Harley-Davidson Electra Glide motoren te koop: tweedehands en nieuw

Harley-Davidson Electra Glide

De Harley-Davidson Electra Glide is ontstaan uit de Harley-Davidson FL serie. De aanduiding FL gebruikt Harley-Davidson om het model van de motorfiets aan te duiden. De serie is al sinds 1941 in productie en wordt nog steeds geproduceerd. Vooral de grote Harley-Davidson motoren, zoals de Touring serie, krijgen de aanduiding FL, maar ook de Softail serie wordt in bepaalde gevallen met FL aangeduid. Veranderingen in het model. De FL werd in 1941 geproduceerd. Het had een 1210 cc motor en verving de UH en ULH. In 1948 kreeg de FL een opnieuw ontworpen Panhead motor met dezelfde capaciteiten als de vorige motor. Een jaar later in 1949 kreeg de motor een nieuwe voorwielophanging en daarmee een nieuwe naam; de Hydra-Glide.

Veranderingen

De Hydra-Glide veranderde licht door de jaren heen en kreeg in 1958 een nieuw frame. De naam werd veranderd in Duo-Glide. In 1965 werd de naam voor het laatst veranderd. De Duo-Glide werd de Harley-Davidson Electra Glide. Dit was het laatste jaar dat de Panhead motoren werden gebruikt. De Electra Glide was de eerste grote Harley-Davidson motor met elektrische starters. Vandaar de naam Electra Glide. In 1966 werd de Panhead vervangen door de Shovelhead, dit zorgde voor 10% meer vermogen. Van 1979 tot 1982 was er ook een naked versie beschikbaar van de Harley-Davidson Electra Glide, deze werd de Electra Glide sport genoemd.

Kenmerken van de Harley-Davidson Electra Glide

De Electra Glide is een echte tourmotor. De comfortabele zit en de ingebouwde bagageruimte maken eindeIn 2014 heeft de Harley-Davidson Electra Glide een luchtgekoelde high-output Twin Cam 103-motorblok, met een cilinderinhoud van 1690 cc. De motor beschikt over zes versnellingen. De Batwing-kuip is aangepast, zodat de rijder minder last heeft van turbulenties rond de helm. Het droge gewicht is 394 kg, het rijklare gewicht is 411 kg. Het maximale koppel is 138 Nm en het maximale vermogen is 64 kW (86 pk) bij een toerental van 5010 toeren per minuut. De motor verbruikt ongeveer 5,6 liter per 100 km, dit is stad en snelweg gecombineerd.