Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test occasion: Nissan Leaf – Occasion videotest Nissan Leaf

Nissan Leaf (2011 – heden

In 2011 introduceerde Nissan de volledig elektrische Leaf. “Leaf” staat voor “Leading, Environmentally friendly, Affordable, Family car ”. De vijfdeurs hatchback heeft een actieradius van ongeveer 160 kilometer. In 2013 werd de Leaf vernieuwd en groeide de actieradius tot 199 kilometer. Er kwamen drie uitrustingsniveaus waardoor de Leaf niet meer standaard over een rijke uitrusting beschikte. De niveaus van basis naar luxe zijn Visia, Acenta en Tekna. Ook is de kofferruimte 40 liter groter van het model na de facelift.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 staan ongeveer 50 Nissan Leafs te koop, uiteraard allemaal elektrisch aangedreven:

 • 45% is wit, 33% is grijs, de rest is zwart.
 • De Leaf is standaard behoorlijk rijk uitgerust.
 • Eén van de zeldzame opties is Xenon, waarmee overigens slechts 14% is uitgerust.
 • Prijzen beginnen rond de 17.000 euro en lopen op tot zo'n 35.000 euro.

Elektrisch rijden kost 3,5 cent per kilometer, brandstof kost 11,5 cent per kilometer. De kosten kunnen echter snel oplopen als je gaat snelladen. De onderhoudskosten van elektrische auto's zoals een Leaf zijn veel lager dan voor een auto met verbrandingsmotor.

Voor korte afstanden is de Leaf een prima auto, maar moet je langere reizen maken dan kan je je afvragen of het handig is dit met een Leaf te doen. De vraag die je daar tegenover kan zetten is of je voor die enkele vakantie en dat ene bezoekje aan je schoonmoeder per jaar een vervuilende auto met verbrandingsmotor nodig hebt. De meeste ritjes zijn immers kort. Even de kids naar school, even boodschappen doen, retourtje werk á 15 kilometer, heb je daar een zware fossiele brandstofstoker voor nodig of kan je die kilometers op een aangename en bovendien milieuontlastende manier ook afleggen?

Pluspunten

 • Schoon en verantwoord
 • Lage kilometerkosten, onderhoudsarm
 • Stil
 • Standaard rijke uitrusting met onder andere navigatie, iPhone-integratie, achteruitrijcamera.

Aandachtspunten

 • Plan je reis goed, want onderweg laden kan lang niet overal en bovendien kost laden tijd. Via het gewone stroomnetwerk kost het volledig opladen 8 uur (vanaf modeljaar 2013 overigens 4 uur) en via een snellader laad je 80% bij in een halfuur.
 • Met zo'n beperkte actieradius is het lastig om de hele familie achterin te laden en in Zuid Frankrijk uit te komen voor vakantie. En de caravan past er ook niet achter uiteraard. Houd dus rekening met het feit dat je af en toe ander vervoer nodig hebt.
 • Accuhuur: bij een Leaf kan je de accu te leasen of kopen. De kosten voor het leasen beginnen bij 79 euro per maand. Door deze constructie zal de auto echter wel minder snel afschrijven, aangezien je niet zelf hoeft te betalen voor de accu op het moment dat deze versleten is, je leaset gewoon een nieuwe.
 • Het verzekeren van een elektrische auto is relatief duurder. Dit heeft te maken met duurdere onderdelen en het feit dat je op lage snelheid minder snel opgemerkt wordt door je medeweggebruikers omdat je bijna geen geluid maakt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Rijtesten: Nissan Leaf – Kennismaking Nissan Leaf

Autotests · Nissan

Rijtesten: Nissan GT-R – Rauwdouwer

Autotests · Nissan

Rijtesten: Nissan Qashqai 1.6/1.5 dCI – Minder is meer

Autotests · Nissan
Ontdek meer