Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Rijtesten: Suzuki Swift – Gereden: Suzuki Swift

Suzuki is een fabrikant in de breedte, niet in de diepte. Althans wat haar autotak betreft. Als het dan een hardloper in huis heeft wil men dit ook graag zo houden. De vorige Swift was zo’n gouden ei, en waardevolle eigendommen moet je koesteren.

Al lijkt aanvankelijk dat Suzuki met de nieuwe Swift daarin iets te ver is doorgeslagen. Schijn bedriegt? De Swift is, naast de Alto, voor de autodivisie van Suzuki - motorfietsen en maritieme producten zijn hun eveneens niet vreemd - steevast het brood op de plank. Zeker in het geval van de vorige generatie Swift. In de laatste vijf jaar verkocht Suzuki er maar liefst 1,6 miljoen van. Een succes dat geprolongeerd dient te worden met de compleet nieuwe Swift. 'Huh, nieuw? Je meent 't?!' Jazeker, je ziet het misschien niet meteen maar ieder plaatwerkdeel is als een leeg vel papier begonnen. Ogenblikkelijk rijst bij ons de vraag vanwaar al deze moeite als het exterieur optisch voor 95% lijkt overeen te komen met de oude. De occasionafdeling van de Suzuki-dealers misschien? Want met hooguit de wat groter uitgevallen lichtunits rondom en voortaan een minuscuul kontje heeft het conservatieve uiterlijk van de Swift in elk geval een gunstige uitwerking op de inruilwaarde en dus handelprijzen. Dat het toch nodig was de potloden te slijpen wordt pas duidelijk wanneer je de nieuwe Swift naast de vorige generatie parkeert. De huidige blijkt beduidend groter dan zijn voorganger. Tenminste in de lengte: met 9 cm. De gegroeide breedte en hoogte is te verwaarlozen. De wielbasis groeide wel, met vijf centimeter om precies te zijn.

Zware boodschappentas Wie overigens denkt dat deze extra carrosseriecentimeters benut zijn om de achterpassagiers een plezier te doen komt bedrogen uit. Achterin is nog altijd behelpen. We hebben in deze klasse wel eens ruimer op een achterbank gezeten, en dat terwijl je juist voorin het gevoel hebt in een auto uit een groter segment te zitten. Zou het daarom zo zijn dat we de Swift veelal in de omgeving van winkelcentra tegenkomen? Het standaard bagageruim is met 204 liter echter niet overdreven bemeten en bovendien is de tildrempel nogal hoog uitgevallen. In praktische zin laat de Swift dus wat te wensen over.

Slim verpakt Van buiten wordt de nieuwe Suzuki Swift dus voornamelijk door de autokenner herkent. Hoe anders is dit aangaande de interieuraankleding. Suzuki maakt hierin een behoorlijke sprong voorwaarts. Het dashboard ziet er keurig verzorgd uit en oogt modern en strak. Des te opvallender is dat Suzuki de rest van het interieur ´vergeten´ lijkt te zijn. Deurpanelen en stoelen plus hun bekledingstoffen ogen tamelijk sober en doen een beetje afbreuk aan het geheel. Aan de gekozen materialen heeft Suzuki zeker aandacht besteed en het oog bevestigt dit. Met het ouderwetse foefje - even kloppen op de verschillende panelen - controleren we of dit ook opgaat voor de bouwkwaliteit. Dan blijkt dat er nog altijd veel hard plastic aanwezig is. Suzuki heeft de leefomgeving dus hoogwaardig weten te verpakken wat slim is.

Klinkt als muziek Over de ergonomische layout is eveneens nagedacht. Die is gewoonweg uitstekend. Wij reden de met knoppen bezaaide Exclusive-uitvoering maar nimmer hebben we langer dan twee tellen naar de gewenste functie hoeven zoeken. De reden van die vele knoppen is de zeer rijke uitrusting van dit topmodel. Je zou alle brochures er op na moeten slaan, maar de Swift behoort (als Exclusive) zeker tot de meest luxe modellen in het B-segment. Zaken zoals een feilloze integratie van externe muziekdragers - die daarna via de middenconsole of via het multifunctionele stuurwiel zijn te bedienen - zijn wij tot op heden alleen in veel duurdere klasses tegengekomen. Stoelverwarming, een Bluetooth-interface, key less entry, automatische airconditioning en 16 inch lichtmetaal zijn vandaag de dag ook nog steeds geen vanzelfsprekende voorzieningen voor een auto van pakweg vijftien mille. Het ettelijke dat mist is een middenarmsteun, maar dat is ook echt het enige. Nee, die Japanse comforteisen bevallen ons wel!

Gematigd met kracht Een nieuwe auto verdient een nieuwe motor. Suzuki ontwikkelde voor de Swift een nagelnieuwe 1.2 liter viercilinder. Weliswaar kleiner dan de afgeloste 92 pk sterke 1.3 maar met 94 pk wel (iets) krachtiger. Grootste winst werd behaald in het verbruik dat met 0,8 l/ 100 km daalde. Ook in de praktijk blijkt de één-punt-twee moeiteloos het opgegeven verbruik van 5,0 l/ 100 km te halen met op A-wegen een notering van 5,5 l/100 km en op sukkelende N-wegen een gemiddelde hoog in de vier. Verwacht overigens geen slagkracht van de vierpitter, daarvoor is 'ie onder bemeten. Met name in trekkracht (118 Nm) komt hij tekort ondanks dat het specifieke vermogen juist bijzonder hoog ligt.

Overdadig in rijbeleving Wie er een pittige rijstijl op na wenst te houden moet de naald op z'n minst boven de 3.000 tpm houden om vervolgens onder een best doorkomend motorgeloei door de versnellingen met korte slagen te vliegen. Handelingen die zich weliswaar ietwat hakerig laten bedienen, maar nooit missen en gepaard gaan met een lekkere 'klak' bij het inleggen van de pook. Een dergelijk karakter past helemaal bij de levendige rijbeleving van de auto. De stuurbekrachting biedt een prettige weerstand maar is enigszins nukkig rond de middenstand. Met name wanneer je op een strakke rechte weg rijdt zijn continu kleine stuurcorrecties nodig: alsof je met een lekke band rijdt. Het verdwijnt wanneer het stuurwiel wordt uitgeslagen. En flink 'jakkeren' dat kun je met de Swift. Daar heeft 'ie immers ook altijd om bekend gestaan. Aan de basis van het scherpe rijgedrag staan de op de uiterste hoeken geplaatste wielen, een stugge demping en de eerdergenoemde communicatieve besturing. Het vergroten van de wielbasis gaf een nog betere uitwerking op het vluchtige weggedrag met als bijkomend voordeel een hogere mate van comfort, hoewel korte oneffenheden soms hard worden doorgegeven waar de achterpassagiers dan het meest van meekrijgen. Drempels neemt de Swift echter alsof ze er niet zijn waardoor we ineens de meute Swiftjes bij de 'Appie' begrijpen.

Conclusie Het mooie van nieuw rijden is een auto die nieuw voelt, nieuw ruikt, nieuw rijdt en nieuw overkomt. De nieuwe Suzuki Swift heeft het allemaal, hetzij de ene factor wat meer overtuigt dan de ander. Inhoudelijk heeft de Swift zeker een sprong voorwaarts gemaakt: een sterk verbeterd interieur met voor zijn klasse vooruitstrevende voorzieningen, een zuinigere doch krachtigere motor en een hoger comfort getuige van een volwassen geworden auto. Op het onderdeel ruimteaanbod slaag de Swift matig en ook het uitstralen van 'nieuw' blijft enigszins achter bij de zo ingeschatte eisen van een autokoper. Een zichtbaar nieuw uiterlijk is immers ook voor de fabrikant het eerste contact met de klant. De veel gehoorde reactie van "Ik wist helemaal niet dat de Swift nieuw was!" komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Wil Suzuki dat de Swift het succes van zijn voorganger op zijn minst evenaren dat zal het enige ruchtbaarheid aan het model moeten geven. Is de potentiële koper eenmaal aan het (proef)rijden dan durven we best te gokken dat de koop dan al voor de tachtig procent gesloten is.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review: Suzuki Swift Sport Katana (2019)

Autotests · Suzuki

Test occasion: Suzuki Swift – Occasion videotest Suzuki Swift

Autotests · Suzuki

Rijtesten: Suzuki SX4 – Suzuki SX4

Autotests · Suzuki
Ontdek meer