Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Test: is de BMW 218i Gran Coupé sneller dan de Mercedes CLA 180?

We testen de de BMW 218i Gran Coupé en de Mercedes CLA 180. De belangrijkste resultaten delen we online. Welke auto is sneller, ruimer en goedkoper: de BMW of de Mercedes?

Motor: de Mercedes CLA is zuiniger

De BMW 218i Gran Coupé heeft een driecilinder turbomotor. Maar dat betekent niet dat je hoeft af te zien. Hij tikt in 8,3 seconden de 100 km/h aan. Dat is sneller dan de Mercedes CLA 180 met zijn viercilinder, die drie tienden later volgt. Dat het tweetal op topsnelheid ruimschoots de 200 km/h overschrijdt, is leuk voor aan de borreltafel, maar heeft in de praktijk nauwelijks toegevoegde waarde. Of het moet voor de bankrekening van het CJIB zijn. Wel is het prettig als tussensprints vlot en soepel verlopen. Daarin stelt dit tweetal niet teleur.

De motor in de BMW 218i Gran Coupé heeft meer inhoud en vermogen(1499 cc, 140 pk) dan die in de Mercedes (1332 cc, 136 pk), maar hij moet het met één cilinder minder doen. Dat hoor je aan zijn rauwere geluid en z'n wat brommerige karakter bij lage toerentallen. Hij is wel wat gretiger dan de Mercedes CLA 180. Maar die is weer zuiniger. Het testverbruik van de Mercedes is 7,2 l/100 km (1 op 13,9). De BMW heeft met 7,9 l/100 km (1 op 12,7) meer dorst.

Ruimte: de BMW 218i Gran Coupé is kleiner, maar ruimer

De Mercedes CLA is 16 cm langer, maar ruimer is hij niet. Zo neemt de brede middenconsole voor in de CLA wel erg veel plaats in beslag. In de 2-serie Gran Coupé zitten de voorste inzittenden veel minder snel knietje te vrijen met de middenconsole.

Op de achterbank heeft de kleinere BMW ook meer centimeters in de aanbieding. Zowel voor het hoofd, de schouders als de onderdanen van de achterpassagiers. Wie langer is dan 1,75 meter en graag een beetje comfortabel reist, heeft achter in de CLA eigenlijk niets te zoeken.

Op het gebied van veiligheidssystemen maakt de Mercedes CLA de merkreputatie waar. Zo is-ie leverbaar met led-matrixkoplampen, een 360-graden camera, zijairbags achterin en een autonome rijstrookassistent. BMW levert de 2-serie Gran Coupé weliswaar standaard met led-koplampen, veel van de meer geavanceerde veiligheidssystemen reserveert de fabrikant voor zijn grotere modellen.

Prijs: Mercedes CLA private leasen is duurder

De basisprijzen van het testduo liggen dicht bij elkaar. De prijs van de BMW 218i Gran Coupé is 39.042 euro, de Mercedes CLA prijs bedraagt 39.516 euro. In beide gevallen gaat het om de versies met automaat. De CLA maakt door zijn lagere brandstofkosten zijn prijsnadeel op termijn weer deels goed.

Een BMW 218i Gran Coupé private leasen is weer voordeliger: het kost 534 euro per maand. Een Mercedes CLA private leasen kost 567 euro. De kosten voor onderhoud (rond de 650 euro per jaar) en wegenbelasting (156 euro per drie maanden) ontlopen elkaar nauwelijks.

Conclusie

Dat dit duo meer te bieden heeft dan alleen verleidelijke coupélijnen, zien we terug in het acceptabele ruimteaanbod, het aangename comfort, de prima prestaties en het uitstekende weggedrag van de BMW 2-serie Gran Coupé. De Mercedes CLA heeft meer veiligheidsvoorzieningen, veert iets comfortabeler en is zuiniger.

bmw-218i-gran-coupe-2020-29-2

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Skoda Kamiq, Seat Arona en Volkswagen T-Cross: dit is de beste van de drie

Autotests · Vergelijk autotests

Wie is sneller, de Ford Focus ST of toch de Hyundai i30 N?

Autotests · Vergelijk autotests

Test Volkswagen Golf en Skoda Scala: welke is beter?

Autotests · Vergelijk autotests
Ontdek meer