Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Rijtesten: Suzuki Grand Vitara – Grand Vitara getest

Suzuki staat al jaren bekend om zijn goede terreinauto’s. In zijn segment is de Grand Vitara op dat gebied altijd al een uitblinker geweest. Recentelijk onderging dat model een facelift. Bij ons brandde dan ook de vraag of de Grand Vitara nog steeds zijn mannetje staat op de onverharde paden.

Maar belangrijker nog, hoe staat het met de rijkwaliteit op het asfalt? Wij gingen op avontuur. In de zomer van 1988 beleefde de Suzuki Vitara zijn debuut. Met een lengte van 3,57 meter bleef hij trouw aan het concept van de compacte off-roader. De eerste Suzuki Vitara combineerde terreinvaardigheden en rijeigenschappen voor dagelijks gebruik. De huidige Grand Vitara is met hetzelfde doel gebouwd. De wagen moet naast goed in het terrein zich tegenwoordig ook goed gedragen op de openbare weg. Comfort is het toverwoord bij de Suzuki, ook al wil de markt juist steeds sportiever sturende modellen zien.

Exterieur Het Japanse merk heeft het exterieur tijdens de facelift feitelijk ongemoeid gelaten. We ontdekken alleen een licht gewijzigde voorbumper en een andere grille. Geen probleem overigens, want de Grand Vitara blijft een stoere wagen om te zien. Het uiterlijk is nog steeds modern en oogt verre van gedateerd. Ook nieuw zijn de knipperlichten in de buitenspiegels die vanaf de Comfort-uitvoering standaard zijn.

Interieur Achter het stuur van de Japanner ben je de koning te rijk. De hoge zitpositie geeft je een goed zicht op de weg en zorgt ervoor dat je over andere auto's heen kunt kijken. Een veilig gevoel dat menig consument graag wil en daarom de keuze maakt voor een auto uit dit segment. Kijken we iets naar beneden dan zien we nog steeds het vertrouwde dashboard. Toch is er een aantal aanpassingen te vinden. De meest ingrijpende wijziging is de temperatuurregeling die nu niet meer handmatig, maar automatisch is. Het systeem ziet er prima uit en werkt naar behoren. Met de ergonomie van de overige bedieningselementen zit het ook goed. De grote knoppen laten zich gemakkelijk vinden en bedienen. Het past qua styling bovendien bij het offroad-karakter dat het exterieur uitstraalt. Helaas blijven de bouwkwaliteit en materiaalkeuze wel achter bij zijn directe concurrenten. Er is veel hard plastic gebruikt wat afbreuk doet aan de zo goede eerste indruk die je krijgt wanneer je instapt.

Rijden Juist als wij gepland hebben om het bos in te gaan is het een regenachtige en gure dag. Ideaal om de Suzuki eens grondig aan de tand te voelen op de natte met bladeren en modder bedekte paden. Theoretisch gezien moet dat geen problemen opleveren. De Grand Vitara is in tegenstelling tot veel concurrenten uitgerust met een geavanceerd vierwielaandrijvingssysteem met een lage gearing. En dat maakt hem redelijk uniek in deze klasse. Grote en diepe plassen, modderpaden en diepe zandsporen vormen voor de Grand Vitara dan ook weinig problemen. Eenmaal in zijn lage gearing kan de wagen grote hoogteverschillen aan en komt hij door moeilijk begaanbare bosweggetjes en vlaktes met mul zand. Helemaal zonder blaam kwam de Grand Vitara er echter niet vanaf. Het uitlaatsysteem hangt met rubbers onder de auto. Tijdens het terreinrijden is één van die rubbers van een haak geschoten en bleef daardoor op de stalen balken onder de auto hangen. Van schade was geen sprake, maar voor een terreinauto als deze mag dat natuurlijk niet. Verder niets dan lof over zijn terreincapaciteiten.

Asfalt Van het modderige bos draaien we de openbare weg op. Het fijne asfalt dat ons eigenlijk overal naar toe kan brengen. Juist hier zal de Suzuki goed moeten presteren, wil hij het gevecht aan gaan met de concurrentie. Helaas voor de Japanse fabrikant moeten we concluderen dat er nooit een gevecht zal komen tussen de Grand Vitara en auto's als de Volkswagen Tiguan en Ford Kuga. Beide modellen zijn gemaakt voor het asfalt en declasseren de Suzuki op dit gebied. De strakke rij-eigenschappen, directe besturing en verfijning van genoemde concurrenten haalt de Grand Vitara niet. Dat betekent echter niet dat de auto slecht rijdt. Hij ligt stabiel op de weg en vervoert de inzittenen comfortabel van A naar B. Helaas mist de Japanner simpelweg flink wat gevoel in het stuur en heeft hij te kampen met overhellen in de bochten. Typische kenmerken van een auto die goed is in het terrein, maar minder presteert op de weg.

Motor In totaal levert Suzuki de Grand Vitara met een vijftal motoren. Vier benzinekrachtbronnen- en één dieselmotor. Wij reden de gloednieuwe 2.4 liter benzinemotor met 169 pk. En om maar met de deur in huis te vallen; je merkt te weinig van dat vermogen. De auto kan goed meekomen met het overige verkeer, maar is zeker geen uitblinker. Bovendien klinkt de motor rauw en moet je 'em op toeren houden om lekker vlot tussensprintjes te maken. Een 0-100 km/h sprint in 11,7 seconden verklaart eveneens voldoende. De versnellingsbak is bovendien een misser in de aandrijflijn. Er zit te veel speling in de pook en we missen een zesde versnelling. Dit zou het motorgeluid op de snelweg wat in kunnen beperken, geen overbodige luxe naar onze mening.

Conclusie Toen we drie jaar geleden met de Grand Vitara reden waren we vol lof over de merktraditie die Suzuki hoog houdt. De Suzuki Grand Vitara is een terreinauto met standaard vierwielaandrijving en zelfs een lage gearing. Tegenwoordig uniek in dit segment. En nog steeds blinkt de Grand Vitara op dit gebied uit. Diepe plassen, mul zand of modderpaden worden probleemloos overwonnen. Maar op de verharde weg is het geen uitblinker. De besturing is te ongevoelig en de carrosserie helt veel over. Dat was drie jaar geleden nog niet zo'n probleem, maar tegenwoordig is het de dynamiek die ook in dit segment gewenst is. En juist dat ontbreekt. Ook de nieuwe benzinemotor kon ons niet overtuigen. De motor heeft merkbaar moeite om de Grand Vitara vlot van zijn plek te doen komen en is aan de rumoerige kant. De Grand Vitara blijft een echte terreinauto die sterk gebouwd is, zijn mannetje staat in het terrein en dat ook uitstraalt. Maar verwacht niet teveel van zijn on-road eigenschappen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test occasion: Suzuki Swift – Occasion videotest Suzuki Swift

Autotests · Suzuki

Rijtesten: Suzuki Swift – Gereden: Suzuki Swift

Autotests · Suzuki

Rijtesten: Suzuki SX4 – Suzuki SX4

Autotests · Suzuki
Ontdek meer