dit zelfs zo ver dat moderne carrosserieën en/of motoren zijn overgezet op oude ladderframes.

•Roest, roest, roest. Check met name de carrosseriepanelen, de deuren en deurscharnieren, de dorpels, de dwarsdragers aan de onderkant van de carrosserie, maar ook het chassis en de verbindingen tussen carrosserie en chassis op roest.

•De 300D met motorcode OM616 of OM617 heeft soms een slechte compressie, waardoor starten in koud weer problematisch kan zijn. De achterste krukasafdichting is ook een zwak punt bij dit blok. De OM603 300D is een stuk beter.

•De motoren zijn verder redelijk bulletproof, maar check natuurlijk altijd op lekkages en afzetting op de binnenkant van de olie- en koelvloeistofdop die kunnen duiden op dure reparaties als lekke koppakkingen.

•Check de vergrendelingen van de verschillende differentiëlen. Als deze niet goed werken (iets wat met name voorkomt als ze lange tijd niet gebruikt zijn) kan je maar zo tegen een reparatie van enkele duizenden euro's aanlopen.

•Er kan speling op de cardanassen ontstaan. Dit is vaak te herkennen aan trillingen / schudden tijdens het rijden. Één nieuwe cardanas kost zomaar 700 euro, een G-Klasse heeft er drie. Ook de kruiskoppelingen zijn gevoelig voor speling. Deze is voelbaar en hoorbaar als je ze met de hand probeert te bewegen.

•De veren willen nog wel eens breken, met name aan de achterkant en dan de eerste of laatste winding. Als de auto achterover of scheef hangt is een gebroken veer waarschijnlijk de oorzaak.

•Controleer of de remmen goed werken, de schijven aan de voorzijde willen nog wel eens kromtrekken, te herkennen aan trilling tijdens het remmen.

•Wiellagers en fuseelagers zijn ook gevoelig, neem wat vlotte, krappe bochten en let op tikkende / ratelende geluiden bij de wielen.

•De kogelgewrichten van de stuurstangen mogen geen speling hebben.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review: Mercedes EQC (2019)

Autotests · Mercedes-Benz

Mercedes E 300 de (2019): plug-in hybride biedt het beste van twee werelden

Autotests · Mercedes-Benz

Test occasion: Mercedes-Benz S Klasse – Videotest Mercedes S Klasse

Autotests · Mercedes-Benz
Ontdek meer