Harley-Davidson Fat Boy motoren te koop: tweedehands en nieuw

Harley-Davidson Fat Boy

De ontwikkeling van Harley-Davidson: van chopper tot Softail-serie

De Harley-Davidson Fat Boy is een motorfietsmodel uit de succesvolle Softail-serie. De Softail motorfietsen zijn oorspronkelijk voortgekomen uit de chopper modellen. De Chopper motorfietsen waren vooral in de jaren ’80 zeer geliefd. In de beginperiode verschenen de choppers als in serie geproduceerde motorfietsen die naderhand met de hand werden omgebouwd. Dit deed men door de uitrusting te reduceren tot alleen de essentiële elementen, de overbodige onderdelen werden dus verwijderd. De choppers die later verschenen vanwege de stijgende vraag naar Harley-Davidsons, werden wederom in serie geproduceerd. Ze onderscheidden zich van de vroegere modellen dankzij een strakke belijning en een relatief lage zithoogte. Omdat choppers vanwege hun ongeveerde achterkant echter rijtechnische nadelen hadden, ontwikkelde het bedrijf Harley-Davidson in 1984 het zogenaamde Softail frame. Bij de Softail motorfietsen zit het achterwiel vast aan een driehoekige swingarm van staal, waarbij de twee veerpoten horizontaal onder de aandrijving verborgen liggen.

Harley-Davidson Fat Boy

In de Softail-serie zijn momenteel de Fat Boy modellen FLSTF Fat Boy en FLSTB Fat Boy Special op de markt verkrijgbaar. Met de Fat Boy Special 2010 brengt Harley-Davidson een nieuwe oplage van het legendarische motorfietsmodel op de markt. Vergeleken met de traditionele Fat Boy zit je op dit innovatieve, in Satin Chrome en Black Denim verkrijgbare model nog een stukje lager dan bij het voorgangermodel. Dat komt door de speciale plaatsing van het stuur en de zitting. Vanwege haar karakteristieke uitrusting met zwarte wielen, halvemaanvormige treeplanken en de leren tankdop past de Fat Boy Special 2010 perfect in het succesvolle Fat Custom rijtje. Bij de nieuwe versie van de klassieke Fat Boy wordt het traditionele stijve frame, dat ook de chopper motorfietsen al hun individuele uiterlijk gaf, dankzij de belijning van de achterwielvering op een origineelgetrouwe wijze optisch nagebootst. De onder het frame geplaatste, niet zichtbare veringscomponenten bieden de bestuurder modern comfort, iets wat vroegere modellen nog niet te bieden hadden.

Bijzonderheden van de Harley-Davidson Fat Boy

Ook de nieuwste versie van de Fat Boy beschikt als Softail over een horseshoe olietank. Deze is onder de zitting aangebracht en heeft een inhoud van 19,7 liter. De stijve aandrijflijn maakt het mogelijk dat de motor op een plaatsbesparende manier in het frame geïntegreerd wordt. De motor van de Fat Boy Special 2010 overtuigt zowel technisch als optisch gezien dankzij een uitstekende koppel van 125 Nm bij 3500 toeren per minuut en dankzij de elektronische brandstofinjectie, een zwarte poedercoating, een matverchroomde motorafdekking, uistekende primaire aandrijving en geaccentueerde koelribben. Bovendien is de Cruise Drive zesversnellingsbak door het gebruik van een tandwiel met schuine vertanding optimaal uitgerust voor het rijden in de vijfde versnelling.