Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test occasion: Porsche Cayenne – Occasion videotest Porsche Cayenne

Een redelijk moderne Porsche kopen voor minder dan €15.000 euro? Dat kan! De eerste generatie Porsche Cayenne is inmiddels behoorlijk betaalbaar.

De Cayenne zorgde voor nogal wat boze gezichten toen hij op de markt kwam in 2003 (de Cayenne ging in 2002 al in productie), maar inmiddels is de SUV niet meer weg te denken bij het merk uit Stuttgart. De Cayenne wordt meer verkocht dan de 911 en heeft er mede voor gezorgd dat Porsche nu één van de meest winstgevende autofabrikanten is. De Cayenne bracht de V8 terug, die in 1995 verdwenen was met het ter ziele gaan van de 928.

Natuurlijk zijn er liefhebbers die zeggen dat een sportwagenmerk geen SUV's moet bouwen, maar de Cayenne kan een bijzonder interessante auto zijn voor de liefhebber. De meeste journalisten vergeleken de rijeigenschappen van de Cayenne destijds met een strak sturende, sportieve station. De Cayenne van de eerste generatie (ook wel aangeduid met het nummer 955) werd gebouwd van 2002 tot begin 2010, met een facelift die begin 2007 werd doorgevoerd. De Cayenne deelde haar platform met de Volkswagen Touareg, en ook de VR6 motor van Volkswagen was in de instapper te vinden. In 2009 kwam er een V6 TDI motor van Volkswagen onder de kap, waarmee diesel werd geïntroduceerd in moderne Porsches. Dit was de minst krachtige versie van de Cayenne (240 pk), de krachtigste versie was de 550 pk Turbo S.

Aanbod occasions

Prijzen variëren van ongeveer €9000 tot ongeveer €40.000 voor een frisse GTS of Turbo S van na de facelift.

Veel eigenaren rusten hun Porsche Cayenne behoorlijk rijk uit, en zaken als leren bekleding en climate control zijn dus standaard. Toch zijn er een paar opties die wel wat minder makkelijk te vinden zijn. Op AutoScout24.nl staan ongeveer 160 Cayenne's van de eerste generatie te koop.

De diesel is schaars, op moment van schrijven staan er maar 4 te koop

De handbak is ook schaars, slechts 4 zijn ermee uitgerust. De rest is een automaat

66% is uitgerust met parkeersensoren

54% is uitgerust met stoelverwarming

24% heeft een trekhaak

45% heeft een multifunctioneel stuurwiel

48% is voorzien van een open dak

Pluspunten

•Iemand anders heeft heel veel euro's voor jou afgeschreven

•Exclusief

•Goede rijeigenschappen, zeker voor een SUV

Aandachtspunten

•De Cayenne van voor de facelift in 2007 wordt door sommige mensen als oncomfortabel ervaren zonder de op sommige uitvoeringen niet standaard gemonteerde maar optionele luchtvering.

•De eerste Cayennes hadden nog wel eens last van elektronische storingen. Zoals altijd: check goed of alle knopjes doen wat ze moeten doen.

•De leiding voor de achterruitensproeier kan door bevriezing scheuren en gaan lekken over de ECU. Dit is te herkennen aan koplampen die automatisch op groot licht springen en knipperlichten die aangaan als je de verlichting aanzet.

•Als het handremlichtje blijft branden ligt dit waarschijnlijk aan een defecte gasdemper in de handrem zelf.

•Check of de radio blijft spelen als je de achterruitverwarming aanzet. De antenne zit in de achterruit en soms gaat dit mis.

•De Turbo's en V6'en zijn redelijk bulletproof, check wel of er geen vloeistoflekkages zijn, met name bij de plastic koelslangen van de V8, onder het inlaatspruitstuk.

•De Cayenne S van voor de facelift heeft problemen met de Nikasil coating van de cilinderwanden. Dit probleem openbaart zich meestal bij exemplaren met ongeveer 120.000 kilometer op de teller. In eerste instantie zal dit probleem zorgen voor een hoog olieverbruik. Vervolgens komt er een nare tik in de motor die steeds erger wordt. Als je er niet op tijd iets aan doet kan je binnen 500 tot 1000 kilometer je blok volledig slopen met een flinke misfire. Vervanging is duurder dan de auto waard is. Vanaf de facelift is het probleem verholpen. De V8 modellen en Turbo's hebben een andere coating die niet voor problemen zorgt.

•De aandrijflijn is behoorlijk robuust. Er zijn een paar spookverhalen over de automaat die de geest geeft, maar dat probleem komt niet vaak voor.

•Het is een zware auto met veel vermogen. Als je besluit het vermogen aan te spreken zul je ook de banden en remmen op de proef stellen, wat ervoor kan zorgen dat je om de 15.000 kilometer nieuwe setjes moet monteren. Uiteraard zijn dit niet de goedkoopste in hun soort.

•De afwateringskanalen van het paneel onder de voorruit zitten soms dicht. Dit komt doordat de slangetjes die het water afvoeren soms te lang zijn en dichtgedrukt worden achter het spatbord. Hierdoor kan water over de ABS-computer en zekeringenbox gaan lekken.

•Het is een Porsche. Een Porsche bezitten kan één van de mooiste dingen in je autoleven zijn, maar ook één van de duurste. De garantie van een Porsche Approved label kan geen kwaad. Als je besluit om zonder garantie te gaan shoppen, bedenk je dan dat verborgen gebreken enorm in de papieren kunnen lopen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test: Porsche 718 Cayman GTS 4.0

Autotests · Porsche

De Porsche Taycan raakt ons in het liefhebbershart

Autotests · Porsche

Review Porsche Taycan

Autotests · Porsche
Ontdek meer