Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test occasion: Opel Speedster – Occasion videotest: Opel Speedster

Opel Speedster 2000-200

Voor de Speedster werkte Opel samen met Lotus, het resultaat was een lichtgewicht sportauto die ook nu nog de moeite waard is.

Zeldzaam is de Speedster ook, want er zijn er totaal maar zo'n 200 in Nederland. De Speedster is overigens meer dan een gerebadge Lotus Elise, de twee auto's deelden maar 10% van hun componenten. De wielbasis is 30 mm langer, de spoorbreedte achter 20 mm groter en Opel maakte ABS standaard. Dat was niet het meest geavanceerde tweekanaals systeem, dus er zijn eigenaren die het ABS een upgrade naar een vierkanaals systeem gaven.

Dankzij het gebruik van onder andere alumium ligt het gewicht ruim onder de ton. Zelfs de 2.2 liter met 147 pk sprint dus in 5,9 seconden naar de 100. De Turbo doet er zelfs maar 4,9 seconden over en dat is ook tegenwoordig nog serieus snel.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 staan 12 exemplaren van de Opel Speedster te koop.

De Speedster Turbo is bijna niet te vinden in Nederland. Er staan nu alleen rechtsgestuurde exemplaren te koop, die eigenlijk Vauxhal VX200 heten.

De kleuren varieren lekker, rood, geel, blauw, zwart, zilver en wit. Het is allemaal te vinden.

Prijzen varieren tussen 13.000 en 23.000 euro.

Pluspunten

Prestaties

Puur rijgenot.

Relatief betrouwbaar.

Relatief lage running costs voor de geboden prestaties.

Sensationeel uiterlijk.

Aandachtspunten

Distributieketting van de 2.2 16v kan oprekken, let op een ratelend geluid. Het vers houden van de motorolie zou daar bij een rol kunnen spelen. Regelmatig verversen dus, ook als er maar weinig met de auto wordt gereden.

Olie peilen: olie verbruik is bij de 2.2 niet ongewoon. De peilstok heeft een wat ongelukkig ontwerp, dus peil liever een aantal keer om zeker te weten hoeveel olie er nog in zit.

Door de luchtgaten van de motorkap kan water op de bougies lekken, waarna de motor onregelmatig kan gaan lopen. Door roest kunnen de bougies ook erg vast zitten.

De distributieriem van de 2.0 turbo moet iedere 60.000 km of vier jaar worden vervangen. Als deze breekt, is er serieuze motorschade. Controleer dus goed wanneer dat voor het laatst is gedaan.

Let op vocht in de kabine. Het cabriodak is niet altijd helemaal waterdicht.

Het dashboard kan aan de passagierskant krom trekken. Vervangen is prijzig en het kan verder geen kwaad. Karakter noemen we dit, leer er mee leven.

De Speedster lust ook graag draagarmrubbers, ze gaan pakweg 50.000 km mee.

Motorsteunen zijn een andere zwakke plek, maar zijn gelukkig makkelijk te vervangen.

De kunststof doppen van de radiator zijn niet al te stevig en worden vaak vervangen door metalen versies.

Controleer de achterwielophanging en veren op roest, een breuk is niet ongewoon.

Wees voorzichtig met auto's die schade hebben gehad. Het aluminium chassis is niet de meest eenvoudige om te repareren. Controleer dus goed op rare rimpels, scheuren en deuken die een gevolg kunnen zijn van een ongeval.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review Opel Corsa (2020)

Autotests · Opel

Eerste review Opel Zafira Life

Autotests · Opel

Rijtesten: Opel Karl – Autotest: Opel Karl

Autotests · Opel
Ontdek meer