Ducati Hypermotard motoren te koop: tweedehands en nieuw

Ducati Hypermotard

Geschiedenis van de Ducati Hypermotard

Een echte Ducati is te herkennen aan het geluid. Het Italiaanse motormerk maakt al sinds de jaren 40 van de twintigste eeuw motoren die opvallen door hun volume, maar ook door hun design. In de jaren 60 reden coole bikers uit de VS bijvoorbeeld graag op een Ducati. Toch zijn de motoren van Ducati niet alleen iconen uit vroeger tijden. De afgelopen jaren zijn er namelijk nieuwe, moderne modellen op de markt gebracht. De Ducati Hypermotard is er daar een van. Deze is sinds 2006 te koop. Dat betekent dus ook dat deze motor tegenwoordig tweedehands te verkrijgen is. Voor alle modellen geldt dat ze, in tegenstelling tot de oude modellen, te herkennen zijn aan een hoge opstap. Dit is niet het enige dat doet denken aan een crossmotor, want ook de zitpositie komt daarmee overeen. Het lage gewicht van de motor helpt daarbij om snelheid te maken. De naam 'Hypermotard' is niet voor niets gekozen: het draait allemaal om de motor met flinke cilinderinhoud. Motoren met een dergelijke cilinderinhoud worden wel supermoto's genoemd, maar Ducati doet daar met deze naam nog een schepje bovenop.

De verschillende Hypermotard series

De eerste Ducati Hypermotard was eind 2005 te zien. In dat jaar kreeg de motor de 'Best of Show'-award op de EICMA-beurs in Milaan. Voor het ontwerp werd bezoekers van de website van Ducati om input gevraagd en dat werd door motorliefhebbers erg gewaardeerd. Het resultaat waren de Hypermotard 1100 en de iets luxueuzere Hypermotard 1100 S. Dit laatste model was bijvoorbeeld van een diamantkleurige coating op de voorvork voorzien, om extra op te vallen. Ook aan de wielen was het merk goed te herkennen: aluminium Marchesini velgen met een rood lijntje en wielen van Pirelli. Pirelli is een belangrijke leverancier voor banden tijdens formule 1-races, dus het mag duidelijk zijn waar de focus op ligt bij de Hypermotard. De nieuwere modellen zijn alle gebaseerd op het eerste model van dit type motor. De Ducati Hypermotard SP is vrij recent aan de serie toegevoegd. Deze motor is specifiek gericht op de meer ervaren (sport)rijder. De motor van het nieuwste model SP heeft maar liefst 110 pk en 89 nM. Door aanpassingen bij de voorvork is de SP nog makkelijker te manoeuvreren dan voorgaande modellen. Daarnaast is er nog flink bespaard op gewicht: de SP weegt slechts 171 kilo, zo'n 20 kilo minder dan de andere Hypermotards. Het uiterlijk van de SP is trouwens meer geïnspireerd op de Ducati Corse dan op de originele Hypermotard, waardoor de SP meer op een racemotor lijkt. Verder is de SP voor een deel gebaseerd op de Hypermotard EVO. De SP is echter hoger dan de EVO en heeft nog betere remmen en vering (Marzocchi 50 mm upside down die volledig instelbaar is). Het is niet voor niets dat de SP (dat ook staat voor Sport Productie) ook gebruikt wordt voor circuitraces.

Op zoek naar de beste tweedehands Ducati

Bij de Ducati Hypermotard draait het om snelheid en souplesse. Dit kan wennen zijn qua rijstijl, doordat de Hypermotard pas echt lekker rijdt als er met een flink tempo door de bochten gereden wordt. Dan rijdt de motor als een goede crossmotor, maar dan wel een met flink veel pk. Hoewel de motor als crossmotor op circuits gebruikt wordt, kan er ook prima over de normale weg gereden worden. Om het rijplezier te bevorderen heeft Ducati de afgelopen jaren wat aanpassingen en extra mogelijkheden aan de Hypermotard meegegeven. Zo is er een slipperclutch toegepast en is er multi-instelbare ABS-control en traction control ingebouwd. Hierdoor is het makkelijker om controle te houden over de motor en daarbij horende paardenkrachten. Daarnaast is de SP 2013 voorzien van een grotere brandstoftank en rijdt de motor zuiniger (1:20) dan voorgaande modellen uit de serie. Bij de zoektocht naar een tweedehands motor is het echter wel aan te raden om in de gaten te houden waarvoor de motor bedoeld is: alleen als goede crossmotor of moet men er ook vaker mee de weg op? In regenachtig weer zal het rijplezier snel minder worden. Overigens heeft de motor een speciale wet-modus voor meer grip op de weg tijdens zulk weer.